SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çöşnük Fay Hattı Tehlikeli"

A- A+ PAYLAŞ
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) tarafından düzenlenen "Geleneksel Kültür Kuşağı Konferanslar Dizisi" etkinliklerinde Malatya ve çevresinin depremselliği konuşuldu. 
 
"TEHLİKELİ BOYUTLARDA"
 
İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, konferansta yaptığı konuşmada, Malatya'yı olası bir deprem karşısında önemli tehlikelerin beklediğini söyledi. Prof. Dr. Önal, "Genel olarak bölgede sağlıklı kentleşme ve güvenli yapılaşmaya ilişkin hukuksal düzenlemelere yeterince uyulmadığı gözlenmiştir. Kentlerin gelişim ve yeni yerleşim alanlarının seçiminde bilim ve mühendislik ilkelerinin gözetilmediği, kolaycı ve ranta dayanan uygulamaların yöre halkının can va mal güvenliğini riske sokacak boyutlara ulaştığı ortadadır" dedi. 
 
"GÜNEY KISMI 1. DERECE AMA.."
 
Malatya-Elazığ yolu hiza alındığında güneyde kalan kısmın bölgenin birinci derece deprem bölgesi olmasına rağmen zemini oluşturan kayaçların çok sağlam olduğunu belirten Prof.Dr.Önal, ancak 2. derece deprem bölgesi olarak gösterilen Kuzey kısmında ise zeminin sağlam olmadığını kaydetti. Prof. Dr. Önal, çevre yolunun Güney kısma yapılması gerektiğini söyleyerek, Kuzey kısmındaki zeminin yapılaşmaya elverişli olmadığını ifade etti. 
 
"ÇÖŞNÜK FAY HATTI TEHLİKELİ"
 
Diğer depremlerin Malatya'nın üzerinde bulunduğu fay hatlarını etkileyeceğini söyleyen Prof. Dr. Önal, "Malatya ilinin Güney sınırını oluşturan ve yerleşkelerin önemli bir kısmının da doğrudan üzerinde yer aldığı Çöşnük Fayı bölgesindeki sismik etkinliğinde işaret ettiği gibi, aktif ve Malatya ilini en çok tehdit eden bir deprem kaynağı durumundadır. Doğu Anadolu Fayı üzerinde meydana gelecek depremlerin Çöşnük ve Malatya-Ovacık fayları üzerinde uyarıcı etki yapacağı söylenebilir" dedi. 
 
"ÇÜRÜK BİNALAR YIKILMALI "
 
Yeni kent yerleşim yerlerini kurulması esnasında mutlaka jeoloji mühendislerinden yararlanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Önal, Elazığ, Kayseri, Eskişehir ve Isparta'da bunun güzel örneklerinin gerçekleştirildiğini söyledi. Önal, "Bizi beğenmiyorsanız, gidip diğer illerdeki jeoloji uzmanlarını getirin. Ama mutlaka jeoloji mühendislerinden faydalanın.Halka deprem öncesi korunma yöntemleri öğretilmeli. Çürük binalar yıkılmalı. Zemini kötü olan binaların zemini sağlamlaştırılmalı. İhtiyaç duyulan binalar sağlamlaştırılmalı. Geri dönüşüm projeleri acilen uygulanmalı. Jeoloji Mühendisleri önderliğinde yeni yerleşke alanları saptanmalı." dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız