SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çok Değerli Bir Anma Kitabı

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:49:49
Çok Değerli Bir Anma Kitabı
A- A+ PAYLAŞ

ŞEMSİ BELLİ İLE İLGİLİ ÇOK DEĞERLİ ANMA KİTABI

Necdet KIRCEYLAN

Yirmi yıllık büyük bir özveri ile bu eseri hazırlayan Melih Yılmaz’a teşekkürler.

Malatya Valiliği’nin yayınladığı “ŞEMSİ BELLİ, Hayatı, Sanatı ve Eserleri Kitabını” aylardır büyük merakla bekliyordum. Temmuz ortasında kültür müdürlüğünden gelen kitap paketinden çıkınca dünyalar benim oldu.

Malatyalı edebiyat öğretmeni sayın Melih Yılmaz’ın 20 yıllık araştırmasının sonucunda ortaya çıkan bu mükemmel eseri için yazarına gönülden teşekkürler. Malatya Valiliği de böylece, “Malatya Kitaplığı”na dört dörtlük bir eseri kazandırmıştır. Tüm emeği geçenlere teşekkür ve tebriklerimi sunuyorum.

Kitabı üç gün elimden düşürmeden okudum. Notlar aldım. Zaman zaman tekrar okudum. Her okuyuşta ayrı tat aldım. Şemsi Belli’nin ne kadar önemli bir şair, düşünce, fikir adamı, gazeteci, araştırmacı, radyo ve televizyon yapımcısı, iyi bir hukukçu olduğunu gördüm. Melih Yılmaz, Şemsi Belli’nin iyi bir aile reisi, iyi bir toplum üyesi, çok iyi bir Malatya sevdalısı, köyünün, köylüsünün aşığı, yüksek sorumluluk sahibi ve hayat yorumcusu olduğunu çok güzel bir şekilde kitabına aktarmış.

Kitap orta boy 202 sayfa olup, 14 sayfa kitap tanıtımı, 145 sayfa Şemsi Belli incelemesi, 4 sayfa Şemsi Belli yaşam öyküsü, 3 sayfa bibliyografya’ya, 5 sayfa dizine, 24 sayfa da Şemsi Belli belge ve fotoğraflarına ayrılmış. Bu husus, sayın araştırmacı yazar Melih Yılmaz’ın, Şemsi Belli’yi her bakımdan en iyi şekilde tanıtabildiğinin güzel ve çarpıcı örneğidir.

İlk, orta ve lisede, adeta vasatın altında bir öğrenci olan Şemsi Belli’nin 24 yaşında hukuk öğrencisi, 31 yaşında hukuk mezunu, bu esnada başarılı gazeteci ve radyo programcısı oluşu, kendisinin nasıl mücadeleci bir ruha sahip olduğunu gösteriyor. Bunca zorluğa, imkânsızlığa rağmen yılgınlığa düşmemesi hedeflerini daima büyük tutması, başkalarını kendinden fazla düşünmesi hayranlık uyandırıyor.

Melih Yılmaz, 145 sayfalık inceleme bölümünde Şemsi Belli ile olabildiğince geniş bilgiler aktarmayı başarmış. Olağanüstü insan ve doğduğu yerlere olan sevgisini şiirlerine, yazılarına taşıyan, hayat pratiğine uygulayan Şemsi Belli’nin şiir örnekleri olarak, daha ziyade ilk gençlik ve gençlik şiirlerine yer verilmiş. Olgunluk çağında daha az mı şiir yazdı sorusu akla geliyor.

Çocukluk veya ilk gençlik havasındaki ZEYNOCAN ile ilgili çok güzel diğer şiirlerini göremeyince üzüldüm. Malatya ve Arapgir üzerine şiirleri de olmayışı eksiklik. 1987-1989 yıllarında “Arapkir Bağ Bozumu” şenliklerinde kendi sesinden dinlediğim Malatya ve Arapkir üzerine olan şiirlerini duyar gibiyim şu an… Şemsi Belli ve Zehra Bilir’in katıldığı o muhteşem Bağ Bozumu Şenlikleri keşke videoya alınabilse idi. Bugüne ve geleceğe o güzellikler aktarılabilse idi.

19 yaşında Malatya Fırat gazetesinde gazeteciliğe başlayan Şemsi Belli ilk şiir kitabı Köy Akşamları’nı 20 yaşında Malatya’da yayınlıyor. Bu arada Haydar Paşa Lisesi’ni bitirip Malatya’ya dönüyor. Gazetelerin bölge muhabirliklerini yapıyor. 23 yaşında Sivas’ta çıkan Ülke gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor. 22 yaşında ise Malatya’da Kervan dergisi ile Çadır gazetesini çıkarıyor. 24 yaşında ikinci kitabını Sivas’ta yayınlıyor. 25 yaşında günlük yayınlanan HERGÜN gazetesi adına Suriye, Lübnan ve Mısır’a gidiyor. Çeşitli gazetelerin temsilcilikleri, yazarlığı devam ederken 28 yaşında Ankara radyosunda  büyük ses getiren program yapımcılığına başlıyor.. Bu ne büyük gazetecilik sevdası… bu yaşadığı çağa, bir gencin en güzel şekilde örnek oluşu. Sayın Melih Yılmaz iyi ki bu çalışmayı yapmış ki, bugünün yaşayanları bizlere ve gelecek kuşaklara, örnek alınması gereken bir gerçeği, müstesna bir Şemsi Belli’yi bizlere tanıtmış. Bu kitabı okuyacak her okur, bir süre sonra, rahmetli Şemsi Belli’nin 70 yıllık ömrüne birkaç insan ömrüne bedel sıra dışı bir çalışma gerçekleştirdiğinin farkına varacaktır.

Şemsi Belli, pek çok kişinin yapamadığı, yapamayacağı yüksek sorumluluk, yüksek sevgi ve yol göstericilik sevdası ile yaşadığı her anı, insanlığın yararı için mısralarına, yazılarına, konuşmalarına, işine, ömrüne taşımış ender hayat yorumcularından biridir. Mükemmel olabilmek için, herkesin isterse başarabileceğini yaşadığı çağda anlatmış ve kendi hayatı ile göstermiştir. Bu öğretisi gelecek çağlarda da toplumlara yol gösterici olacaktır.

Şemsi Belli örneği karşısında, “bir şeyler yaptığını, bir şeyler yazdığını, bir şeyler söylediğini, sanan pek çoğumuz, mutsuz, umutsuz, şikayetçi olmaya çok yatkın bugünün dünyası özeleştirisi yapmalıdır.

Bütün ömrünü yüksek sorumluluk ile çok sevdiği halkını bilinçlendirmek, aydınlatmak için emek verdiği gazeteciliği ile köşe yazılarından daha fazla örnek verilebilmeli. Hepimizin gençlik duyguları ile orta ve yaşlılık dönemlerimizdeki farklılıkları sanırım Şemsi Belli de yaşamıştır.

Şemsi Belli, hayal ettiği yeni bir dünya için durmadan düşündü, yazdı. Bir devlet adamı, bir lider sorumluluğu içinde, Türkiye geleceğinin şekillenmesi için, düşüncelerini yılmadan adeta haykırdı.

Ne kadarı duyabildi, ne kadarı hayata geçirilebildi? Ama Şemsi Belli görevini en güzel şekilde yaptı.

Kastamonu Valiliği ve üniversitesi Kastamonulu büyük şair ve yazar Rıfat Ilgaz için on yıl kadar önce, 3 günlük sempozyumun yüzü aşkın bildirilerle gerçekleştirilip, 980 sayfalık bir RIFAT ILGAZ hatıra kitabını yayınlaması örneği varken, Malatya Valiliği’mizin önderliğinde yeni etkinlikler ve sayın Melih Yılmaz’dan genişletilmiş Şemsi Belli kitabını bekliyoruz.

8 Kasım 1995’de ARAPGİR POSTASI gazetesinde yayınlanan yazımın bir bölümünü sizlere sunuyorum:

“Değerli okurlar, şimdi kim, Doğu Anadolu’nun dağ köylerindeki insan manzaralarını en içten şiir olarak bizlere aktaracak? Tertemiz sevgileri, erişilmez güzellikteki sevdaları, bağlılıkları, fedakârlıkları, pırıl pırıl insanların duygusallıklarını kim bizlere sunacak? Hayallerimizde çeşitli yaşları ile yaşayan “ZEYNOCAN”ları bundan böyle kim dile getirecek? Erişilmez güzellikleri kim görecek, yaylaların bin bir çiçeklerinin rengini, enfes kokularını, kıl çadırlardaki gizli sevdaları, çıkarsız sevgileri, kim şiir dünyasına olanca içtenliği ile taşıyacak.

Şehirdeki, kasabadaki, köydeki, mezradaki, yayladaki, hapishanedeki, insanı sadece saf insan sevgisi ile alan, onları en yakınımız olarak şiirlerde yaşatan, hayata taşıyan Şemsi Belli üstadımızdan Allah razı olsun.

Ne mutlu böylesine güzel yaşayanlara

Ruhu şad olsun…

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız