SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çok Büyük Fırsat..'

A- A+ PAYLAŞ

Vergi Dairesi Başkan Vekili Mahmut Polat, bazı varlıkların ekonomiye kazandırılması hakkındaki yasadan yararlanma süresinin 30 Eylül'de sona ereceğini hatırlattı.

Polat'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Bilindiği üzere 5811 sayılı “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun” 22 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Bu kanunun amacı, gerçek ve tüzel kişilere ait olup, yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınması ile yurt içinde bulunan ancak işletmelerin özkaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak konulmak suretiyle işletmelerin sermaye yapılarını güçlendirmekti. Ayrıca bu yasa ile ve aynı amaçla yurt dışında elde edilen iştirak kazançları, iştirak hisselerinin satış kazançları, şube kazançları ile tasfiye kazançlarının belirlenen sürede yurda getirilmesi durumunda vergiden istisna edilmesi sağlanmıştı.

5811 Sayılı yasa ile gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçların ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınmasına ilişkin bildirim ve beyan süresi 02.03.2009 tarihinde sona ermişti.

5811 Sayılı yasada 5917 sayılı yasa ile bu varlıkların bildirim ve beyan süresi 30.09.2009 tarihi olarak uzatıldı, 19.06.2009 tarihinden itibaren 0l.0l.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin yapılacak vergi incelemelerinde “İndirimi reddedilen Katma Değer Vergisi”ne ilişkin matrah farkından 5917 sayılı yasa kapsamında beyan edilen tutarların mahsup edilmesine imkan tanınmakla birlikte yasada bazı önemli değişikler yapıldı.

Yapılan değişikliklere göre;

1- Gerçek ve tüzel kişilerce sahip olunan ve 01.06.2009 tarih itibarıyla yurt içinde veya yurt dışında bulunan Para, Döviz, Altın, Menkul Kıymet, Diğer Sermaye Piyasası Araçları ile Taşınmazların bildirim ve beyan süresi 30.09.2009 günü mesai saati bitimine kadar uzatıldı.

2- 01.01.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin 19.06.2009 tarihinden itibaren başlayacak vergi incelemelerinde bulunan matrah farkından mahsup edilebilmesi hususu bildirilen veya beyan edilen yurt dışındaki varlıklar üzerinden tahakkuk ettirilen % 2, yurt içindeki varlıklar üzerinden tahakkuk ettirilen % 5 oranındaki verginin ödenmesi şartına bağlandı.

3- İnceleme sonucu indirimi rededilen Katma Değer Vergisine ilişkin matrah farkından (sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belgeden kaynaklanan Katma Değer Vergisi İndirimi dahil) 5917 sayılı yasa kapsamında beyan edilen tutarın mahsup edilmesine imkan tanındı.

4- Haksız iadeden kaynaklanan tarhiyatlar yasa kapsamında değerlendirilmeyecek.

5- 22.11.2008 – 02.03.2009 tarihleri arasında yapılan bildirim ve beyanlar nedeniyle tahakkuk eden ve ödenmeyen vergi ve gecikme zamlarının 30.09.2009 tarihine kadar ödenmesi halinde yapılacak vergi incelemelerinde bulunan Gelir, Kurumlar (Geçici Vergi) Katma Değer Vergisi yönünde bulunacak matrah farklarından 5811 sayılı yasa hükümlerine göre mahsup yapabilecek.

01.06.2009 tarih itibarıyla sahip olunan ve yurt dışında bulunan, varlıkların bildirim ve beyan tarihinden itibaren bir ay içerisinde Türkiye’ye getirilmemesi veya Türkiye’de bulunan her hangi bir bankaya transfer edilmemesi (Taşınmazlar hariç) ile gerek yurt dışında ve gerekse yurt içinde bulunan varlıkların beyan edilen değerleri üzerinden tahakkuk ettirilen vergilerin süresinde ödenmemesi, bilanço usulüne göre defter tutan mükelleflerin yurt içinde bildirilen veya beyan edilen değerlerin beyan tarihinden itibaren 6 ay içinde sermayeye eklenmemesi durumunda yapılacak vergi incelemeleri sonucu bulunan matrah farkları için mahsup imkanından faydalanamayacaklardır.

6- Gerek yurt dışı ve yurt içi varlıklar kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeni ile 01.01.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz. Ancak, diğer nedenlerle 19.06.2009 tarihinden sonra başlayan 01.01.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, bu Kanun kapsamında beyan edilen tutarlar mahsup edilerek kalan tutarlar üzerinden vergi tarhiyatı yapılır.

7- Defter tutma yükümlülüğü bulunmayan mükelleflerce, taşınmazlar dışındaki varlıklara ilişkin tutarların banka veya aracı kurumlara yatırılması yeterli olacaktır.

8- 01.05.2009 ile 31.12.2009 tarihleri arasında elde edilen; yurt dışı iştirak kazançları, yurt dışı iştirak hissesi satış kazançları ile yurt dışı şube kazançlarını 28.02.2010 tarihine kadar, 01.11.2009 ile 31.12.2009 tarihleri arasındaki yurt dışı kurumların tasfiyelerinden elde edilen kazançların ise 31.12.2009 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi durumunda bu kazançlar vergiden istisna olacaklardır.

Bu kazançlardan, kayıtlara intikal ettirilmeyen ve beyan dışı bırakılanlar; bu istisna hükmünden yararlanmaksızın yurt dışındaki varlıkların beyanına ilişkin hükümlerden yararlanmak suretiyle Türkiye’ye getirebileceklerdir.

9- Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerimizin kayıtlarına almadıkları varlıklarını kayıtlarına alabilmek için çok büyük bir fırsat olan bu uygulamanın süresi 30.Eylül.2009 günü sona erecektir. Mükelleflerimizin bu fırsatı kaçırmamaları büyük önem arz etmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi almak isteyenler 444 0 189 no’lu Vergi İletişim merkezini arayabilir veya vergi dairelerimize müracaat edebilirler."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız