SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cuma Hutbesi'nde Kadın

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:53:57
Cuma Hutbesi'nde Kadın
A- A+ PAYLAŞ

 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Malatya'da Cuma namazı hutbesinde, “Kadın annedir, eştir, evlattır, kardeştir” konusu işlendi.

Malatya İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Fatime Geçici’nin hazırlığı, “Kadın annedir, eştir, evlattır, kardeştir” konulu hutbede, İslam dininin kadına verdiği önem anlatılarak, “Müminler birbirlerini koruyan, birbirlerine destek olan ve hayatı paylaşan kardeşlerdir. Varlıklarıyla hayat bulduğumuz ve bizleri yetiştiren annelerimiz, gözaydınlığımız olan kızlarımız, dert ortaklarımız olan kız kardeşlerimiz ve hayat ortağımız olan eşlerimiz de aynı zamanda bizim din kardeşlerimizdir"denildi.

Hutbede Kur'an-ı Kerim'in eşrefi mahlukat olarak nitelendirdiği insanın, zamanla cinsiyet olarak ayrıştırıldığını, kadın ve erkeğe farklı statüler kazandırılmaya çalışıldığı belirtilerek şöyle denildi:

"Bu statülerde kadının rolü erkekten daha aşağı bir seviyede görülmüş hatta kadına horlanması, aşağılanması gereken ikinci sınıf bir hüviyet dayatılmıştır. Peygamberimizin (s.a.s) zamanında aktif olarak camiye, cumaya, bayram namazına katılan kadınlar, daha sonraları mabetlere girmekten dahi mahrum bırakılmıştır. Oysa Rabbimiz kadına “insan” kelimesiyle aynı kökten gelen “nisa” ismiyle hitap etmiş ve Kuran-ı Kerimin surelerinden birine onun adını vermiştir. Geliniz inanan insanlar olarak bugün iman, haya ve hayat ile olan ilişkimizi bir kere daha gözden geçirelim. Kuran-ı Kerim'in insanı insan yapan değerlerini öğrenelim. Kendimizden başlamak üzere, acısıyla, tatlısıyla ömrümüzü birlikte geçirdiğimiz eşlerimizi, ailelerimizi, komşularımızı ve tüm çevremizi elimizden, dilimizden, emin kılalım. Onlara iffetli ve nezih davranalım. Gönül kırmanın Kabe'yi yıkmaktan daha büyük bir vebal olarak telakki edildiğini hiçbir zaman unutmayalım. Şiddet, hayatımızdan uzak olsun. Sevgi, saygı hoşgörü hayatımıza hakim olsun.” 

Hutbede, daha sonra özetle şunlar belirtildi:

“Her yönde önderimiz olan sevgili Peygamberimiz Veda Hutbesinde, eşlerimizi Allah'ın bir emaneti olarak aldığımızı bildirirken, çocuklarımızın annesi olan bu hanımlara değer verdiğini “Sizin en hayırlınız kadınlarına karşı en hayırlı olanınızdır.” Hadisi ile ortaya koymuştur. Huzurlu bir aile, mutlu nesillerin yetişmesinde en önemli faktördür. Şiddetin ve aile içi terörün yaşandığı aileler ise gelecek nesillerin felaketi demektir. Huzuru sokakta arayan ve potansiyel suç makinesi haline gelen çocukların en büyük müsebbibi şiddetin uygulandığı parçalanan ailelerdir. Unutmayalım ki şiddet uyguladığımız eşimiz, çocuklarımızın annesi ve aynı zamanda bir başkasının evladı veya kız kardeşidir. Kendi evladımıza, kendi annemize, kendi kardeşimize uygulanmasını istemediğimiz şiddeti ve terörü biz de Allah'ın emaneti olarak aldığımız eşlerimize uygulamamalıyız. Bilmeliyiz ki bir kadın eştir, annedir, evlattır, kardeştir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız