SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Cumhurbaşkanımızın Hakkıdır"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:06:41
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Bakanlar Kurulu'nun toplanmasından istifade etmeyi ümit ettiklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "19 Ocak'ta da itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Bakanlar Kurulumuz toplanacak. Bu belki yeni Cumhurbaşkanımız seçildikten sonra yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısı olacak" dedi. 

Yılın son Bakanlar Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da toplandı. Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, "Bugün 2014 yılının son Bakanlar Kurulu toplantısını yaptık. Hem bir muhasebe, bugüne kadar yapılanlar, elimizdeki konular, bunların gerçekleşme oranları hem de yeni yıla ait bazı beklentilerimizi hem Sayın Başbakanımız ve bakan arkadaşlarımız dile getirdi. Birkaç gün sonra yeni yıla girmiş olacağız kısmet olursa. Bu hafta yeni umut, yeni heyecan ve yeni beklentilerin olduğu 2015 yılıdır. Bu vesileyle tüm halkımızı en kalbi duygularımızla muhabbetlerimizle selamlıyoruz. 2015 yılının ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yeni yılda Bakanlar Kurulu toplantılarımızı önümüzdeki hafta 5 Ocak'ta daha sonra 12 Ocak'ta yapacağız" diyen Arınç, şöyle devam etti: "Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladılar, 19 Ocak'ta da itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Bakanlar Kurulumuz toplanacak. Bu belki yeni Cumhurbaşkanımız seçildikten sonra yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısı olacak. Önemli bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Hem Bakanlar Kurulumuz açısından hem Türkiye kamuoyu ve milletimiz tarafından bu toplantıya özel bir önem verileceğini düşüyorum. Şüphesiz bu toplantı yapılabilir. Anayasamız hatta görev olarak bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza yüklemektedir. Anayasamızın 104. Maddesinin B fıkrasında Sayın Cumhurbaşkanının Yürütmeye Ait Görev ve Yetkileri kısmında gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmek veya Bakanlar Kurulu'nun başkanlığı altında toplantıya çağırmak görevi de kendisine verilmiştir. Esasen Sayın Cumhurbaşkanımız da hem seçilmeden önce hem de seçildikten sonra bu tür toplantıları yapmanın uygun olacağını ifade etmişlerdi. Biz de Anayasanın bu emri hükmünce Sayın Cumhurbaşkanımız Başkanlığı'nda Bakanlar Kurulu'nun toplanmasını uygun buluyoruz ve bundan istifade edebileceğimizi ümit ediyoruz. Şüphesiz Anayasanın verdiği bu yetki özellikle muhalefet partileri tarafından istismar edilmektedir, farklı açılarda değerlendirilmektedir, farklı anlamlar yüklenmektedir ancak Anayasanın bu hükmü gereğince Sayın Cumhurbaşkanımız, ilk defa halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı olarak bu yetkilerini kullanmakta elbette takdir edilecek bir davranış içindedir. İnşallah sanıyorum ki 19 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bu toplantımız yapılacaktır. Bugün bu toplantıyı Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişlerdir, esasen Başbakanımız da Bakanlar Kurulu'nda bugünden çok daha önce Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşerek toplantı gününü birlikte kararlaştırdıklarını ifade etmişti. Dolayısıyla 5 Ocak tarihi üzerinde Sayın Başbakanın daha sonra benim söylediğim bazı sözlerin bu kapsamda gerçekleştiğini hepimiz görüyoruz. Bakanlar Kurulu'nu toplantıya davet etmek ve kendi başkanlığı altında bu toplantının yapılmasını talep etmek, Sayın Cumhurbaşkanımızın elbette hakkıdır, bunu Sayın Başbakanımız ve kendilerinden başka da açıklayacak veya yorumlayacak bir başka kişinin olması doğru değildir."

YETİŞTİRME YURTLARI

Başbakan Davutoğlu'nun geçen hafta sevindirici bir olayı gerçekleştirdiğini dile getiren Arınç, bunun Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında yetiştirme yurtları olarak bilinen kurumlarda yetişen gençlerden pek çoğunun iş sahibi olduğunu söyledi.

Arınç, "Bunlardan 18 yaşını dolduran 2 bin 375 kişi kamuya atanmış oldu. Kalan 2 bin 188 kişi için önümüzdeki Nisan ayında yeniden atama yapılacak. İlkokul ve ortaokul mezunu olanlar kura ile diğerleri ise KPSS sınavı sonuçlarına göre. Özellikle kimsesiz, himayesiz belki bir ölçüde terk edilmiş olan çocuklarımızın sığındığı ve 18 yaşını bitirerek ayrıldığı yurtlardan çıkan evlatlarımızın son 12 yıl içerisinde 16 bin 792 kişinin ataması yapılmıştır. Bu gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

CİZRE'DE ÇIKAN OLAYLAR

Arınç, Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan olayların Bakanlar Kurulu gündeminde olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bu olaylar, İçişleri Bakanlığımızın, Valiliklerden gelen bilgilerin değerlendirmesi yapıldı. 27 Aralık 2014 Cumartesi akşamı 3.30'dan itibaren Cizre'de meydana gelen olaylarda maalesef 3 vatandaşımız hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Bunların tedavileri devam ediyor, gerekli müdahaleler yapıldı ve güvenlik önlemi alındı. Bu arada kırsaldan Cizre'ye girmeye çalışan 2 örgüt mensubu da yakalanmış oldu. Şu anda Cizre'de olayların yaşandığı günlere hitaben olumlu noktada asayişin tamamen sağlandığını ve sükunetin avdet ettiğini söyleyebilirim. Bu olayların elbette farklı sebepleri de olabilir. Bunlardan bir kaç tanesini saymam mümkün olacak. Bu olaylar yıllardır terörden beslenenlerin, terörü bir rant olarak görenlerin eski alışkanlıklarından vazgeçmemek için ayak sürüdüklerini, PKK içerisinde derin yapılanmaların olduğunu, Çözüm Süreci'ndeki ilerlemelerin bu derin yapıları rahatsız ettiğini, son derece otoriter bir yapıya sahip olan örgütün bölge genelinde herhangi bir farklılığa, değişik bir sese ve renge de tahammül edemediklerini gösteriyor. Biz bütün kurum ve kuruluşlarımızla olaya müdahale ettik, durumu kontrol altına aldık ve elbette çözüm sürecinin bu tür olaylardan etkilenmemesi için bugüne kadar sürdürdüğümüz kararlı tavrın devam etmesi konusunda da mutabakata varmış olduk" açıklamasında bulundu.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın toplantıda kendi alanına ilişkin bilgiler verdiğini belirten Arınç, şöyle devam etti: "Kişisel Verilerin Korunmasıyla İlgili Kanun Tasarımızı TBMM'ye sevk ettik. Bu son derece olumlu bir kanun tasarısıdır. Aynı zamanda AB Muktesebatı içinde yerine getirmemiz bir görevdir. Maalesef bununla ilgili olarak CHP Grup Başkanvekili Sayın Levent Gök'ün açıklamaları olmak üzere sanki 'Toplu halde fişlemeler yapılacaktır, eski günlere dönülecektir' şeklinde bir açıklama var. Bu bilgisizlikten kaynaklanıyor. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu aslına özel hayatın gizliliğini ve şahsi bilgilerin muhafaza edilmesini amaçlayan bir sistemdir. Kanunun içeriğine bakmadan, sevk edilme amacına bakmadan bunu bir fişleme olarak kamuoyuna takdim etmek fevkalade yanlıştır. Görebildiğimiz kadarıyla Sayın Levent Gök, Türkiye'yi muhaberat devletine götürür, devlet eliyle herkes fişleniyor, asıl amaç muhalefeti sindirmek' gibi slogan bazı açıklamalar yapmış ve hükümeti eleştirdiğini zannetmiştir... Kanun kapsamında öngörülen bireylerin sağlık, etnik köken, dini inançları, özel nitelikli kişisel verilerine ilişkin herhangi bir şikayet, başvuru ve rahatsızlıklarını iletebilecekleri bir kurulun oluşturulması son derece önemli bir adımdır. Kanun, çağdaş hukuk normları içinde ve insanların özel hayatının korunmasını amaçlayan fevkalade olumlu bir kanun tasarısıdır. Meclisimizde öncelikli olarak görüşülecektir."

MADEN KANUNU ÇIKIYOR

Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da bir sunum yaptığını vurguladı. Maden Kanunu üzerindeki çalışmaların tamamlandığını hatırlatan Arınç, "Bugün onun geniş bir şekilde sunumu yapıldı, uygun görüldü, imzalanıyor ve TBMM'ne sevk edilecek" dedi.

KREDİ VE BURSLARDA ARTIŞ

Kredi ve burslarda artış yapılacağını belirten Bülent Arınç, "2014 yılında kredi ve burs miktarı aylık 300 lirayken 2015 yılında 330 liraya yükseltiliyor, yüksek lisans öğrencilerine bunun iki katı olan 660 lira ödeyeceğiz, doktora öğrencilerine ise üç katı olan 990 lira ödenecek" dedi. Arınç, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda barınmakta olan öğrencilere sağlanan besleme yardımının 2014 yılında günlük 7.30 lirayken 2015 yılında günlük 8 liraya yükseltileceğini açıkladı.

KAMU AKARYAKIT ALIMLARININ RASYONELLEŞTİRİLMESİ PROJESİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de önemli bir sunum yaptığını belirten Arınç, "Sayın Başbakanımız 25 dönüşüm kapsamında projeleri açıklamaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesini Maliye Bakanlığımız hayata geçirecek. Bu da kamu akaryakıt alımlarının rasyonelleştirmesi projesidir. Burada israfı önlemek istiyor ve rasyonel bir şekilde akaryakıt kullanımını teşvik etmek istiyoruz. Kamuda akaryakıt kullanımı son yıllarda 4 ile 5 milyar arasında bir masrafı gerektirmektedir. Bu politikamızın temelinden israfın önlenmesi var" dedi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI GÜLLÜCE'DEN CBS SUNUMU

Arınç, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin ise Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) hakkında bir sunum yaptığını belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun son derece önemli bir projeyi gündeme getirdiğini söyleyen Arınç, "Sakarya Meydan Muharebesi'nin cereyan ettiği topraklar üzerine yani Polatlı'da büyük bir başarı kazanmıştık. Sakarya Meydan Muharebesi'nin geçtiği yerde 13 bin 850 hektar, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı inşa edeceğiz" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız