SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Cumhuriyet Binaları Korunmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da 71 yıllık belediye binası "oldu bittiyle" yıkılırken, Ankara 5. İdare Mahkemesi bir dava üzerine verdiği kararda cumhuriyet dönemi yapılarının korunmasının kent dokusunun bütünlüğünün korunması açısından önemli olduğunu belirtti. Mahkemenin bu kararının, Malatya'daki binanın yıkımından 1 ay önce verildiği bildirildi.

İDARE MAHKEMESİ'NİN KARARI..
Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin, Ulus semtindeki bazı yapıların yıkımının iptali ile ilgili olarak verdiği karar Hürriyet'te "Yargı Kararı: Cumhuriyet binaları korunmalı" başlığıyla verildi.

Haber şöyle:

"Ankara 5. İdare Mahkemesi, Ulus'taki Tarihi Kent Merkezinin Yenilenmesi Planını İptal Etti. Ulus'ta Taşınmazları Bulunan 4 Kişi "Ne Yapılacağı Belli Olmayan Bir İmar Planının Yapılamayacağı ve Rant Sağlama Amaçlı Hukuksuzluğun Giderilmesi" Gerektiği İddiasıyla Nazım ve Uygulama İmar Planlarının İptali İstemiyle Büyükşehir Belediyesi Aleyhine Dava Açtı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, Ulus’taki tarihi kent merkezinin yenilenmesi planını iptal etti. Ulus’ta taşınmazları bulunan 4 kişi "ne yapılacağı belli olmayan bir imar planının yapılamayacağı ve rant sağlama amaçlı hukuksuzluğun giderilmesi" gerektiği iddiasıyla nazım ve uygulama imar planlarının iptali istemiyle büyükşehir belediyesi aleyhine dava açtı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, davacıların talebini kabul ederek, büyükşehirin nazım ve uygulama planlarını iptal etti. 30 Aralık 2008 tarihli kararda şöyle denildi:

"Dava konusu plan koruma amaçlı imar planı olmaktan ziyade yenileme amaçlı bir yaklaşımdır ve bu planlama yaklaşımında yapılacak müdahalenin türü belli değildir. Cumhuriyet’in 1940-1950 dönemine ait ve çoğunlukla mimari proje yarışmaları ile elde edilmiş binaların oluşturduğu kentsel dokunun bütünlüğünün korunması çok önemlidir. Dava konusu planda kentsel SİT alanı içindeki binaların temizlenmesi, mevcut dokunun karakterini ve bütünlüğünü bozacaktır.".."

MALATYA'DA OLDU BİTTİ..
Malatya Belediyesi'nin eski Sümerbank Fabrikası arazisindeki yeni binasına taşınmasının ardından, Eylül 1938'de hizmete giren kent merkezindeki belediye binası Belediye Başkanı Cemal Akın'ın talimatıyla yıktırılmıştı.

Kent Müzesi olarak değerlendirilmesi gündeme gelen bina için Mimarlar Odası Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na başvurarak tescil edilmesi talebinde bulunmuş, ayrıca bu başvuru sonuçlanıncaya kadar binanın yıkılmaması için de Valiliğe başvurmuştu. Bu başvurulardan haberdar olan ve görev süresi 29 Mart seçimleriyle bitecek olan Cemal Akın, taşınmanın sürdüğü 30 Ocak Cuma gününün akşamında iş makinelerini göndererek binayı yıktırmak istemiş, engelleme çabaları ancak birkaç saatliğine etkili olmuş, Akın 31 Mart Cumartesi sabahına karşı binayı "ortadan" kaldırtmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız