SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çözüm Yolları Aranmalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:41:22
A- A+ PAYLAŞ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeni ile Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından basın açıklaması yapıldı. 

Baro Kadın Hakları Komisyonunun basın açıklamasını okuyan Av. Cansu Yıldırım, “Dünya üzerinde yaşayan tüm kadınların ve kız çocuklarının giderek artan ve hayatın her alanında maruz kaldıkları cinsiyete dayalı şiddetin, hem kadını hem de tüm toplumu saran sosyoekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerle birlikte değerlendirilerek çözüm yolları aranmalıdır. Kadına yönelik şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığı yatmaktadır. Kadınlar eğitim, sağlık, çalışma hayatına ve karar alma mekanizmalarına katılım gibi pek çok alanda ayrımcılığa uğramaktadır. 1-37 milyon 671 bin kadın nüfusu olan, toplam nüfusunun yüzde 49,8 ini kadınların oluşturduğu ülkemizde, kadının insan hakları sorunları giderek artmaktadır. Kadınlar her gün şiddet ve cinayetlerle karşılaşmakta, çalışma hayatından uzaklaşmak zorunda kalmakta ve özgürlükleri kısıtlanmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ancak temel hak ve özgürlüklerin korunduğu bir ortamda korunup gelişebileceği bilinci içerisinde, aile içi şiddetle ilgili yenilenen mevzuat ve 'Toplumsal cinsiyet eşitliği' bilincinin geliştirilmesi ve öğretilmesi için eğitim çalışmaları yapılmalı bu konularda toplumun her kesimine ivedilikle eğitimler verilmelidir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik eğitim, sağlık, ekonomi, yetki ve karar alma süreçlerine katılım, yoksulluk, medya ve çevre’ye ilişkin politikalar hazırlanarak işlerlik kazandırılmalıdır” dedi.

“Dünya ekonomik forumu raporuna göre; Türkiye kadın -erkek ücret eşitliğinin sağlanması bakımından 135 ülke arasında 85, gelir dağılımında adaletin sağlanması alanında 121, kamu ve özel sektör üst düzey mevkilerde kadın erkek eşitliğinin sağlanması arasında 103.sırada yer almaktadır” diyen Av. Yıldırım şunları kaydetti:

“TÜİK verilerine göre Türkiye de çalışabilecek yaşta olan kadın sayısı 27,9 milyondur. Ancak çalışan kadın sayısı maalesef sadece 7,7 milyondur. Tüm bu verilere baktığımızda Türkiye’de kadın-erkek eşitliğinin sağlanmadığını, kadını özgür birey yapacak düzenlemelerin yapılmadığını, kadının insan haklarının gelişmesini sağlayacak istihdam yaratacak çözümlerin ortaya konulmadığını görüyoruz. TCK ve İş Kanununda yapılması tartışılan düzenlemelerin kadını ötekileştirerek toplum yaşantısından soyutlamaya yönelik sonuçlar doğuracağı kaygısı taşınmaktadır. İş kanununda 16 hafta olan doğum izninin 24 haftaya çıkarılmasının kadın istihdamını artırmaya yetmeyeceği, aksine sadece bu konunun gündeme gelmesinin bile kadın istihdamını engelleyeceği toplumun her kesimince dile getirilmektedir. Burada devlete düşen görev, kararlı bir politika uygulayarak çıkardığı ve çıkaracağı yasalardan önce alt yapıyı kurmak; kreş, çocuk bakım evi ve diğer birimlerin kurulmasını sağlamak ve desteklemektir. Evlilik yaşı hakim kararı ile 18-17 olmalıdır. Cinsel suçlar evli kadına karşı işlendiğinde kadının şikayetine tabi olmamalıdır. Yargıtay tarafından cinsel suçların uzlaşma kapsamına alınması çocuk gelinler sorunu çözümsüz hale getirecektir. Kadınlar insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürebilme, çağdaş bir toplumda çağdaş bir birey olarak var olma talebinde bulunmaya devam etmelidirler.”

CHP KADIN KOLLARI..

Bu arada CHP İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tuncer, “Kadınların şiddete uğramadığı, ekonomik özgürlüklerini kazandığı sosyal ve siyasal yaşamda eşit olarak yer aldığı, bir dünya hayal ediyoruz” dedi. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü münasebetiyle basın toplantısı düzenleyen CHP İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tuncer, uygar ülkelerde de kadına şiddetin görüldüğünü, geri kalmış toplumlarda ise kadınların daha çok şiddet gördüğünü ifade etti. Tuncer, “Feodal ve ilkel yapıların devam ettiği topluluklarda kadınların özgürlük talepleri, kendi hayatları hakkında karar verme ve eşitlik talepleri şiddetle bastırılıyor. Kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik şiddetle birlikte en yaygın insan hakları ihlalidir. Kadına şiddet konusu toplumdaki şiddet eğilimlerinden ayrı tutulamaz. Ekonomik eşitsizlik, eğitimsizlik, sosyal adaletsizlik, kültür erozyonu, geleceğe güven duygusunun kaybolması gibi sebepler toplumda şiddet eğilimini arttırmaktadır” diye konuştu.

“Kadına yönelik aile içi şiddet, namus cinayetleri, sokakta ve işyerinde taciz ve yıldırma ortadan kaldırılmalı, yaşamım her alanında ve siyasetteki eşitsizlik giderilmelidir. Eşitsizliğin giderilmesi için eğitim, gelir dağılımında düzenleme ve adalet duygusunun kökleşmesi şarttır” diyen Tuncer, şunları söyledi:

“Kadınların şiddete uğramadığı, ekonomik özgürlüklerini kazandığı sosyal ve siyasal yaşamda eşit olarak yer aldığı, bir dünya hayal ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel hedefi kadın erkek eşitliğini sağlayacak kurumsal alt yapıyı güçlendirmektir. CHP Kadın Kolları başta siyasal yaşam olmak üzere tüm karar verici ortamlarda var olmak için mücadele etmeliyiz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız