SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Aktif Bir Fay Ama.."

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:41:31
A- A+ PAYLAŞ

Hekimhan bölgesinde önce 5.1, ardından ise 4.6 büyüklüklerindeki deprem ve sonrasındaki artçı depremleri değerlendiren Jeolog Prof. Dr. Feyzi Bingöl,  Hekimhan bölgesindeki depremlerin Malatya Fay Zonu üzerinde meydana geldiğini ve bu fay hattındaki depremlerin en fazla 5.5 şiddetinde olabileceğini belirtti. Malatya Fay Hattının Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu Fay hatlarından ayrı olduğunu belirten Prof. Dr. Feyzi  Bingöl, “Doğu Anadolu Fayı ve Kuzey Anadolu Fayı ile direkt ilişkili olmadığı için Doğu Anadolu Fayında veya Kuzey Anadolu Fayında meydan gelecek 6.5, hatta 7.0 gibi depremleri burada göremeyiz” şeklinde bilgi verdi. 

“Malatya Fay Hattı ciddi depremler üretmez”

Fırat Üniversitesi Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  ve üniversitenin eski rektörü  Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Malatya’nın Doğu Anadolu Fay Zonuna daha yakın olduğunu belirterek “Elazığ, Bingöl, Malatya ve Kahramanmaraş’a giden bir hattımız var. Bu Doğu Anadolu Fay Zonu. Elazığ, Bingöl, Malatya’nın il merkezi, Pütürge ve Doğanşehir ilçeleri Doğu Anadolu Fay Zonu’nun etkisinde veya deprem meydana geldiği zaman daha çok o fay zonunun depremleri ile ilgili. Ancak, Hekimhan, Malatya’nın ovadan başlayan Arapgir, Hekimhan arasında geçen bir Malatya fayı var. Bu fay Doğu Anadolu Fayından bağımsız bir fay. Bu fay daha sonra Kuzey Doğu’ya doğru dönerek Tunceli-Ovacık ve Erzincan’a doğru giden bir fay. Dolayısıyla bu Malatya Fayı çok aktif bir fay, ama öyle bir Doğu Anadolu Fayı gibi, Kuzey Anadolu Fayı gibi, kısacası bir Marmara bölgesinde, Erzincan bölgesinde görülen depremler gibi ciddi bir depremler üretmez. Bunların üreteceği depremler, maksimum geçenlerde olduğu gibi 5.5 gibi bir depremdir. Dolayısıyla bu bölge, sadece bugün olan değil, (4.6) eğer son depremlere bakarsanız hemen hemen her gün 3.0’ün altında depremler oluyor. Ancak bu depremler Doğu Anadolu Fayı ve Kuzey Anadolu Fayı ile direkt ilişkili olmadığı için Doğu Anadolu Fayında veya Kuzey Anadolu Fayında meydan gelecek 6.5, hatta 7.0 gibi depremleri burada göremeyiz.  Durum bu. Hekimhan, Kuluncak veya Arguvan’da o bölgede olacak depremler 5.5 civarında, 6.0 büyüklüğündeki depremleri bulmaz” diye konuştu.

“Yüzeye yakın olduğu için daha yıkıcı”

Depremin yeryüzüne yakın mesafede meydan gelmesi ile ilgili olarak ise Prof.Dr. Feyzi Bingöl, “Türkiye’deki depremler genel olarak 5 ile 15 kilometredeki derinliklerde meydana gelir. Dolayısıyla yıkıcılığı daha fazladır. Okyanusların içerisinde, Japonya’da ya da Filipinlerde bazen 7.0 veya 8.0 büyüklüğündeki depremleri duyarız. Ama bunlar daha derinlerde meydana gelen depremlerdir. Bizim depremler sığ odaklı depremlerdir ve bu nedenle de yıkıcılığı daha fazladır” diye konuştu.

“Kısa sürede yeni bir büyük deprem olmaz”

Prof. Dr. Bingöl son olarak “Depremi meydan getiren enerjidir. Faya bağlı olarak enerjinin boşalması vardır. Orada bir enerji boşaldığı oluyor. Ama bir tarafta enerji boşalması olurken, başka bir tarafta da enerjinin birikmesi oluyor. Bir deprem olduktan sonra o bölgede, kısa sürede yeni bir büyük deprem beklenmez. Ancak o bölgenin uzantısı olan başka bir bölgede yeni bir deprem oluşabilir” ifadelerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız