SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çöşnük Fayı Aktif"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:04:22
A- A+ PAYLAŞ
Çarşamba günü meydana gelen ve merkez üssü Battalgazi ilçesi Yarımcahan Köyü olarak açıklanan 3.8 büyüklüğündeki depremin Çöşnük Fay Hattı tarafından üretildiği, bu durumun Çöşnük Fay Hattı’nın aktif olduğunu göstermesi bakımından büyük önem taşıdığı bildirildi.  
 
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı, Jeolog Prof. Dr. Mehmet Önal, Çarşamba günü meydana gelen 3.8 büyüklüğündeki deprem ile birlikte Malatya ve çevresinde son 1 ayda çeşitli büyüklükte toplam 17 deprem meydana geldiğini belirterek, “Deprem sayısından çok daha önemli olan durum, son 1 aydaki 17 depremin hepsinin de Çöşnük Fay Hattı’nda meydana gelmiş olmasıdır. Bu durum Çöşnük Fay Hattı’nın aktifliğine yönelik vurguladığımız gerçekliği bir kez daha göstermesi bakımından büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu. 
 
BÜYÜK BİR DEPREMİN ÖNCÜSÜ MÜ?
Çöşnük Fay Hattı konusundaki akademik çalışma ve saha incelemeleri ile Türkiye ve dünyada tanınan ve Çöşnük Fay Hattı’nı akademik literatüre kazandıran Prof. Dr. Mehmet Önal, son depremin Battalgazi-Gelinciktepe noktasında meydana geldiğini ifade ederek, depremin Malatya şehir merkezinde şiddetli biçimde hissedilmesinin, depremin yüzeye çok yakın oluşmasından kaynaklandığını söyledi. 
 
Battalgazi depreminin büyük bir depremin öncüsü mü yoksa bağımsız bir deprem mi olduğu sorularına ancak birkaç gün sonra cevap verilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Önal, “Son depremin olduğu Gelinciktepe noktasında herhangi bir artçı deprem olmadı. Bundan dolayı öncü ya da artçı mı demek için henüz erken. Bilimsel bir tahmin olmamakla birlikte 3.8’lik deprem de dahil olmak üzere  son 1 aylık hareketlilik bağımsız depremler olarak görünüyor” dedi. 
 
‘ÇÖŞNÜK FAY HATTI ‘NIN AKTİF OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’
“Çarşamba günü yaşadığımız deprem umarım büyük depremin öncüsü olmaz” diye konuşan Prof. Dr. Önal, bir aylık hareketliliğin ve Malatya’da büyük panik yaratan 3.8 büyüklüğündeki son depremin Çöşnük Fay Hattı’nın aktif olduğunu hatırlattığına işaret ederek, “Çöşnük Fay Hattı Malatya için ciddi tehlike yaratıyor. Bu nedenle bölgedeki yapılaşma fay hattı gerçekliği ile birlikte ele alınmalı ve yapılaşma bu gerçeğe göre yeniden planlanmalıdır. Çünkü son deprem Çöşnük Fay Hattı üzerinde oluşmuştur ve ciddi bir uyarı olarak değerlendirilmelidir” dedi. 
 
BİR DEPREM DAHA..
Bu arada, Çarşamba günü meydana gelen 3.8’lik deprem ile aynı gün meydana gelen 2.1’lik Battalgazi ve 2 büyüklüğündeki Çamurlu depremlerinin ardından, Perşembe sabah 07.18’de merkez üssü yine Battalgazi ilçesi olan 2.7 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. Bu depremin de yer yüzeyinin 3.6 km. altındaki tabakada meydana geldiği bildirildi.
 
Yine Perşembe günü saat 17.59’da merkez üssü Yeşilyurt Seyituşağı köyü olan 2 büyüklüğünde bir deprem kaydedildiği, bu depremin yer yüzeyinin 12 kilometre altında meydana geldiği belirlendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız