SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Cumhuriyet Tepesi' Projesi

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Darende ilçe merkezinde bulunan ve Cumhuriyet ile yaşıt olan eski Cumhuriyet İlkokulu ve civarının restore edilerek Darende turizmine kazandırılması çalışmaları başladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya temsilcisi Bekir Sözen, binlerce öğrenciyi mezun ettikten sonra yenisinin yapılmasıyla atıl duruma düşen Cumhuriyet İlkokulu binası hemen altında yer alan iki kerpiç Darende Konağı ve arada bulunan 14 küçük dükkanın Darende Kaymakamlığı, Darende Belediyesi, İl Özel İdaresi, ÇEKÜL Vakfı, Tarihi Kentler Birliği ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile mal sahiplerinin iş birliğiyle bir turizm merkezi oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Bekir Sözen, "Yapılacak bu çalışma ile hem tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkılacak hem kurulacak bu turizm alanıyla Somuncubaba Külliyesi, Eski Darende, Günpınar Şelalesi, Tohma Kanyonu, ve diğer güzellileri görmek için Darendeye gelen ve ilçe merkezine pekte uğramayan binlerce insanın düzenlenecek bir kültür rotası çerçevesinde ilçe merkezine de uğrayarak ilçe ekonomisine katkısının artırılması sağlanacaktır. Bu kapsamda Cumhuriyet Tepesi, Uzunok Köprüsü, Nadir köprüsü, Namık paksoy konağı ve Sokak sağlıklaştırması projesi hazır olan Sönmezler sokak güzergahıyla yeni bir kültür turizmi rotası oluşacaktır" dedi.

Sözen, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Cumhuriyet İlkokulu binasının korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil ettirildiğini okul ve Darende Mutfağı röleve, restütisyon ve restorasyon projele çalışmalarının İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim üyeleri hemşehrimiz Prof. Dr.Mehmet Ocakçı ile Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Ahmet Ersen, Doc. Dr. Kutgun Eyüpgiller ve ekibince tamamlandığını belirterek projenin gerçekleşmesiyle Malatya ve Darende çok şey kazanacak. Bu konuda yardımcı olabilecek yetkililerin ve hemşehrilerimizin yapacağına inanıyor ve bekliyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız