SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cumhuriyet Tarihinde İlk

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’de Osmanlı’nın son yıllarından bugüne kadar yaşanan tüm ihtilal ve darbe girişimlerinde tutuklu general sayısı bu kadar yüksek olmamıştı..

10. Ağır CezaMahkemesi tarafından 19 Temmuz’da kabul edilen, 968 sayfalık Balyoz Planı iddianamesine ve 183 klasörden oluşan eklerine göre, şüpheli 196 kişi arasında eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, bir numara olarak yer alıyor.
İkinci sırada eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, üçüncü sırada eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahimFırtına ve dördüncü sırada Orgeneral Ergin Saygun bulunuyor.

CUMHURİYET’TE BİR İLK

İrtica ileMücadele EylemPlanı davasında tutuklu yargılanan Albay Dursun Çiçek de şüpheliler arasında bulunuyor. 25’imuvazzaf 42 general hakkında çıkarılan tutuklama kararı, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak yorumlandı. bugüne kadarki darbe girişimlerinde tutuklu general sayısı bu kadar yüksek olmamıştı. Geçmişte, üst düzeyden birkaç kişi tutuklanır, diğerleri emekliye sevk edilirdi. Soruşturma aşamasında Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 39 kişi iki kez tutuklanmış, ancak itirazlar üzerine serbest bırakılmıştı. Özden Örnek ile İbrahimFırtına ise ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.

20 YIL HAPİS İSTENİYOR

Darbe ile suçlanan sanıklar hakkında 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası isteniyor. İddianameyi hazırlayan Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet SavcılarıMehmet Ergül, Murat Yönder, Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar sanıkların “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Cebren İskat veya Vazife GörmektenMen Etmeye Teşebbüs etmek” suçundan cezalandırılmalarını talep etti. İddianamede yer verilen bazı suçlamalar şöyle:

* Balyoz yapılanmasının, askeri birmüdahale için öncelikle ülkeyi kaos ve kargaşa ortamına çekerek ortamı şekillendirmeyi planladığı, bu amaçla ‘Oraj’, ‘Suga’, ‘Çarşaf’ ve ‘Sakal’ eylemplanlarını hazırladığı görülmektedir.

* Şüpheliler ordu bünyesindeki askeri hiyerarşi dışında bu amaçla bir yapılanma oluşturmuşlardır.

* Kurulan bu suç örgütünün darbe yaparak hükümeti yıkmaya yönelik, öncelikle Balyoz Güvenlik Harekât Planı adı altında çok kapsamlı ve ayrıntılı bir plan hazırladığı, hükümet ile işbirliği içerisinde olduğu grupların da tek ferdi kalmayacak şekilde ortadan kaldırılmasının hedeflendiği görülmektedir

İLK DURUŞMA 146 GÜN SONRA

İddianamesi 19 Temmuz’da kabul edilen 196 sanıklı Balyoz Planı soruşturması kapsamında aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 77’si muvazzaf, 25’i emekli 102 asker hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. Sanıklar arasında 25 muvazzaf ve 17 emekli general yer alıyor. Tutuklama kararını oybirliğiyle veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma tarihini de 16 Aralık olarak belirledi. İlk duruşma 146 gün sonra Ergenekon ve Islak İmza davalarının da görüldüğü Silivri Cezaevi kampüsünde yapılacak. Haklarında yakalama kararı çıkarılan 102 subayın yakalanarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmeyeceği, davetiye gönderilen subayların pazartesi günü mahkemeye gelmelerinin beklendiği öğrenildi.

İTİRAZ PAZARTESİ GÜNÜ
Sanık avukatları, tutuklama kararı cuma günü mesai saatinin bitiminde çıkarıldığı için, karara ancak pazartesi günü itiraz edebilecekler. Sanıkların bir üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 7 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor.

HEYET 20 KİŞİLİK TİM İLE KORUMAYA ALINDI

Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü tutuklama kararı veren Mahkeme Başkanı Davut Bedir ile üyeler Murat Üründü ve Ali Efendi Peksal için 20 kişilik bir tim görevlendirdi. Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli tim, karar açıklandıktan sonra İstanbul Adliyesi’ne gönderildi. 3 kişilik mahkeme heyetinin 24 saat koruma altında bulundurulacağı öğrenildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız