SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çok Estetik Olmuşlar!

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:23:40
Çok Estetik Olmuşlar!
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ

SM. Mali Müşavir

mba444@mynet.com

Geçtiğimiz gün malatyahaber.com sitesinde yer alan “Kent Estetik Kurulu Oluşturuldu” haberini okuyunca Malatya sevdalısı biri olarak haber beni heyecanlandırdı. 

Haberin  içeriğine baktığımda tüm heyecanım geçti. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından bülten olarak basına geçilen haberde “Bölgesinde bir cazibe merkezi olma noktasında emin adımlarla ilerleyen Malatya’da, özellikle görüntü kirliliğinin önüne geçilerek, çağdaş ve modern bir kent olma noktasında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından önemli bir adım daha atıldı. Başkanlığını Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar’ın yaptığı Kent Estetik Kurulu ilk toplantısını yaptı. Büyükşehir Belediyesi Fırat Toplantı Salonu’nda yapılan ilk toplantıya; Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili daire başkanlıkları ve şube müdürlükleri, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyesi temsilcileri, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası temsilcileri ile Kent Konseyi temsilcisi katıldığı” belirtiliyor ve şehirde görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi için  önemli görevleri bulunan kurulun görevlerine yer verilmiş. 

Dünyada ve ülkemizde, çağdaş ve ideal belediyecilik anlayışında belediyelerin hizmet sunumlarında en önemli unsur; ruhu ve özü olan ilkeleri ile belirlemiş oldukları hedeflere ulaşmaktır. Bu konuda o şehirde yaşayanlara sorulan;

Bu şehirde yaşamak mı? 

Yoksa bu şehri yaşamak mı? sorusunun cevabı çok önemlidir. 

Bu amaçla başta büyükşehirlerimiz olmak üzere bir çok belediyemiz “Kent içerisinde görüntü kirliliği oluşturan unsurların temizlenmesi bakım ve onarımının yapılması veya ilgili kurum ve kuruluşlarla yasa ve yönetmelikler çerçevesinde işbirliği yapılarak görsel kent estetiği oluşturmak” amacıyla belediye bünyesinde Kent Estetiği Daire Başkanlıkları oluşturmuşlardır. 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde oluşturulan “Kent Estetik Kurulu”nu olumlu bir adım olarak görmekle birlikte, bu konudaki endişemiz kurula başkanlık yapacak olan kişinin Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar olmasıdır. Bu kurulun; Malatya şehir planında yapılacak yeni operasyonların kamufle edilip onaylandığı bir birim haline dönüşmesi endişesidir.

Çünkü; göreve geldiği günden bugüne kadar gerek Malatya Belediyesi, gerekse  Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapmış olduğu her proje Malatya’nın tarihi dokusuna ve kültürüne aykırı bir şekilde gerçekleştirilerek Malatya’nın şehir hafızası yok edilmiş veya yer ve konum seçimi ile Malatya’nın gelişimi engellenmiştir.

Daha önce birçok kez bu konulara önceki yazılarımda yer verdiğimden tekrar olmaması için yeniden yazmıyorum. Sadece büyükşehir belediye binasının penceresinden Beydağı’na bakınca betonlaşmış bir şehir  silueti görmek görüntü kirliği değil mi? diye sorsam yanlış olmaz.

Yeni göreve gelen Kent Estetik Kurulu’na açık mektup olarak aşağıdaki konuları öncelikli olarak değerlendirmelerini öneriyorum;

•Beydağı’nda oluşan TOKİ beton yığını ve taş ocakları

•Kerpiç Evler (Kongre Merkezi Yanı)

•Kernek’te Yeldeğirmeni (Kernek Fırıldağı)

•Kanalboyu ve İsmet Paşa (Hürriyet) parkı  

•Sanat Sokağı - Kültür ve Sanat Galerisi   

•Yeni Nikah Salonu (Fahri Kayhan Bulvarı) 

•Yaşam Merkezi (Şeker Fabrikası arazisi)

•Turgut Özal Tabiat Parkı (Orduzu)

•Büyükşehir Belediye Binası yanındaki çadır fuar alanı

Yukarıda yer alan Malatya’nın silueti ve ruhunu kirleten bu projelerin, bildiğim kadarıyla yarısından fazlası, Zeki Sarılar tarafından yapılmıştır. Bu projelerden özellikle; Kernek-Kanalboyu-İsmet Paşa Parkı ve Sanat Sokağı projeleri Malatya’nın tarihi dokusuna ve kültürüne aykırı bir şekilde düzenlenmiş, diğer projelerde Malatya’nın şehir gelişimini olumsuz etkileyecek şekilde yer seçimi yapılarak eski ve demode projelerle günü birlik rant alanları oluşturulmuştur. (Konusunda uzman kent bilimcileri bu projelerin yer seçimlerinin sağlıklı olmadığını belirtmektedirler.) Oysaki kadim şehirlerde insan-mekan ilişkisinde fiziki çözümler aynı zamanda bir yaşam biçiminin de oluşmasına ve şekillenmesine katkı sağlar.

Malatya Kent Estetik Kurulu’nda görev alan kişilerden, bu şehir kaliteli ve güzel hizmetler beklemektedir. Özellikle bu konuda eğitim almış Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası temsilcilerinin olması beklentileri daha da artırmaktadır. Çünkü, hiçbir zaman çöp bidonları ile kaldırımlara konulan çicek sepetlerinin renklerini belirlemek bu kurulun birinci önceliği değildir, olmamalıdır.

Kurul üyelerinin önlerinde iki seçenek vardır: İlki.. Ya şimdiye kadar yapılan yanlışlara dur diyerek, bugünden itibaren Malatya adına doğru ve düzgün işlerin yapılmasına onay verip, Malatya’nın çağdaş bir şekilde gelişimine destek olarak, tarihi ve kültürel geçmişini geleceğe taşıyacaklardır. Ya da Zeki Sarılar tarafından projelendirilen ve Malatya ile özdeş olmayan projelere onay verecekler. 

Toplum adına karar vermenin vebali ağırdır. Karar verirken bu sorumluluk duygusu ile hareket etmelerini temenni ederiz. Bu şehirde yaşayanlar olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünyada her millet, icraatına tahammül ettiği hükümetin mesuliyetine ortak sayılır” sözünü unutmayalım.

ARŞİV FOTO: Beydağı ile Malatya arasına, şehrin havasını temizleyen güney rüzgarlarını da engelleyecek şekilde adeta beton duvar gibi dizilen "estetik yoksunu" TOKİ konutları..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız