SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çökmeleri mi Bekleniyor?

A- A+ PAYLAŞ

Can ve mal emniyeti açısından tehdit oluşturan binaların yanı sıra görüntü kirliliği yaratan binaların çokça bulunduğu Malatya’da, 3194 Sayılı İmar kanununun amir hükümlerine rağmen yetkililer bu binaları görmezden gelmeye devam ediyor.

 

Can ve mal emniyetinin yanı sıra görüntü kirliliği yarattığı gerekçesi ile çevre sakinlerinin şikayetlerine neden olmasına rağmen yetkililerce gereken önlem alınmadığı için çöken Cengiz Topel Caddesi üzerindeki 33 yıllık kaba inşaat halindeki 7 katlı bina, kentteki bu tür binaları gündeme getirdi.

 

İnönü Caddesi, İstasyon caddesi, Zafer Mahallesi gibi merkezi yerler olmak üzere kentin değişik yerlerinde bulunan bu tür yapıların varlığı çevre sakinlerinin olduğu kadar vatandaşlarında korkulu rüyası hale geldi ve yetkililerden bu tür yapılara yönelik önlemleri bir an önce almasını istediler.

 

Can ve mal varlığını tehdit oluşturan ve görüntü kirliliği yaratan binalardan birkaç örnek:

 

İnönü caddesi (Tekel Fabrikası karşısı)

Maliklerin binalarının dayanıklılığının ölçülmesi için İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İl Temsilciliğine yapılan başvuru ile başlayan ve Fırat Üniversitesine gönderilen numunelerin laboratuar ölçümleri ile binanın taşıyıcı kolonlarında kayma olduğu belirlenen ve acilen önlem (güçlendirilmesi)  alınması istenen İnönü caddesi üzerindeki (Tekel karşısı) 6+1, 7 katlı binanın laboratuar sonuçlarının ilgililere ulaştırılmasının üzerinden 4 yıldan fazla zaman geçtiği halde, malikler ve Belediye arasında güçlendirme masrafları konusunda anlaşma olmayınca bina içinde oturanlarla birlikte çevreye için tehdit oluşturmaya devam ediyor.   

 

İstasyon Caddesi (Emniyet Müdürlüğü karşısı)

Cengiz Topel’de çöken binanın şimdi hayatta olmayan müteahhidi Ömer Tunay tarafından 1970’li yılların sonlarında başlanan ve daha sonra karkas halde bırakılan İstasyon Caddesi Emniyet Müdürlüğü karşısındaki 6+1  toplam 7 katlı metruk bina. Aynı Cengiz Topel’de çöken bina gibi mal sahipleri ve müteahhit anlaşmazlığı yüzünden kaderine terk edilmiş durumda. Alt katlarında dükkanların olduğu bina, çevre sakinlerine korkulu günler yaratmaya devam ediyor. Çevre sakinleri, başıboş çocukların ve tanımadıkları şahısların zaman zaman burayı mekan tutmasından da şikayetçi.

 

Necip Fazıl Kısakürek Caddesi ( Çevre İl Müdürlüğü karşısı)

Yapımına 2000’li yılların başlarında başlanan ve kısa sürede kaba ve ince inşaat işleri biten 4+1 katlı bina yaklaşık 7 yıldır terkedilmiş halde. Gerek görüntü kirliliği yaratması gerekse de karanlığın çökmesi ile birlikte uygunsuz hareketlerin yaşandığı mekana dönüşmesi nedeniyle çevre sakinlerinin sık sık şikayetlerine neden olan binayla bu güne kadar herhangi bir işlem yapılmadı. Terk edilen 4+1 katlı binanın yanında bulunan ve görüntüsünün bile insanı ürperttiği terk edilmiş halde olan 2 katlı karkas bina. Bu inşaat da mahalle ve sokak sakinlerinin sık sık şikayetlerine neden oluyor.

 

İLGİLİ YASA MADDELERİ..

İmar Yasası’nın söz konusu durumdaki yapılarla ilgili yaptırımlar öngören maddeleri şöyle:

 

Madde 39 Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar:  Bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe on gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibinin bulunmaması halinde binanın içindekilere tebligat yapılır. Onlar da bulunmazsa tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir.

 

Tebligatı müteakip süresi içinde yapı sahibi tarafından tamir edilerek veya yıktırılarak tehlike ortadan kaldırılmazsa bu işler belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı % 20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir.

 

Alakalının fakruhali tevsik olunursa masraf belediye veya valilikçe bütçesinden karşılanır. Tehlike durumu o yapı ve civarının boşaltılmasını icap ettiriyorsa mahkeme kararına lüzum kalmaksızın zabıta marifetiyle derhal tahliye ettirilir.

 

Madde 40 –Kamunun selameti için alınması gereken tedbirler:

Arsalarda, evlerde ve sair yerlerde umumun sağlık ve selametini ihlal eden, şehircilik, estetik veya trafik bakımından mahzurlu görülen enkaz veya birikintilerin, gürültü ve duman tevlid eden tesislerin hususi mecra, lağım, çukur, kuyu; mağara ve benzerlerinin mahzurlarının giderilmesi ve bunların zuhuruna meydan verilmemesi ilgililere tebliğ edilir.Tebliğde belirtilen müddet içinde tebliğe riayet edilmediği takdirde belediye veya valilikçe mahzur giderilir; masrafı % 20 fazlasıyla arsa sahibinden alınır veya mahzur tevlit edenlerin faaliyeti durdurulur.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız