SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çok Bahar Geçti, Bakanım..'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nin kadro sorunu TBMM Bütçe Plan Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken gündeme geldi.

Komisyonda bu konuda yapılan konuşmalar, tutanaklara şöyle geçti:

"FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) – Sayın Başkan, Sayın Bakan, değerli arkadaşlarım, Millî Eğitim Bakanlığımızın değerli bürokratları, değerli basın; hepinize saygılar sunuyorum.

Biraz güzel yerinden başlayayım, belki sonra, biraz sonra kavga ederiz. Değil mi Sayın Bakanım? Hep güzel yerinden başlayalım diyorum.

Ben, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürüme ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Bu sene hakikaten çok öğrenci girdi. Hakikaten, bunların altından kalkan ve bir şekilde sorunlara çözüm getiren Kredi ve Yurtlar Kurumunun yaklaşımına teşekkür ediyorum. Diliyorum ki Sayın Bakanım, ona biraz para verirseniz daha çok yurt yapar. Herhâlde, yakinen takip ediyorum, Malatya’daki yurdumuzun ihalesi ocak ayında yapılacak, ben o konuda da duyarlılığına teşekkür ediyorum.

Eğer bu ülkede çocuklarımıza iki lisan, ilköğretimden lise sona kadar bir lisan, üniversitede ikinci lisanı öğretemezsek bu ülkenin ekonomik özgürlüğünde üretirsek çok yol katederiz. İki lisan bilen benim gencim dünyanın her tarafından ekmeğini çıkarır. Ben ilk geçtiğimiz dönemde, ilk yıl bunu size söylemiştim. Bunu başarmak kolay değil ama bir yerinden başlamak zorundayız arkadaşlar. Yani, benim üniversiteyi bitiren çocuğum eğer iki lisan biliyorsa, dünyanın her tarafından ekmeğini –yine söylüyorum- çok kolay çıkarır ve dünyayla entegre olur ve bu kardeşim dünyanın her tarafında ekmeğini bulur. Buna on yıl sonra başlayalım, on beş yıl sonra başlayalım ama mutlaka bunu yapmak zorundayız değerli arkadaşlarım. Eğer çocuklarımızın gelecek yirmi yıl sonrasını, otuz yıl sonrasını iyi planlayabiliyorsak bunları dünyada örnek genç, örnek bir Türk genci olarak yetiştireceksek mutlaka bu çocuklarımızın iki lisanı bilmesini sağlamalıyız.

İlköğretim ve lise bir lisan, üniversite ikinci lisan. Bu eğitim dili X, Y, Z demiyorum. Bu İspanyolca olabilir, Almanca da olabilir, İngilizce de olabilir. Yeter ki iki lisanlı gencim olsun.

Sayın Bakan, bunu beş, altı yıl önce söyledim. Geçen yıl baktım, Bakanlık bütçenizde ilk söylediğim kelime yine budur. İlk konuştuğum kelime yine budur. Her sene konuşacağım çünkü bu size nasip olsun. Yani inanın dünyanın her tarafına gittiğiniz zaman, Hindistanlı gençleri gördüğümde imreniyorum, bazen kıskanıyorum arkadaşlar. Hepsi iki lisanlı, hepsi üç lisanlı bir toplum oluşturmuşlar. Ben bir kez daha bunu çocuklarımız adına, çocuklarımızın geleceği adına, Türk milletinin dünyanın geleceğinde bir yerinin olması adına bir kez daha size söylüyorum.

Sayın Bakanım “Yaz gelecekti, bahar gelecekti, çiçekler açacaktı, bülbüller ötecekti.” Herhâlde bu kelimeleri hatırladınız mı efendim? Bir türlü ne bahar geliyor ne çiçek açıyor ne yaz geliyor. Demin bir konuşmacımız üniversitelerdeki öğretim görevlisi sayısının “nereden nereye” geldiğini söyledi. Herhâlde ben başka bir ülkede yaşıyorum dedim. Sayın Bakanım, bizzat sizin sözünüz vardı.

OSMAN DEMİR (Tokat) – Tıp fakültesi…

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) – Geçen dönem de aynı şeyi söyledim. Geçen beş yıllık döneminde de aynı şeyi söyledim. YÖK’ün birinci görevi kendi üniversitelerindeki eğitim ve öğretimin en iyi yapılmasını sağlamaktır, bunun için de bu üniversitelerdeki eğitim ve öğretim kadrolarının mutlaka altından kalkılacak şekilde takip etmek ve buna sahip çıkmaktır demiştim geçen beş yıllık süreçte. Yine aynı şeyi söylüyorum. O zaman o üniversitelerde eğer YÖK, bir şekilde bunların kavgasını vermeyecekse, bunları almayacaksa, niye var diye yine sorarım.

Sayın Bakanım, tabii, bu İnönü Üniversitesi olayı artık hepimizi üzüyor. Bizzat, geçen bütçede, aynen burada otururken bu kelimeleri ettiniz. Türkiye’nin önemli bir üniversitesidir. Gerek İnönü Üniversitesi gerek Turgut Özal Tıp Merkezi örnek bir merkezdir, çok önemli başarılara imza atmaktadır. Yaklaşık yılda 250 tane karaciğer nakli yapan üniversitedir. Ama gelin görün ki biten yataklarımızı açamıyoruz, gelin görün ki öğretim elemanı bulamıyoruz.

Sayın Bakanım, geçen dönem bu kanun basıldı ve kadük oldu. Hiç uzatmaya gitmenize gerek yok. 7 Malatya milletvekilinin ortak önergesiyle. Her arkadaşımın ve benim de görevim. Şu yasayı, geçen dönem Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen yasayı, hemen ihya ederek, uzun yola gitmeye gerek yok, yasa burada, kadük olan yasayı Komisyonda hemen canlandırırız bir önergeyle, Malatya’nın 7 milletvekili canlandırır bunu ve bir günde çıkarırız bunu. Önce, ben sizin sözünüzü yerine getirmenizi istiyorum. Şu bahar ne zaman gelecek? Çiçekler ne zaman açacak? Bülbüller ne zaman ötecek? Sayın Bakanım net bir şekilde bunu öğrenmek istiyorum. Bahar bir başka bahar mı? Tarih istiyorum efendim.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HÜSEYİN ÇELİK (Van) – Bu bahar…

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - Çok bahar geçti. Artık baharları sevmemeye başlayacağım Sayın Bakanım. Artık bülbülleri de sevmemeye başlayacağım çünkü artık kulağıma iyi ses gelmiyor. Onun için siz söz verdiniz, defalarca söz verdiniz. Yine kısa bir yol öneriyorum size: Basılan bir kanun var, geçen dönem kadük olan, hemen canlanır 7 arkadaşımın ortak mutabakatıyla. Ben hasseten sözünüzü yerine getirmenizi istiyorum. Bahar bir başka bahar olmasın. Sonbaharı biz tercih ederiz. Sonbahardayız. Boş verin, yeşil değil de sarıyı görelim. Biz öbür baharı seyretmeyelim, sonbaharı biz seviyoruz, lütfen sonbaharda halledin bunu efendim. Şu anda sonbahardayız. Yani, bu süreçte hazır kanun. Bir önergeyle bu Komisyondan, Sayın Başkan da lütfederse çünkü imzanız var bu kanunda.

MUSTAFA KALAYCI (Konya) – Konusunu biz de öğrenelim.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) – Çok derin bir konu Mustafa Bey. Geçen dönem Selçuk Üniversitesine kadro verildi. Yani şimdi beni… Konyalısın, aldın geçen sene! Eskişehir’e, Osman Gazi Üniversitesine verildi. Malatya’ya her seferinde Sayın Bakanım “İnşallah bahar gelecek, çiçek açacak…”

HARUN ÖZTÜRK (İzmir) – Bu sene de az artış oranı.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) – Ben hakkımızı istiyorum Ağabey., artış oranını bırak. Altı yıldır verilmeyen hakkımızı istiyorum. Başka bir şey istemiyorum. Fazlasını istemiyoruz. Sonbaharla ilkbahar…

BAŞKAN – Sayın Aslanoğlu, tamamlıyorsunuz değil mi? Mesajınız yerine ulaştı.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) – Peki yerine ulaştıysa eğer, Sayın Başkanım siz buna kani olduysanız ulaştığının… Sayın Başkanım çok teşekkür ediyorum.

BAŞKAN – Ben de teşekkür ediyorum

ÖMER FARUK ÖZ (Malatya) – İnönü Üniversitesinin kadrosunu söylemeyi unuttuk. Hakikaten bu konuda bir konsensüs sağlanmış durumda, sağ olsun Sayın Aslanoğlu da söyledi. Malatya İnönü Üniversitesinin kadrosunun –Sayın Bakanımız da sağ olsun, az önce görüştüğümüzde belirtti- inşallah bu yıl içerisinde kadronun çıkacağı, 2009 yılı içerisinde kadroların kullanıma başlanacağını bekliyoruz. Tekrar teşekkür ediyoruz.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Trabzon) – Bu sadece Malatya’ya mahsus olarak mı yapılıyor?

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) – Bizim hakkımız var, hakkımızı alacağız."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız