SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Doğal.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:46:08
A- A+ PAYLAŞ

 Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, okullarda kılık kıyafet serbestliği ile ilgili olarak, “Çok doğru, çok yerinde bir karar olduğuna inanıyorum. Türkiye’nin Avrupa Birliği standartlarında bir ülke olması yolunda atılmış önemli bir karardır” dedi.

Çeşitli açılış ve bakanlığın programı için Malatya’ya gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Vali Vasip Şahin’i makamında ziyaret etti. Bağış’a ziyaretinde; CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ile birlikte bakanlığın bürokratları da eşlik etti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, burada yaptığı açıklamada, “Malatya Türkiye’nin bir özeti, aynası. Kardeşliğin, dayanışmanın gerçekten pekiştiği, Türkiye’nin bütün farklılıklarının huzur içerisinde birlikte hoşgörü ile yaşadığı örnek bir şehrimiz. Bugün Paris ne kadar bir Avrupa şehri ise, Berlin ne kadar bir Avrupa şehri ise Malatya, Elazığ, Adıyaman, İstanbul ve Ankara da o kadar Avrupa şehirleridir. Bugün Avrupa’nın temelini oluşturan felsefe Anadolu topraklarında doğmuştur. Biz bir yanda Avrupa Birliği sürecinde Avrupa Müktesebatı'nı uygularken, Avrupa standartlarına vatandaşımızın yaşam standardını yükseltirken, aslında bir yanda da özümüze dönüyoruz. Bizim özümüzde de, ‘İnsanı yücelt ki, devlet yücelsin’ anlayışı vardır. İnsanı hor görülen, insanı baskı altında tutulan, insanı yasaklarla ezilen ülkelerin güçlü devlete sahip olması düşünülemez. İşte bunu hep beraber takip ediyoruz. Baskılarla diktatörlerle yönetilen ülkelerin geldiği noktalar ortada” şeklinde konuştu.

“FEZLEKEYE YÖNELİK İŞİ ÇOK DA BÜYÜTMENİN BİR ANLAMI YOK”

BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırılması ile ilgili fezlekelerin Meclis gündemine alınması ile ilgili gelişmeleri değerlendiren Bağış, “Fezlekeler Meclis’in gündemine alındığında o zaman direkt değerlendirmeler yapılır. Eğer Meclis’imiz adı geçen vekillerimizin dokunulmazlıklarını kaldırırsa milletvekillikleri bitecek anlamına gelmez. Milletvekili olarak yine yasama faaliyetlerine katılırlar, bir yandan da davaları ile ilgili kendilerinin savunma hakkına kavuşmuş olurlar. Olur da bir ceza alırlarsa cezaları da milletvekillikleri bittikten sonra gerçekleşir. Buna yönelik işi çok da büyütmenin bir anlamı yok. Bugün Meclis’te kendi dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyen birçok milletvekili var. Bu konuda da toplumsal bir talep var. Herkesin Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti olduğu bilinci ile hareket etmesi gerekir. Bu ülkede bir şehit haberi geldiği zaman hepimizin yüreği yanıyor. O hassasiyeti herkesin taşıması gerekir. Türkiye’nin kaldıramayacağı, toplumsal vicdanın kabul edemeyeceği görüntüleri bir daha yaşamamayı ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

“PATRIOT FÜZELERİNİN GELMESİ ÇOK DOĞAL”

NATO heyetinin Patriot füzeleri ile ilgili inceleme yapması süreci ile ilgili değerlendirme yapan Bağış, “Çok doğal. Türkiye 60 yıldır NATO’nun üyesi. NATO’nun ikinci en büyük askeri gücüne sahip ülkesi. NATO üyeliği çerçevesinde Kore’de şehit vermişiz, Kosova’da şehit vermişiz; Bosna Hersek’te, Somali’de, Afganistan’da, Lübnan’da dünyanın dört bir yanında çok farklı çabalarımız olmuş. Bu kadar özverili NATO üyesi bir ülkenin güvenliği açısından, geleceğe yönelik emin adımlarla yürümesi açısından tabii ki her türlü koruyucu mekanizmalarla donatılması gerekir. Bu da bir güvenlik tedbiridir” dedi.

“OKULLARDA KIYAFET SERBESTLİĞİ ÖNEMLİ BİR KARARDIR”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, okullarda kılık kıyafet serbestliği ile ilgili soruya ise şu cevabı verdi:

“Çok doğru, çok yerinde bir karar olduğuna inanıyorum. Türkiye’nin Avrupa Birliği standartlarında bir ülke olması yolunda atılmış önemli bir karardır. Bugün AB üyesi ülkelerde, üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa Birliğinde öğrencilerin tek tip kıyafet, üniforma ile tek tip zihniyetle yetiştirildiği başka bir ülke yoktur. Onlar farklı rejimlerin uygulamalarıdır. Türkiye çok şükür o eski kalıplarından kurtuluyor, özgürlüğü simgeliyor. Türkiye’de eskiden her şeyi kısıtlayan bir anlayış vardı. Bugün mümkün olduğu kadar vatandaşın önünü açan, özgürlük alanını genişleten bir anlayış var. Ben bunun son derece yerinde bir karar olduğuna inanıyorum.”

Vali Vasip Şahin Bakan Bağış’a kayısı hediye ederken, Bağış ise ziyaretin anısına Şahin'e bakanlığın plaketini takdim etti.

TOPLANTIYA KATILDI..

Malatya’da düzenlenen “Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programı İçin El Ele Hep Birlikte Geleceğe” konulu toplantının açılışına Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katıldı.

Ramada Altın Kayası Oteli’nde düzenlenen törenin açılışında konuşan Bağış, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Filistin'e "gözlemci devlet" statüsünün verilmesiyle ilgili gelişmeyi değerlendirerek, “Dün dünya Filistin’i ayakta alkışlarken kimileri de ilk defa organize bir şekilde dünyayı manipüle edemeyeceklerini anladı. Herkes ayakta iken oturan birileri vardı. Onlar da herhalde gerekli mesajı aldılar. Filistin davasına gönül vermiş, iktidarıyla muhalefetiyle, doğulusuyla batılısıyla büyük bir haksızlığın sonunda giden yolun ilk adımının atıldığını gördüler. Dostluk, kardeşlik ve dayanışmanın pekiştiği ilimizden, farklılıkların huzur içinde yaşadığı güzel şehrimiz Malatya’dan dünyaya bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. Bağımsız ve egemen bir Filistin devleti kurulmadıkça ne Orta Doğu ne de dünya barışı sağlanabilir. Filistin halkının kendi devletini kurması İsrail için de en önemlidir. Bunu bütün dünyanın görmesi ve kabullenmesi gerekir” dedi.

Avrupa Birliği yolunda Türkiye’nin attığı önemli adımlardan bahseden Bağış, “İleri adımlarla Avrupa Birliği sürecinin önemi vardır. Türkiye’nin AB’ye bugüne kadar alınmamasının en önemli sebebi ön yargılardır” şeklinde konuştu.

“Haklı olmak yetmez, güçlü olmak lazım” diyen Bağış, “Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’ye vize konusunda önümüzdeki günlerde yol haritası bildireceğini ifade etti.

“Türkiye AB’ye yük olmaya değil, yük almak için giriyor” diyen Bağış, “Türkiye'nin attığı adımlarla kalmayıp daha ileri gitmek için durmak yok reformlara devam” ifadelerini kullandı.

Vali Vasip Şahin de Adıyaman, Bingöl, Elazığ, Tunceli ve Malatya illerinin Avrupa Birliği projelerinden söz edip Malatya’da 51 proje ile 20 milyon TL’ye yakın hibe alındığını vurguladı.

Vali Şahin, Malatya’nın büyükşehir olması ile hedefine daha kısa sürece varacağını vurguladı.

AB Projeleri Koordinatörü Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak ve AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Musa Ceylan “Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programı İçin El Ele Hep Birlikte Geleceğe Projesi" dahilindeki çalışmalar hakkında bilge aktardıktan sonra, sözü edilen proje çerçevesinde yurt dışına giden öğrenci ve öğretmenlerin konuşması ve plaket takdimi ile program sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız