SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çok Mühimsiyoruz'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nin organizasyonu ile Güneş Enerjisi ile Su Çıkarma Sistemi anlatıldı.

İl Genel Meclisi Salonu'nda yapılan toplantının açılışında konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, "İl Özel İdaremizde yaptığımız tüm çalışmalarda verimlilik etkin prensibiyle hareket ediyoruz. Bu kapsamda son bir yıl içerisinde hep sistemler kurma çabası içerisinde bulunduk. Bunların pek çoğunu kamuoyu ile paylaştık. Ama idare olarak bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl Malatya Belediyesi Konferans Salonunda geniş katılımlı Su Hayattır adlı sempozyumunu gerçekleştirdik. Bunun yanında sınırlı
imkanlarla kurum teknik elemanlarının proje üretim kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla Autocad-NetCad gibi çizim programları konusunda eğitimler düzenledik. Bu gibi eğitimler ihtiyaç durumu göz önünde bulundurularak sürekli düzenlenecektir" dedi.

Er şunları söyledi:

"Biz Malatya İl Özel İdaresi olarak, Yenilenebilir Enerjiyi çok mühimsiyoruz. Çünkü ilimiz özellikle güneş enerjisi konusunda çok avantajlı bir konuma sahip, yıllık ışıktan (güneşten) yararlanma katsayısı yüzde 74,80. Bu değer bir enerji üretim tesisi için çok makul bir değer. Bu konuda otorite olan ve geçtiğimiz yıl teknik gezi yaptığımız Almanya'daki enerji uzmanlarına göre değerlendirilmesi gereken bir kaynak. Çünkü Almanya gibi bir coğrafyada yüzde 51'lere solar panel tarlaları gezdik. Bu gibi tesisleri gördükten sonra ilimizde de özellikle İçmesuyu ve sulama tesislerinde enerji temininin yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlanması konusunda yeni projeler geliştirme gereği duyulmaktadır."

Er, "İl Özel İdaresi olarak, Malatya'mızda bu gibi tesislerin kurulması anlamında öncü rol oynamak durumundayız. Bildiğiniz üzere AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen, Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi başlığından 'Temiz ve Yenilenebilir Enerji (Toprak, Solar) Kaynakları Kullanılarak, Kayısı ve Yaş Meyvenin İç ve Dış Piyasaya Arz Süresinin Uzatılması' projemiz hibe almaya hak kazanmıştır. Projenin bütçesi 6 milyon 108 bin Avro'dur. Ve bu bütçenin yaklaşık yüzde 40'ı enerji teminine ayrılmıştır. Projemiz model olarak Türkiye'de bir ilktir. Zira projede yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş ve toprak enerjisinden yararlanılacaktır. Bunun yanında Arguvan ilçemizde Güveçli-Dalhançer mezramızda derin kuyu İçmesuyu isale hattımızın enerji temini Köy-Des bünyesinde yine solar(güneş) enerji panellerinden karşılanmaktadır. Bunun yanında klorlama ve ozonlama konusunda İçmesuyu tesislerimizde güneş enerjili birkaç tane uygulama yaptık. Ve sonuçlarından da bir hayli memnunuz. Bu ve benzer uygulamaları çok mühimsiyoruz. Çünkü köylümüzün ve çiftçimizin en önemli maliyet girdisi enerji maliyetleri. Bu nedenlerle İçmesuyu öncelikli içme ve sulama projelerimizde özellikle güneş enerjisinden yararlanmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Er'in konuşmasının ardından uzmanlar, katılımcılara konu hakkında bilgiler aktardılar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız