SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çözüm İçin Somut Adımlar Atacağız"

0
Güncellendi - 2017-08-20 04:30:04
A- A+ PAYLAŞ

  • Bakan Tüfenkci, sulama suyu sorunu ile ilgili çalışmalar yapıldığını bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Türkiye geçmişten almış olduğu güçle, medeniyetiyle, insan kaynaklarıyla, insanıyla bu toprakların has özellikleriyle ekonomik tehditlere de şantajlara da boyun eğecek bir ülke olmadı. Bundan sonra da olmayacak." dedi.

Tüfenkci,  Battalgazi ilçesinin mahalle muhtarlarıyla düzenlediği istişare toplantısında bir araya geldi.

Toplantıya Malatya Valisi Ali Kaban, AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve muhtarlar katıldı.

Bakan Tüfenkci, buradaki konuşmasında şöyle dedi:

"Bakıldığımız zaman bizlerin bulunduğuz coğrafya itibariyle gerek komşulardan kaynaklanan risklerle gerekse dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye üzerinde hesapları olanların, bu hesapları ve planlarını sürekli uygulamaya koymak için fırsat kolladıklarını görüyoruz. Suriye'de Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak isteyenler, Irak'ta Türkiye aleyhine operasyon yapmaya çalışanlardan tutun da işte son zamanlarda Almanya'nın Türkiye aleyhine başlattığı siyasi şantaj diyebileceğimiz bir takım tehditler, ekonomik tehditlerle Türkiye'yi köşeye sıkıştırmanın hesaplarını yapmaktadırlar. Oysa Türkiye geçmişten almış olduğu güçle, medeniyetiyle, insan kaynaklarıyla, insanıyla bu toprakların has özellikleriyle ekonomik tehditlere de şantajlara da boyun eğecek bir ülke olmadı. Bundan sonra da olmayacak."

Birlik ve beraberliklerini her geçen gün daha fazla arttırmaları gerektiğine değinen Bakan Tüfenkci, ülke insanının birbirine daha fazla sahip çıkması ve inanmasını istedi.

Yaşanan sorunların herkesin birleşerek çözülmesin daha faydalı olacağını belirten Tüfenkci, insanların bir yerde olması gerektiğinde ise toplumun tüm kesimlerinin orada birleşmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

SU KONUSU..

Sulama suyu sorununa da değinen bakan Tüfenkci, bu konuda da şöyle konuştu:

"Buradaki su probleminin yıllardır bir geçmişi olduğunu biliyoruz. Bunların çözümü noktasında somut adımları da inşallah atmış olacağız. Biraz önce bölge müdürüm, daha önce talimatlandırdığımız gibi Çat barajındaki suyu inşallah ayın 18’inde bu kanallara vermiş olacaklar. Ayrıca diğer bir noktada Medik sulamasında biliyorsunuz Yazıhan ile beraber kullanılıyor. Boztepe’deki ayın 20’sinde tahmin ediyorum, bana verilen bilgi o, oradaki Boztepe Barajı’nın sulama isalesi de bittiğinde açıldığında, Yazıhan’ın hakkı da Battalgazi bölgesine Medik Barajı’ndan verilmeye başlanacak. En önemlisi de inşallah Eylül ayı içerisinde ihale projesi bitmiş olacak ve ihalesi yapılma aşamasına gelecek. Orada da biz inşallah devreye gireceğiz.

Bu kanalların, özellikle Medik’ten gelen kanalın Şahnahan’dan kapalı sisteme alınması, kapalı devre ile su taşınması noktasında bir çalışmayı da inşallah devreye sokacağız. Ama en önemlisi burada arkadaşlar onu da gündeme getirecekler biliyorum. Biz Karakaya Barajı’ndan da yine Battalgazi’ye su artılması noktasında talimatı veririz. Çalışmayı, zaten genel müdürümüzü aramıştım, Battalgazi Belediye Başkanımız bahsetti. Bir ekibi Malatya’ya gönderip, gerçekten burada ne yapılması gerekiyorsa teknik anlamda onun raporlanmasını yapacaklar. Bizde o eylem planı içerisinde onu hayata geçirebileceğiz."

"NİFAK TOHUMLARI SAÇMAYA YÖNELİK YALAN YANLIŞ BİLGİLER VERİYORLAR.."

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise, sulama suyu sorununa çözüm için çalıştıklarını belirterek, “Gitmiş olduğumuz yerlerde daha önce malumunuz cazibesiyle sulanan tarım arazilerimizin üzerine şu anda birçok alanda, belki onun iki, üç katı, beş katından daha fazlasını vatandaşımız ister istemez tarımı daha nitelikli bir hale getirmek için susuz arazilerimizde su ile buluşturmaya başladılar. Ve haliyle bir takım sıkıntılarda baş göstermeye başladı. Özellikle Tohma çayında yapılmaya başlanan  Medik barajı, Battalgazi bölgesinin ana artellerine su verirken, şu anda oluşturulan Medik barajı artezyen ile su tutulmaz bir noktaya gelmiş. Ve arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda iki, üç gün suyu tutuyorlar, ondan sonra tekrar salıverip, iki, üç günde sulama yapıyorlar. Bir şekilde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar. Ama arkadaşlarımızdan bazıları gerçekten böyle fısıltı gazetesi vasıtasıyla insanlarımızın arasında nifak tohumları saçmaya yönelik yalan yanlış bilgiler veriyorlar. Efendim Çerkez tarafında üç, dört, beş su içilmiş. Veya Medik’in Yazıhan tarafında şu kadar su verilmiş gibi afaki şeylerle gerçekten buradaki arkadaşlarımız sıkıntıya koymaya çalışanların var olduğunu biliyorum. Bu gibi şeylere Allah rızası için alet olmayalım. İşi kaynağından öğrenin. Ve biz şu anda arkadaşlarımız özellikle Çat barajında suların artık dip yapmış olduğu bir dönemdeyiz” diyerek, sorunun çözümü için gayret gösterdiklerini kaydetti.

"1.5 AYDIR BURADAYIM, EN ÖNEMLİ GÜNDEMİMİZ KURAKLIK.."

Malatya Valisi Ali Kaban’da, “1,5 aydır buradayım. 1,5 aydır en önemli gündemimiz kuraklık. 1980’lerin başından itibaren dünyadaki çevre sorunları, çevresel etkiler üzerinde çok şeyler okudum ve zaten okulumuzda da bunların dersi vardı. Ve son 10 yıldır dünyada yoğun bir şekilde bir küresel ısınmadan bahis var. Şahsım adıma ben bunu kabul etmek istemedim, özellikle ülkeme yakıştıramadım. Ama bugün görüyoruz ki sadece Malatya'da değil, ülkemizin diğer bölgelerinde de, dünyada da, küresel anlamda iklim değişiklikleri şiddetli bir şekilde yaşanıyor. Öyle bir dünya da yaşıyoruz ki ekonomik olarak dünyanın bir ucundaki bir nezle vakası, dünyanın öteki ucunda bir zatürreye dönüşebiliyor onun etkisi ile. Ama aynı şekilde çevresel olarak da dünyanın bir ucundaki bir hadise,  bir diğer ucundan bir başka sorun yapabiliyor. Malatya’daki sorunumuzu kuzey kutbunun buzullarının erimesinden ayrı düşünmemiz mümkün değil. Ama biz hayatı dar bir çevrede yaşarız. Köyümüzde yaşarız, ilçemizde yaşarız, mahallemizde yaşarız, vilayetimizde ve ülkemizde yaşarız. Onun için bizi ilgilendiren kısmı bu. Bu anlamda da sayın Bakanımız diğer konularda olduğu gibi bu konuda da kendisine teşekkürü borç biliyorum. Bizleri hiç yalnız bırakmıyor, elinden geleni yapıyor” diye konuştu.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, sulama suyunda yaşanan soruna dikkat çekerek, “Geçtiğimiz günlerde Ankara'ya gittiğimde Malatya'nın sulama suyu ile ilgili sıkıntılarını sayın Bakanımızla istişare ettik. Sayın Bakanımız bizim yanımızda Genel Müdürümüzü aradı. Sorunun sonuca ulaştırılması noktasında gerekli çalışmaların bir an evvel başlaması talimatlarını verdi. Hakikaten küresel ısınmanın, iklim değişikliği ile ilgili ülkemizin ve ilimizin yaşadığı sıkıntılar, hem içme suyu ve sulama suyu açısından küresel bazda olduğu gibi, Malatya’mızda ve Battalgazi’mizde bu sıkıntılar var. Ve her geçen gün artan bir trend ile gidiyor. Tabi burada sorun varsa muhakkak çözüm önerileri ve çözüm yolları da olması gerekir. Burada muhtarlarımızla ve ilgili paydaşlarımızdan istirhamım şudur; Bugün buradaki toplantıda sayın bakanımız ve devlet ricali burada, bölge müdürümüz, sulama ile ilgili bütün taraflar burada” diyerek, sulama suyunda yaşanan sorunlarda sonuç odaklı adımların atılması gerektiğini söyledi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • malatyalı (6 yıl önce)
    orduzu çınarda güzel bir hayfene yapmışlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mektupvar (6 yıl önce)
    Bence su dan ziyade millet açıkmış:)) su bahane yaşasın yemek ??
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir (6 yıl önce)
    8 yıl önce bunlar yapıldı ortada bir şey yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Semih (6 yıl önce)
    Hakan bey haklısınız inanın hep laf hep laf icraat yok yeşil katliamı hızlı betonlaşma bitmeyen projeler (çevre yolu vb.) vaktinden çok sonra biten inşaatlar ...
    0
    0
    Yanıtla
  • hakan (6 yıl önce)
    Ben karar verdim bu şehri terk edecem. Herkes kendi çıkarına düşmüş. Birde mecliste hizmet edeceğine yemin ederler. Yok kardeşim bu şehirden hayır gelmez. Ben ciddi ciddi düşünüyorum terk etmeyi
    0
    0
    Yanıtla