SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çok Gayret Gösterdi'

A- A+ PAYLAŞ

Turgut Özal için belediye tarafından düzenlenen konferansın konuşmacısı Gazeteci- Yazar Ali Bulaç rahatsızlandığı ve doktoru izin vermediği gerekçesiyle gelemeyince, İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Abdulkadir Baharçiçek, katılanlara Özal'ı anlattı.

8. Cumhurbaşkanı merhum hemşehrimiz Özal için, ölüm yıldönümü olan 17 Nisan'da Malatya'da herhangi bir tören yapılmazken, Belediyenin organize ettiği konferans da, konuşmacısı değişerek gerçekleştirilebildi.

Konferansa ilişkin Belediye Basın Bülteni şöyle:

"Malatya Belediyesi tarafından, 2011 yılı kültürel etkinlikleri çerçevesinde hemşerimiz, 8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ın vefatının 18. yıl dönümü nedeniyle “Turgut Özal’ı Anma” konulu bir konferans düzenlendi.

18 Nisan Pazartesi günü düzenlenen Konferansa Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Müftü Hacı Yusuf Gül, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Belediye Meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bazı vakıf-dernek ve oda başkanları ile öğrenciler katıldı.

Başkan Çakır: Özal dediğimiz zaman hep o sevecen resmi gözümüzün önüne geliyor…

“Turgut Özal’ı Anma” konulu konferansın açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, merhum Turgut Özal’ın gerek Başbakan, gerekse Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye çok büyük hizmetleri olduğu gibi Malatya’ya da büyük hizmetleri olduğunu söyledi.

Başkan Çakır, “Özal dediğimiz zaman hep o sevecen resmi gözümüzün önüne geliyor. Dolayısıyla O’nu anlamamız ve gençlerimize de iyi anlatmamız gerekiyor.

Ülkemizin antidemokratik bir yapıdan bugüne gelmesinde çok büyük emeği var. Bugün aklımıza otobanlar denildiğinde Özal geliyor, ekonomi dediğimiz zaman, ihracat dediğimiz zaman, organize sanayi bölgeleri, sanayi dediğimiz zaman aklımıza Özal geliyor. İnsan hakları dediğimiz zaman, demokratikleşme dediğimiz zaman yine aklımıza Özal geliyor. Biz Özal’la hür düşünceyi, hür teşebbüsü ve hukukun üstünlüğünü öğrendik. Yani bugün biz dünya ekonomisiyle bütünleştiysek bunun temelinde Özal vardır. İçine kapalı bir antidemokratik ekonomik yapıdan da bugünkü dünya ile bütünleşen, dünya ekonomisiyle rekabet eden güçlü bir ekonomimiz varsa bu Özal sayesinde olmuştur.

Dolayısıyla bizim Özal’ı iyi anlamamız, O’nun felsefesini, O’nun bugünkü vizyonu yıllar önce nasıl gördüğünü, bizim anlamamız ve gençlerimize anlatmamız gerekiyor” dedi.

Çakır: O’nun ülkemize katmış olduğu değerleri çok iyi anlamamız ve anlatmamız gerekir…

Malatya’da Özal dendiği zaman Turgut Özal Tıp Merkezi, Çat barajının aklımıza geldiğini belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Organize sanayi bölgesi aklımıza geliyor. Yine kayısının ihracatını onunla öğrendiğimiz ve kayısının bu günlere gelmesi aklımıza geliyor. Özal’a Malatyalılar olarak sahip çıkmamız ve O’nun ülkemize katmış olduğu değerleri çok iyi anlamamız ve anlatmamız gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılacak olan Gazeteci-Yazar Ali Bulaç’ın rahatsızlanması ve doktorunun seyahat etmesine izin vermemesi nedeniyle katılamadığı “Turgut Özal’ı Anma” konulu konferansı İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Abdulkadir Baharçiçek verdi.

Doç.Dr. Baharçiçek: Özal, Türkiye’ye çağ atlatan bir liderdi…

Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın konuşmasının ardından başlayan konferans sırasında Doç.Dr. Abdulkadir Baharçiçek, 8. Cumhurbaşkanı hemşerimiz merhum Turgut Özal’ın çok büyük bir devlet, siyaset ve halk adamı olduğunu söyledi.

Özal’ın Türkiye’ye çağ atlatan bir lider olduğunu belirten Baharçiçek, “Gerçekten de Özal Türkiye’ye çağ atlatmış bir devlet adamıdır. Eğer bugün Türkiye siyasette, demokratikleşmede, ekonomide, dış politikada önemli bir konuma gelmişse bunda Özal’ın büyük emeği ve katkısı vardır. Özal’ın aktif siyasi kariyeri 13 yıl gibi kısa bir dönem sürmüşse de bu kısa döneme, kendisinden onlarca yıl fazla siyasette olan siyasetçilerden çok daha büyük başarılar sığdırmıştır” dedi.

Baharçiçek: Özal halktan biriydi, inançlı biriydi…

Doç.Dr. Baharçiçek, “Özal halktan biriydi, inançlı biriydi. İnançlı bir lider olarak bunu gizleme gereği duymuyordu. Aynı zamanda muhafazakar biriydi ama değişimden de yanaydı. O milli ve manevi değerleri korumaya ve Türkiye’nin yararı doğrultusunda dönüştürmeye yönelik bir muhafazakarlık sergiliyordu.

Özal vizyon sahibiydi. En büyük hedeflerinden biri Türkiye’nin hem bölgesinde hem de Avrupa’da büyük bir devlet olmasını sağlamaktı. Bunu da bir ölçüde başarmış idi. Türkiye’de fikir ve düşünce hürriyetinin gelişmesi için çalıştı.

Merhum Özal, Türkiye’nin milli dış politikasını oluşturmuş ve bu politika Türkiye’ye büyük önem kazandırmıştır. Aynı zamanda Türkiye’yi çevresindeki ülkelerle bütünleştiren bir dış politikanın adımlarını atmıştır. Bunlarla birlikte Türkiye’nin demokratikleşmesi için çok büyük gayret göstermiştir.

Özal çok iyi biliyordu ki gelişme için demokratikleşme şarttı. Çünkü gelişmiş ülkelerin tamamında başarı ancak demokratikleşme ile sağlanmıştı. Bu nedenle Özal Din ve Vicdan Hürriyeti, Düşünce ve İfade Hürriyeti ile Teşebbüs Hürriyetinden bahsetti ve bunu gerçekleştirebilmek için gayret etti” dedi.

Merhum Özal’ın Türkiye’de bürokrasiyi azalttığını ve vatandaşa güvenin esas olduğu fikrini aşıladığını belirten Doç.Dr. Baharçiçek, “Eskiden devlet, vatandaş suç işleyebilir diye gereksiz tedbirler alırken bugün vatandaşın beyanı esas olarak kabul edilmektedir. Böylece bürokrasiye de bir çeki düzen getirilmiştir.

Özal, Türk iş adamlarının dışa açılmasını, yurt dışında yatırım yapmalarını sağladı. Bugün hala yurt dışından gelen bu paralarla ülkemizde yeni yatırımlar yapıyoruz. Eğer kendimize Özal olmasaydı bugün yine aynı noktada olur muyduk? Diye sorduğumuzda ben buna hayır diyebilirim.

Eğer merhum Özal olmasaydı; Türkiye’de artık darbe olmaz diyemezdik, Türkiye’nin bölgesinin en güçlü ve sözü dinlenen devletidir diyemezdik, fikir ve düşünce hürriyeti bu seviyede olamazdı, Bürokrasinin özgürlüğü devam ediyor olacaktı, ihracat bu büyüklükte olmayacaktı, Anadolu Kaplanları diye Anadolu sermayesinden bahsedilmeyecekti, organize sanayi bölgeleri olmayacaktı, devlet tekelinden çıkmış bir medya olmayacaktı” dedi.

Konferansa katılan misafirlere kitap hediye edildi…

Konferansın sonunda Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Doç.Dr. Abdulkadir Baharçiçek’e günün anısına kristal kayısı maketi hediye etti.

Ayrıca, konferansa katılan tüm misafirlere, Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen “Türk Siyaset Tarihinde Turgut Özal” konulu makale yarışmasında kitapta yayınlanmaya layık görülen eserlerden oluşan ve Malatya Belediyesi tarafından bastırılan “Türk Siyaset Tarihinde Özal” konulu kitaptan hediye edildi.

Öte yandan kitap olan öğrenciler, Kitabı Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a imzalatabilmek için adeta birbirleriyle yarıştılar. Öğrencilerin isteğini geri çevirmeyen Başkan Çakır, kitapları tek tek imzaladı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız