SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çözümün Tek Yolu Var!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:03:26
A- A+ PAYLAŞ
Nevruz, BDP öncülüğünde bazı siyasi parti ve sendikaların desteğiyle  Yeni Belediye Binası arka kısmındaki alanda kutlandı. Kutlama törenine BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’de katıldı.
 
Nevruz ateşinin yakıldığı ve halayların çekildiği Nevruz Bayramı etkinliğine katılanlar polis tarafından  üst araması yapıldıktan sonra alana alınırken, alana girenlere ayrıca polisler tarafından şeker ikramında bulunuldu.
 
Miting düzenleme komitesi üyeleri tarafından yapılan konuşmalardan sonra Elazığ’dan Malatya’ya gelen BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel yaptığı konuşmada  hükümete sert eleştirilerde bulundu.
 
Tuncel konuşmasında şunları belirtti:
 
“Nevruz Kürtler için politik bir anlam ifade eder. Son 30 yıldır bu ülkede Kürtler kendi dilini kültürünü tanıtmak, ben buradayım, bende varım demek için her gün bu direniş mücadelesine yeni direnişler ekliyor. Politik bir direniştir bizim açımızdan Nevruz. Asıl isyan ateşi Amed  zindanlarında Mazlum Doğan’ın yaktığı 3 kibrittir. 
 
Eğer bu ülkede halk iradesini çözen bir parti var ise o da BDP’dir. Sizin bütün zulmünüze, baskılarınıza zorluklarınıza zorbalıklarınıza rağmen bağımsız adaylar olarak girdik ve parlamentoya geldik. Budur işte halk iradesi. Başbakan bugün müjde verir gibi diyor ki, Cudi’de çatışmalar var. Sayın Başbakan bunlardan üzüntü duymalısınız. Yeni programını açıklıyor. Diyor ki ‘Yok efendim biz sivilleri de şehit mertebesine göndereceğiz’. Biz bunu şöyle okuyoruz. AKP iktidarı savaş politikalarında ısrar edecek. Önemli olan savaşı son buldurmaktır. Önemli olan sivilin askerin polisin gerillanın yaşamını yitirmeyecek koşulları oluşturmaktır. Ama AKP bugün yaptığı konuşmayla buna devam edeceğini yeni ölümler geleceğini anlıyoruz. Eğer siz bu iradeyi ortaya koyamıyorsanız bırakın gidin. Türkiye’nin barışa ihtiyacı vardır. Bunu sağlayacak irade mutlaka ortaya çıkacaktır. Şimdiye kadarki iktidarlara bakın hiç biri bu sorunu çözmedi hepsi de altında kaldı. AKP de bunu çözmezse altında kalacaktır. Kürt halkı artık eski Kürt halkı değildir. Kürtler ne istediğini biliyor. Korkusuzca her yerde her fırsatta ifade ediyor.Dolayısıyla bu iradeyi görmemek, savaşta ısrar etmek demektir. Kürtler bu ülkenin eşit ve özgür yurttaşları olarak dilimizle kimliğimizle kültürümüzle bir arada kardeşçe yaşamak istiyoruz diyor. Eğer ki barış istiyorsanız bakın yeni anayasa tartışması yürütüyorsunuz. Gelin o zaman Yeni Anayasa’da bu hukuku birlikte kuralım ama artık halkımıza yalan söylemekten vazgeçin. Çünkü bu halk sizin bütün yalanlarınızı ortaya çıkardı, maskelerinizi düşürdü. Demokratik açılım dediniz, bunun bir savaş politikası olduğunu görüyoruz.
 
Bu nevroz başka bir nevroz. Bu nevrozla Türkiye’de yeni bir dönem başladı. Bu çok net. Bu halkın iradesini görmeyenler, bu irade karşısında yenilmeye mahkumdur. Tıpkı bundan öncekiler gibi. İşte AKP iktidarının bunu görmesi gerekiyor. Özgürlük mücadelesini sonuna kadar geliştirmek halklarımıza özgürlük geliştirmek için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Onlar bizi Türkiye işçisiyle emekçisiyle Alevisiyle, Türkiye’deki diğer halklarla Çerkezlerle, Lazlarla, Ermenilerle ayırmak, aramıza duvar örmek istiyor. Biz de bu duvarları yıkmak için buradayız. Biz biliyoruz ki bu ülkede Kürtler özgür değilse Türkler de özgür değil, Ermeniler de özgür değil, Lazlarda özgür değil. Biz biliyoruz ki bu ülkede Çerkezler özgür değilse hiç birimiz özgür değiliz. Bu ülkede yaşayan herkesin özgürlüğü birbirine bağlıdır. O yüzden talebimiz bütün Türkiye halklarının özgürlüğüdür. Nevruz yeni bir günün adıdır Ama AKP savaşta ısrar ediyor.
 
Türkiye halkları neredeyse ‘Bahar gelmesin, çatışma olmasın, insanlar ölmesin’ diye dua edecek hale geldi. Gençlerimiz yaşamını yitirmesin diye dua edecek durumda. Hiçbir dönem, baharın gelişini bu kadar ertelemek isteyen bir yaklaşım olmadı. Bahar geldi ve bir daha çatışmaların ölümlerin olmamasının tek yolu Kürt sorununu çözmektir. Bakın  ‘Dünya böyle çözmüş, bizde öyle yapalım’ demek yanlıştır. Siz sorunu kiminle yaşıyor kiminle savaşıyor ve çatışıyorsan onunla çözersin. KCK operasyonları adı altında 6 bin 500 BDP’liyi tutukladınız ama sokakları engelleyebildiniz mi, milyonlar yine sokaktaydı. Sizin o barikatlarınızı yıkıp nevruz alanlarına girip direnişlerini sürdürdüler. Her gün baskılarla bunları ortadan kaldıracağınızı sanıyorsanız bu mümkün değil. Çözümün tek bir yolu var o da müzakere ve diyalogdur. Kiminle savaşıyorsan kiminle çatışıyorsan onunla müzakere etmektir.O yüzden tecrit izolasyon bu işleri çözmez.
 
Eğer birlikte yaşayacaksak kardeşlik projemiz var ise, kardeşin iradesini tanımadan, Kürt halkının iradesini tanımadan bu kardeşlik projesi olmaz. Bu nedenle gelin daha çok insan yaşamını yitirmeden, daha fazla acılar yaşamadan, insanımız daha fazla birbirine düşman olmadan barış ve demokrasi için özgürlük için önümüzdeki fırsatı değiştirmeyelim. Bakın Ortadoğu’da liderler gidiyor. Ne için, halklarının taleplerini dinlemedikleri için. Değişime ayak uydurmadıkları için. Türkiye’de de benzer bir durum kapıdadır. Biz demokratik ülkeyiz demekle olmuyor. Mesele sandıkta değil, bu ülkeyi nasıl yönettiğinizdedir.”
 
Tuncel konuşmasının ardından  alanda bulunanlarla birlikte bir süre halay çekti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız