SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çözüme Yönelik Adım Atıyoruz"

0
Güncellendi - 2017-11-24 03:06:37
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,  Malatya kayısısının İzlenebilirliğinin sağlanması ve kükürt oranlarına gelen cezaların kaldırılması için devreye girdi.

Bakan Tüfenkci, konuya ilişkin Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği (MAKİD) Başkanı Rahmi Semiz ve dernek üyelerini makamında kabul etti.

MAKİD Başkanı Rahmi Semiz, üreticiden alınan kayısıların iç pazara sunulmak üzere yıkandığını, ayıklandığını ancak etiketlenip raflara çıkacakken Tarım İl Müdürlüğü’nün yaptığı denetimlerinden onay almadığını, bu nedenle de işletmecilere 16 bin liralık ceza kesildiğini belirtti.

Sadece kayısıdan geçimini sağlayan 40 bin ailenin olduğu Malatya’da kayısı, hasat sonrası "islim damı" denilen özel odalarda kükürtlenerek muhafaza ediliyor.

Üretici daha sonra kükürtleyip hazırladığı ürününü satışa sunuyor. Karmaşa da pazara çıktıktan sonra başlıyor. Çünkü AB’ye uyum kapsamında kayısıdaki kükürt oranının 2000 Parts Per Million’un (ppm) üzerinde olmaması gerekiyor. Avrupa 2000 ppm’i sınır tutarken, Amerika Birleşik Devletleri’nde bu oran 3000 ppm. Ürün iç pazarda da tıpkı AB ülkeleri gibi 2000 ppm sınırına göre denetimden geçiyor.

Yapılan denetimde bu sınırın üzerinde çıkan kayısı için satıştan kaldırılma kararı veriliyor ve işletmeciye 16 bin liralık ceza kesiliyor. Bu ceza da işletmelere çok ağır geliyor.

MAKİD Başkanı Semiz işletmecilerin kükürt oranı nedeniyle iç pazarda iş yapamadıklarını belirtti ve konuya ilişkin çözüm beklentilerini dile getirdi.

Dernek üyelerinin taleplerini dinleyen Bakan Tüfenkci ise kayısının tarladan sofraya gelene kadar izlenebilirliğinin sağlanması gerektiğine işaret etti. Uygun kükürtleme yöntemi yapılması için üreticilere eğitim verilebileceğinin altını çizen Bakan Tüfenkci, kükürtün ocakta yakmak yerine gaz olarak kullanılabileceğinin ve gaz cihazlarının üreticiye hibe yöntemiyle dağıtabileceğinin üzerinde durdu.

Konuya ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç ile telefonda görüşen Bakan Tüfenkci, “hem üreticimizi hem kayısıyı pazarlayan işletmecilerimizi mağdur etmeden çözüme yönelik adım atıyoruz” dedi ve şöyle devam etti:“Malatya, dünya kuru kayısı üretiminde yaklaşık yüzde 80'lik bir paya sahip  Malatya’nın aşı, ekmeği olan kayısının Dünyada da hak ettiği yere gelmesi için de var gücümüzle çalışıyoruz. Dış pazarları genişletmeyi düşünürken iç pazarı da göz ardı edemeyiz. Bunun için Malatyalı hemşehrilerimizle bir araya geldik, taleplerini dinledik. İnşallah Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile yapmış olduğumuz görüşmelerimiz neticesinde kükürt oranlarına ilişkin üreticilerimizi de işletmecilerimizi de sevindirecek bir çözüm bulacağız.”

Bakan Tüfenkci’nin telefon görüşmesinin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç da Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği’ni kabul etti, dernek üyelerinin taleplerini dinledi. Tunç, konuya ilişkin çözüm arayışında olduklarını belirtti.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Selahattin Özhazar (6 yıl önce)
    Bu cezanın işletmecilere kesilmesi cok saçma. Çiftçi 4090 ppm 5000 ppm kükürt veriyosa işletmeci arkadaşların ceza yemesi hak değildir. İşletmeci uygun koşullarda ürünü alıp hijyen ortamda yıkayıp temizleyip satmakşa mükelleftir. Gidip ceza uygulanacaksa bunu çiftöiye uygulasınlar. İşletmecimi kaysıya kükürt veriyorda bu cezayı işletmecilere kesiyolar. Böyle ceza kesmektense bakanlık çiftçilerimizi eğitip az kükürtlü ürün yapmaya yönlendirsinler. MAKİD Başkanı Rahmi beye be katılımcı arkadaşlara tesekkürlerimi sunuyorum. Sayın bakanımızdanda bu işe bir an önce bir çözüm üretilmesini temenni ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • zxzx (6 yıl önce)
    2017 yılında kükürtten yenen ceza ne kadar? Büyütülecek bir konu değil. Aracılar yüksek kükürtlü kayısıyı almazsa üreticide yapmaz. Ancak fiyat dengesini oturtmazsanız, önünüze geleni de alırsanız kükürt cezasını nasıl kaldırırızın çaresine bakarsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rahmi Semiz (6 yıl önce)zxzx isimli kullanıcı yorumuna
    Tüketici limon sarısı istiyor- üretici enaz 3000 ppm üretiyor. Ürün ihraç ettiğimiz ülkelerin çoğu 3000 ppm alıyor sadece AB ülkeleri ( oda yüzde onbeş) 2000 ppm istiyor. İç pazara satılan ürünlerde en pahalı ürünler. Yani iyi mala iyi parayı biz vererek iyi üretimi teşvik ediyoruz. Üreticinin kükürtlediği kayısıdan kükürtü geri çıkartan bir yöntem biliyorsanız paylaşırsanız bizlerde öğrenmiş oluruz. Yazık değilmi 16.058 tl ceza yememize nasıl vicdanınız el veriyor. Biz kayısıcılığımızı böylemi büyüteceğiz. Ceza yazarak mı bir milyar dolar elde edeceğiz. Anlıyacağınız bizler önümüze gelen malı almıyoruz. En pahalı ve en iyi ürünü biz alıyoruz. Kayısıya kükürtüde biz vermiyoruz neden cezasını biz çekelim. CEVAP LÜTFEN.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin Özhazar (6 yıl önce)zxzx isimli kullanıcı yorumuna
    Üretüciden sadece aracı kaysıyı almıyor kardeşim ihracatçıda alıyor herkes mal satmış almak zorunda çiftçilerimizin bu hususta eğitilmesi lazım kükürt dozajını iyi ayarlaması lazım. Düşük kükürtlü kaysıyıda iç piyasada renginden dolayı kimse almıyor. Bu cezaların işletöecilere kesilmeside ayrıca cok saçma.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)
    Bu sorun mutlaka çözülmelidir. İslim damlarına standart getirilmelidir. Aksi takdirde her üreticinin kükürt oranı farklı olacağından bu standart sağlanamaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Usa.marketlerde.1.kg.kaysiyi.12.dollardan.aliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • eki (6 yıl önce)
    bir meyve suyu fabrikamız yok.suyumuz yok.dünyada yabancı ülkeler ortalama kaç dolara bu kayısıyı satıyor.bunu bir inceleyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    Saying bakan, Malatyali, Malatya da büyümüş, üniversite okumaya başkente gitmiş ufku biraz daha genişlemiş..uzun yıllar Malatya da avukatlık yapmış, siyaset yaptigindan halkla ic ice, hangi mahallede nasil sorunlar biliyor..yetmemis bir de yaklaşık 1-2 senedir konuyla ilgili en yetkili bir bakanlıgi icra ediyor....DAHA YOK ONLA TOPLANTI YAPIYOR YOK BUNLA MI TOPLANTI YAPIYOR CARE ICIN???? SAYIN BAKAN BILMEM KAC YASINDA OMRUNUN 3-5 SENESI DISINDA HEP MALATYA DA GECIRMIS DAHA KAFASINDA SORUNU COZEMEMIS MI BIR YOL BULAMAMIS MI ??? SECIM YATIRIMI HEP BUNLAR....
    0
    0
    Yanıtla
  • Rahmi Semiz (6 yıl önce)
    Gümrük ve Ticaret Bakanımız hafta sonu olmasına rağmen mevzu Malatya ve Malatya'mızın aşı ekmeği olan kayısının sorunları olunca Devletin kapılarını bizlere açtığınız için ve sadece dinlemekle kalmayıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın en üst düzey yöneticilerininde kapıları bizlere açmalarını ve çözüm için harekete geçmelerini sağladığınız için, şahsım üyelerimiz ve kayısı üreticilerimiz adına teşekkür ederim. İç pazar kayısıcılığımız için çok önemli. Şıra pazarında13-16 tl ye iç pazara çalışan işletmelerden başka KAYISI ALAN ihracatçıda yoktur.İç pazarın durması kayısıcılığımıza ciddi darbe vurur. Kayısı ithal edenlerin pazarlık gücünü artırır.
    0
    0
    Yanıtla