SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çok Para Etmeyecekse Niye?..'

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:19:05
'Çok Para Etmeyecekse Niye?..'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Ocak ayı toplantılarına başladı. Toplantıda, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan Tecde Mahallesi’ndeki 112 adet parselin satışı için encümene yetki verilmesini içeren talep tartışma yarattı. Parsellerin bulunduğu bölgede alt yapı hizmetlerinin henüz yapılmamış olması nedeniyle yüksek fiyata satılamayacağının belirtilmesi üzerine söz alan Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun AKPli üyesi Nevzat Aslan, “Belediye olarak arsa bulmakta büyük zorluklar çekiyoruz. Madem çok para etmeyecekse niye satalım? Vatandaşa arsa satmak kolay ama vatandaştan arsa almak zor” dedi. 

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Meclis 2. Başkan Vekili Şefik Şengün başkanlığında Ocak ayı çalışmalarına başladı. 63 gündem maddesinin yer aldığı meclis toplantısında toplam 15 madde görüşüldü.  Gündemin en önemli maddeleri arasında, Saray Mahallesi Kavukçuoğlu Sokak’ta bulunan katlı otopark ile Hüseyinbey Mahallesi’ndeki çok katlı otoparkın yanı sıra Orduzu Mişmiş Park içerisinde bulunan sosyal tesislerin Kültür A.Ş’ye kiraya verilmesi ile Tecde Mahallesi’nde bulunan 112 adet parselin satışı gibi konular yer aldı. 

Denetim komisyonu üyeleri seçildi

Büyükşehir Belediye Meclisi,  toplantıda Denetim Komisyonu üyelerini belirledi. Yapılan gizli oylama sonucu Ramazan Acar, Metin Mandal, Rüstem Çatı, Nebi Yiğit ve Cumali Doğan Denetim Komisyonu’na seçildiler.

Denetim Komisyonu üyelerinin seçilmesinden önce söz alan CHP’li Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ve Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları, denetimlerin daha şeffaf olması adına kendi belediye meclislerinde denetim komisyonuna muhalefetten de üye aldıklarını belirterek, Büyükşehir Belediye Meclisi Denetim Komisyonu üyeliğine muhalefetten de bir kişinin alınmasını önerdiler.  Ancak CHP’li başkanların bu önerisi, AKPli üyeler tarafından kabul edilmedi. 

Meclis toplantısında, Ahmet Çakır’ın 2009 yılında ilk kez başkan seçilmesiyle birlikte Malatya Belediye’sinde Başkan Danışmanı ve Belediye Proje Birimi Başkanı olarak göreve başlayan, son olarak Ekim ayında ‘Sınavsız memur’ olmanın yollarından biri olan ve istisnai kadro diye nitelendirilen ‘Özel Kalem Müdürlüğü’ne atanarak 55 yaşında ‘Memur’ yapılan,  buradan da Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı’na atanan Zeki Sarılar’ın bu göreve atandığına ilişkin meclis üyelerine bilgi verildi. 

Otoparklar ve Mişmişpark’taki tesisler Fuarcılık A.Ş’ye kiralanacak

Meclis toplantısının önemli gündem maddelerini otoparklar ve Mişmiş Park fuar alanındaki tesislerin kiralanmasına ilişin konular oluşturdu.  Saray Mahallesi Kavukçuoğlu Sokak’ta bulunan katlı otoparkın işletmesinin ilk yıl 4 bin TL+KDV, diğer yıllar belirlenecek yeni değerlerle birlikte 5 yıllığına Kültür Sanat Etkinlikleri ve Fuarcılık A.Ş’ye verilmesini içeren teklif, Plan Bütçe Komisyonu’nun raporu doğrultusunda kabul edildi. Öte yandan Hüseyin Bey Mahallesi Uçar Sokak’ta bulunan katlı otopark ile otoparkın bölünmüş kısmındaki restoran ve karşısında bulunan boş alanın işletmesinin, ilk yıl geçerli olmak üzere katlı otopark 5 bin TL, boş alan 2 bin TL ve restoran da 3 bin TL olmak üzere toplam 10 bin TL +KDV bedelle Fuarcılık A.Ş’ye kiralanması konusu görüşülerek kabul edildi. 

Mecliste görüşülerek kabul edilen bir diğer gündem maddesi ise Orduzu Mişmiş Park içinde bulunan sosyal tesislerin ve fuar hangarının (çadır) işletmesinin kiraya verilmesi oldu. Buna göre, fuar alanında bulunan sosyal tesisler ve fuar çadırının işletilmesi de ilk yıl 10 bin TL +KDV ve her yıl kira bedelinin yeniden belirlenmesi kaydıyla 5 yıllığına Fuarcılık A.Ş’ye verilmesi kararlaştırıldı. 

Trambüslerin elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla içmesuyu hattı üzerinde bulunan Kuyuönü ve Yapraklı depoları mevkiinde kurulacak olan 2 adet Hidroelektrik Santrali’nin (HES) işletmesinin MOTAŞ’a verilmesini içeren talep ilgili komisyonlara havale edilirken, Yeşilyurt İlçesi Tecde Mahallesi 2232 ada 1 No’lu parselin cami yapılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisi kararlaştırıldı. 

Belediye parsellerinin satılması önerisi tartışma yarattı

Meclis gündeminin en önemli maddesini ise Tecde Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 112 parselin satışına ilişkin öneri oluşturdu. 112 adet parselin satışı için encümene yetki verilmesini içeren Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu tartışma yarattı.  Parsellerin birbirinden ayrı olmasının yanı sıra su ve kanalizasyon gibi alt yapı hizmetlerinin de bulunmaması nedeniyle parsellerin satışından çok fazla gelir elde edilemeyeceğinin belirtilmesi üzerine, madde üzerinde söz alan CHP’li Hurşit Kuşçu, parsellerin gelir ortaklığı şeklinde satılması önerisinde bulundu. 

“Arsa bulmakta zorlanırken niye satalım?”

Madde üzerinde söz alan bir başka isim olan Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun AKPli üyesi Nevzat Aslan, belediyenin arsa bulmakta zorlandığını belirterek, çok fazla gelir getirmeyecek olan parsellerin satılmasını doğru bulmadığını ifade etti. Aslan “Malatya kentsel dönüşümün uygulandığı bir şehir. İleride bize arsa lazım olabilir.  Vatandaşa arsa satmak kolay ama vatandaştan arsa almak çok zor. Biz belediye olarak arsa bulmakta zorlanıyoruz. Madem çok para etmeyecekse niye satalım? Ben bu arsaların satışını çok uygun görmüyorum” dedi. Aslan,  Emlak İstimlak Dairesinden gelen ve Plan Bütçe Komisyonu’nun raporuyla karara bağlanan söz konusu satışlar için İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden görüş alınıp alınmadığını da sordu. 

Önerge üzerinde görüş belirten Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ise, parsellerin bulunduğu bölgede, yol, alt yapı ve kanalizasyon gibi hizmetlerin tamamlanmasından sonra satılması gerektiğini söyledi. Cömertoğlu ‘Belediyenin burada kendine yakışanı yapması gerekiyor.  Bölgedeki bu alt yapı ve imar hizmetlerinin belli bir düzeye getirilmesinden yanayım.  Büyükşehir belediyesi, yollarını açıp kanalizasyon ve diğer hizmetleri götürürse parseller değer kazanır. İmar Planı ve alt yapının tamamlandıktan sonra satılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

Yaşanan tartışmaların ardından, konunun gelecek hafta yapılacak olan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yöneteceği oturuma ertelenmesi kararlaştırıldı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız