SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çoğunluk Hareketsiz Yaşıyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:04:38
Çoğunluk Hareketsiz Yaşıyor
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Sağlık Bakanlığımızca gerçekleştirilen ‘Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’ rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71,9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir” dedi.

2014 yılı ‘Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı’ ilan edilmesi nedeniyle Malatya’da Pazar günü yapılacak olan yürüyüşe davet eden Şener, “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında 2014 yılı ‘Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı’ ilan edilmiş olup; ilimizde de bunun başlangıcı olarak da 29 Aralık 2013 tarihinde istasyon virajı Kongre ve Kültür Merkezi önünde Saat: 11.00’da ‘Yeni Yılda Sevdiklerimizle Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz’ temalı yürüyüş organizasyonu gerçekleştirilecektir” dedi.

Ülkemizde bireylerin yüzde 71,9’unun hareketsiz yaşadığının belirlendiğini bildiren Şener, “Ulusal sağlık politikalarının ana hedefi sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir topluma ulaşmaktır. Sağlıklı bir topluma doğru atılacak en önemli adımlardan biri de fiziksel hareketsizlik ve kötü beslenme ile mücadeledir. Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivite kalp ve beyin fonksiyonlarının düzenli çalışması ve bazı hastalıkların önlenmesinde ve iyileşmesinde son derece önemlidir. Bu nedenle gün içinde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapmak sağlığımız için önemli bir faktördür. Çocukluk yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre günde ortalama 6 saattir.

Bununla birlikte ülkemizde obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarında da maalesef artış bulunmaktadır. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Fiziksel hareketsizlik obezitenin ana nedenlerinden birisidir. Ayrıca meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu bilinmektedir.

Fiziksel aktivite; kişinin sağlığını koruyan ve geliştiren, yorgunluğa ve hastalıklara karşı direncini artıran çok önemli bir faktördür. Ancak çağımızda teknolojideki gelişmeler; yaşam koşullarını kolaylaştırmış fakat daha stresli ve hareketsiz bir yaşam biçimi oluşturmuştur” şeklinde konuştu.

Şener, günlük yaşantımızda obezite ile mücadele kapsamında şu önerilerde bulundu:

“Alışveriş Merkezlerinde asansör ve yürüyen merdivenlerin kullanılmaması, merdivenlerin tercih edilmesi, otobüslerden erken inilmesi, televizyon kumandasının kullanılmaması, yakın mesafeler için araç kullanılmaması, çocukların fiziksel aktivitelere teşvik edilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız