SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Kolay Olmadı.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:21:59
A- A+ PAYLAŞ

‘Malatya’nın Özgür Sesi’ sloganıyla 2002 yılında yola çıkan ve Malatya’da internet gazeteciliğinin öncüsü olan malatyahaber.com, 11. yaşını kutluyor.. “Yerel bazda, nasıl ulusal standartlarda habercilik yapılır?” sorusunun somut örneğini yıllardır ortaya koyan ve ses getiren haberleriyle sıkça adından söz ettiren malatyahaber.com’un başarı öyküsünü, malatyahaber.com’un kurucularından gazeteci Suat Kozluklu, ER TV’de Mansur Yasin Çalgan’ın hazırlayıp sunduğu Moderatör programında anlattı…

Programdaki diyaloglar şöyle:

M.YASİN ÇALGAN: Malatyahaber.com sizin, Fuat Kozluklu’nun ve İsmet Yalvaç’ın girişimleriyle 2002’de yola çıktı. 11 yıl önce Malatya’da internet gazeteciliği anlamında devrim niteliğinde bir çıkışla bugüne gelinen başarı öyküsü var. Hem malatyahaber.com’u biraz konuşmak istiyoruz, hem de malatyahaber.com özelinden hareketle basın sektörünü, gazetecilik mesleğini de sorgulayacağız. Siz, malatyahaber.com’un başarı sırrını nasıl açıklarsınız?

SUAT KOZLUKLU: Öncelikle şunu söyleyeyim teşekkür ederim, böyle güzel, keyifli sözlerinizle bizi de onore ettiniz.. Tabi, Malatyahaber.com’da da her yıldönümümüzde defalarca altını çizdik, anlatmaya çalıştık.. 2002 yılında abimin sahibi olduğu sansürsüz.com hayattaydı. O dönemde de, tabi bizim köklerimiz Malatya’da olduğu için özellikle de Görüş Gazetesi gibi bir okulun öğrencisi olan Fuat Kozluklu, İsmet Yalvaç’a da Malatya’nın da dünyaya açılan bir penceresinin olmasını söylüyordu. Tabi İsmet Abi biraz gelenekçi ve klasik bir gazetecilik anlayışı ile geliyordu. Ya nasıl olur bu bir kağıt değil bişey değil  böyle internette havada uçup gidecek bir şey nasıl olur ya Fuat yapabilir miyiz, dediği sırada, ben de abi sen merak etme dedim, bir ölçüde görebiliyorduk, o dönemde de belki bu kadar yaygın olabileceğini bu kadar hayatımızın içine sirayet edeceğini bilemiyorduk bu internetin. Ama o dönemde de geleceğin internette olduğunu gördüğümüz anlarda İsmet Abi’yi ikna ettik. Çok zor olmadı, o da zaten bir ölçüde bu yeniliği Malatya’ya kazandırmak, bir ilk olmak anlamında da sonrasında bizi çok cesaretlendirdi. Bizim umutsuzluğa düştüğümüz anlarda da İsmet Abi devreye girdi. Merak etmeyin her şey güzel diye.. Ve temellerini attık. Benim hem yurtdışında da gazetecilik faaliyetlerim sırasında, çıktığım dönemlerde çok sayıda hemşehrimizin Malatya’dan Türkiye’den bir haber almak istediğini gözlemledim. Özellikle de Malatya’nın suyunu içip de yurtdışında artık yaşamak durumunda kalan işleri nedeniyle bir kitle var ki, müthiş özlem duyuyor Malatya’ya. Yani bunlar da bizi biraz cesaretlendirdi. Acaba neden onlar da yaşadıkları ilin, yani Malatya’nın sesini, duyamasalar da göremeseler de oradan bir haber neden alamasın noktasında biz temelleri attık. Kolay olmadı çünkü çok yeniydi. Malatya için de yeniydi, bu yeni şeyi insanlara sunmak, onlara alıştırmak inanın çok kolay olmadı. Çok mücadele ettik. Çünkü bir şekilde uçup giden mecra, çoğumuz gazete kağıdını elimize almak alışkanlığına sahiptik. İnternet farklıydı, bilgisayar her evde yoktu bu kadar yaygın değildi ve etkinliği bile o anlamda çok sorgulanır bir durumdaydı. Ama Türkiye ile birlikte Malatya da dünyadaki gelişime ayak uydurdu. Hani her evde artık bir bilgisayarın olduğu bir sürece de girildi. Bunlar bizi vallahi çok cesaretlendirdi. Bu süreklilik içerisinde de bir baktık 11 yıl olmuş. Yani önemli bir misyonu üstlendiğimizi de biliyorduk. Bu anlamda arkamızdan gelen birçok medya mensuplarına da yol açtık. Onlar da, tabi ki bu kulvarda yalnız kalmak hiç hoş bir şey değil. Çok sesliliği arzu ettiğimiz bir dönemde baktık yavaş yavaş internet siteleri geliyor. Burada tabi tartışılacak konular da var. Onların geliş şekli onların yayın anlayışı da tartışılır. Arzu ederseniz onları da anlatırım..

M.YASİN ÇALGAN: Yayıncılığa başlarken internette sınırlı kalmanın dezavantajlarını yaşıyorduk dediniz. Basılı gazetenin birçok insana ulaşabildiği, elde tutulabilen somut bir varlık gösterebildiği dönemlerde pek az bilinen internet gazeteciliğinin Malatya’da öncülüğünü malatyahaber.com yaptı, bugünse herhalde bu avantajları yaşıyor. Artık gazete bir anlamda ikinci plana atıldı diyebiliriz. Ya da gündem o kadar hızlı değişiyor ki olaylar o kadar çabuk gelişiyor ki bunu yakalayabilmenin yolu da internet gazeteciliğinden geçiyor. Bugün de ilk olmanın ve seviyeli, ilkeli bir yayıncılık; hızlı, başarılı bir yayıncılık ortaya koymanın avantajlarını yaşıyor. Peki yarını nasıl olacak malatyahaber.com’un? Bir de bu başarı örneklerini verirken, şunu başaramadık diyebileceğiniz, eksik kaldığını düşündüğünüz ya da yapmayı düşündüğünüz bir yenilik var mı? 

SUAT KOZLUKLU: Var elbette. Sosyal medya artık müthiş bir etkinliğe sahip oldu. Biz de bu konudaki yeterliliğimizi sorguluyoruz. Bu anlamda daha etkin daha yaygın olabilmemiz lazım. Bu da tabi bazı teknik yatırımlarla olacak şeyler. Bunun altyapısını hazırlıyoruz. Ancak insan unsuru çok önemli. Keşke klonlayabilsek de iki tane üç tane daha İsmet Yalvaç olabilse.. Ama böyle bir şansımız yok. İsmet Yalvaç bir tane! 

M.YASİN ÇALGAN: Ama malatyahaber’in bir geleneğin ürünü olduğunu, bir birikimin ürünü olduğunu, dolayısıyla bu bayrağı her zaman taşıyacak birileri olacaktır…

SUAT KOZLUKLU: Elbette var, zaten Görüş ailesi bu anlamda Malatya çapında eminim taraflı tarafsız herkes de kabul ediyordur. O okuldan yetişen birçok dostumuz var, birçok gazeteci ağabeyimiz, arkadaşımız var. Hala o tedrisattan geçip şu anda Görüş’te nefes alan soluk alan ve Görüş’e hayat veren Levent Barış, Savaş Barış, Selahattin Gökatalay var, Niyazi Doğan var. Var da var, bir sürü kardeşlerimiz, ağabeylerimiz var. Fakat şunu söylemek istiyorum. İsmet Yalvaç, özel bir parantez açarak söylemek istediğim için ondan klonlayamıyoruz, keşke klonlayabilsek. Yoksa onun da el verdiği, onun tedrisatından geçen birçok dostumuz var. İnşallah iyi bir şeyler yapmışızdır. Ben bu anlamda öncü olduğumuz için, en azından Malatya medyasında bir ilki başarmış, sosyal sorumluluğumuz içerisinde bir kamu yayıncılığı açısından önemli bir misyonu, görevi üstlendiysek ne mutlu bize. 

M.YASİN ÇALGAN: Son olarak şunu sormak istiyorum.. Bu süreçte herhangi bir siyasi, ticari ya da başka nedenlerle bir baskı yaşadınız mı? 

SUAT KOZLUKLU: Malatayhaber hiçbir siyasi görüşe yakın olmadığı için, özgürlüğümüzü de gücümüzü de buradan alıyoruz. Bugün iktidar partisi olsun, muhalefet partisi olsun hepsine eşit ölçüde yer verdiğimiz gibi hepsine de eşit mesafedeyiz. Bu anlamda, zama zaman yaşadığımız siber saldırılar dışında, herhangi bir tehdit ya da saldırıyla karşı karşıya değiliz…

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız