SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Ünlü Teknik Adam Ama.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:43:34
A- A+ PAYLAŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, sosyal güvenliğin bir ülkenin kaderi olduğunu belirterek, ''Fakat maalesef geçmiş yıllarda sosyal güvenlik iyi yönetilemedi'' dedi. 

''Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları Genel Değerlendirme Toplantısı'' Ramada Otel'de gerçekleştirildi. 

Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerle işverenlere yönelik düzenlenen toplantıda konuşan Mehmet Ali Sağlam, SGK'nın Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda getirilen erken emeklilik sisteminin Türkiye'ye maliyetinin 800 milyar lira olduğunu kaydeden Sağlam, bunun Türkiye bütçesinin 2,5 katı, SGK bütçesinin ise 5 katı olduğunu belirtti. Bu şekilde devam edilmesi halinde Türkiye'nin 2020'den itibaren sosyal güvenliği yönetemez hale geleceğini vurgulayan Sağlam, sosyal güvenlik reformuyla bunun önüne geçildiğini ifade ederek, ''Sosyal güvenlik bir ülkenin kaderidir, fakat maalesef geçmiş yıllarda sosyal güvenlik iyi yönetilemedi'' değerlendirmesinde bulundu. 

Dünyada en erken emekliliğin Türkiye'de olduğunu anlatan Sağlam, dünyanın en geri kalmış Afrika ülkelerinde bile emeklilik yaşının 65 olduğunu kaydetti. Bir sistemin sürdürülebilir olması için dört çalışanın bir emekliye bakması gerektiğine işaret eden Sağlam, Türkiye'de ise bu oranın 1,89 olduğunu bildirdi. Sağlam, bu oranın 3'e çıkarılamaması halinde sistemin sürdürülemeyeceğini belirtti. 

Sosyal Güvenlik Reformu'nun 2008 yılında yapıldığını hatırlatan Sağlam, geçmişten devralınan mirasın büyük bir kambur oluşturduğu söyledi. Sosyal güvenlikte alınan kararların yansımasının 25-30 yıl sonra görülebildiğini vurgulayan Sağlam, sosyal güvenlik reformuyla elde edilen kazanımlar, elektronik ortamda sunulan işlemler ve vatandaşlara yönelik hizmetler hakkında sunum yaptı. 

''Türkiye dünyanın en sosyal devleti'' diyen Sağlam, sosyal güvenliğin sürdürülebilir olmasının önemine dikkati çekti. Reformla kayıt dışı istihdamın yüzde 50'lerden yüzde 35'lere çekildiğini dile getiren Sağlam, meslek grupları geliştirilerek kayıtdışılığın önüne geçileceğini söyledi. Çok ünlü teknik adamların, 10 milyon dolara transfer olan futbolcuların asgari ücretten bildirildiğini anlatan Sağlam, kayıt dışılıkların meslek grupları geliştirilmesiyle tespit edilebileceğini ifade etti. 

Teşvik uygulamalarının da ele alındığı toplantıda, ayrıca toplantıya katılan işverenlerin soruları yanıtlandı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız