SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cumhuriyet'in 87. Yılı

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyetin 87'nci yıldönümü kutlanmaya başlandı. İlk tören Perşembe günü öğleden sonra Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Cuma günü de çeşitli törenler yapılacak.

İLK TÖREN ANITTA..
87. yıldönümü dolayısıyla, saat 13.00'den itibaren resmi kurum ve kuruluşlar ile işyerleri bayraklarla donatıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın eşliğinde göndere bayrak çekildi.

Atatürk Anıtı önündeki törene Vali Ulvi Saran, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Taner Büyükkantarcıoğlu, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile öğrenciler ve askeri birlik katıldı. Tören Vali Ulvi Saran'ın anıt özel defterini imzalaması ile sona erdi. Vali Ulvi Saran Anıt Özel Defteri'ne şu ifadeleri yazdı:

"Cumhuriyetin kurucusu Önder Atatürk; Ezelden beri hür yaşamış ve hür yaşayacak bir milletin evlatları; Malatya halkı olarak Cumhuriyetin 87'inci kuruluş yıldönümüne ermiş bulunmaktayız. Dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkan gelişmelere baktığımızda; toplumun huzur ve barışının ancak ve ancak halkın iradesine dayanan bir yönetim şekliyle sağlanabileceğini görmekte ve geçmişin tecrübelerinden hareketle geleceğe güvenle bakmaktayız. Ülkemizin ufuklarını kara bulutların sardığı bir dönemde, var olma ve yok olma mücadelelerini kanları ve canları pahasına kazanarak bu yurdu bizlere emanet edenlere minnet ve şükran duygularımızı ifade eder, milletimizin birlik ve beraberliği ve demokrasiye saygı çerçevesinde Cumhuriyeti her geçen gün daha ileriye götürme azim ve kararlılığı içinde olduğumuzu huzurunuzda beyan ederiz."

DİĞER KUTLAMALAR..
29 Ekim Cuma günkü kutlama töreni saat 09.30'da Vali Ulvi Saran ile Garnizon Komutanı Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın, Valilik makamında tebrikleri kabulleriyle başlayacak.

Geçit töreni ise saat 10.00'da Sümerpark önünde İnönü Caddesi'nde gerçekleştirilecek.

Valilik, yapılacak olan kutlamalara ilişkin de şu açıklamayı yaptı:

"Cumhuriyetimizin 87. Yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde 28.10.2010 Perşembe günü saat:13.45’de İnönü Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi Salonunda Yrd.Doç.Dr.Hasan BURAN tarafından “Cumhuriyet Demokrasi İlişkisi” konferansı verilecektir.

Aynı gün akşam saat:19.00’da Sabancı Kültür Merkezinde Malatya Musiki Cemiyeti Cumhuriyet Konseri ve 91 Bin Dev Öğrenci İlköğretim Okulu Atatürk Oratoryosu “Şiir Dinletisi” gerçekleştirilecektir.

29.10.2010 Cuma günü saat:14.00’de İnönü Parkında Belediye Mehteran gösterisi saat:15.00’de İnönü Meydanında 2. Ordu Bölge Bando Komutanlığı gösterisi düzenlenecektir.

Aynı gün akşam Atatürk Kapalı Spor Salonunda saat:19.00’da “Cumhuriyet Şöleni” düzenlenecektir. Şölene sanatçı Mustafa CECELİ, İnönü Üniversitesi müzik grubu Ehli Keyf ve grup 5+1 katılacaktır.

Şölene katılım ücretsiz ve davetiyesiz olup, Halkımıza açıktır."

MESAJLAR..
AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, şu mesajı yayınladı:

"Türk Milletinin kenetlenmesiyle yürütülen Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanması ve ardından Cumhuriyetin kurulması, tarihin ender kaydettiği bir başarıdır.Cumhuriyetin 87. Kuruluş yıldönümünü kutlamanın gururu ve onurunu hep birlikte yaşıyoruz. Pek çok imkansızlık ve yokluk içerisindeki milletimiz büyük bir azim ve kararlılıkla, umudunu yitirmeden, sadece var olabilmek için Kurtuluş Savaşını kazanmış, Cumhuriyetle birlikte bugün ki modern Türkiye'nin temellerini atmıştır.Kurtuluş savaşı; yorgun ve bitkin düşmüş aziz milletimiz için; vatan toprağının her karışında çakan Hürriyet kıvılcımların yaktığı bir ateştir. Kurtuluş savaşında şehit kanlarıyla sulanan kutsal vatan topraklarını düşman çizmesi altında çiğnetmemek için aziz milletimizin bütün vatan el ele, omuz omuza vererek, seve seve hep birlikte toprağa düşmeyi göze almışlardır.

Destansı bir mücadele vermişlerdir.Bu asil mücadelenin sonunda kurulan Cumhuriyet; din, dil, ırk, cinsiyet, mezhep farkı gözetmeden doğudan-batıya, kuzeyden- güneye aziz milletimizin ortak malıdır. Cumhuriyetle milletimizin tüm fertleri kader, tarih ve ortak bir amaç birliği etrafında toplanarak maziden atîye uzanan gönüllü bir birliktelik kurmuştur.Son derece olumsuz koşullar altında Türk milletinin birbirine inanarak, birbirine güvenerek ve el ele vererek oluşturduğu Türkiye Cumhuriyeti'nde bizler için ve geleceğimizin teminatı çocuklarımız için benzeri olmayan değer yaratılmıştır. Biz bu mirası, atalarımızdan aldık, çocuklarımıza bırakacağız. Bu değerin anlamını çok iyi bilen yurttaşlar olarak aziz şehitlerimizi, Cumhuriyeti kuran yüce önder Mustafa Kemal Atatürk ile mücadele arkadaşlarını bir kere daha saygı ve minnetle anıyoruz. O aziz nesillerden bayrağı devralan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak birlik ve beraberliğe olan inancımızı attığımız her adımda canlı tutmak zorundayız. Bugün de her zaman olduğu gibi birlik ve beraberliğe ihtiyaç vardır. Birlikte hareket ederek üstesinden gelemeyeceğimiz sıkıntı zorluk yoktur diyor,Cumhuriyetin geleceğinin en büyük Teminatı olan aziz milletimizin ve Malatya’lı hemşerilerimin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnet duyguları içerisinde anıyorum."

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yayınladığı mesajda şöyle dedi:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılan ve Türk Milletinin tarih sahnesinden silinemeyeceğini tüm dünyaya kanıtlayan Kurtuluş Savaşı ve akabinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti birlik ve beraberliğin bir eseridir.

Cumhuriyetle birlikte tarih sahnesindeki yürüyüşünü büyük adımlarla sürdüren milletimiz, Büyük önder Atatürk’ün işaret ettiği muassır medeniyetler seviyesine çıkma hedefine her geçen gün biraz daha yaklaşmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için millet olarak ruhumuzda var olan birlik ve beraberlikten asla taviz vermemeliyiz.

Başta hemşerilerim olmak üzere milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutlar, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir'in mesajı da şöyle:

"29 Ekim 2010’da Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 87. Yıldönümünü Kutlayacağız. Temelini Ulusal Bağımsızlık Mücadelesi Ve Şehit Kanlarıyla Attığımız, Ortadoğu’nun Tek, Laik, Demokratik Devleti Olan Türkiye Cumhuriyeti Ne Yazık ki Bugün Tehdit Altındadır.

Bağımsızlıktık savaşı, ATATÜRK önderliğinde büyük bir inanç ve kararlılıkla yürütülmüş, tüm yokluk ve yoksulluklara rağmen eşine az rastlanır bir zafer ile sonuçlanmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinde başlayan bu Milli Kurtuluş Savaşı süreci Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasıyla bitmemiş, Türk Ulusunun çağdaş dünyayla bütünleşmesine olanak sağlayan Cumhuriyet rejiminin kurulmasıyla asıl hedefine ulaşmıştır. Felsefesinde insan hakları, demokrasi, hukuk devleti ve temel özgürlükler gibi değerleri barındıran Cumhuriyet kavramı ile birlikte dünyaya açılan vatandaşlarımız, güzel ülkemizi uygar
Ülkeler düzeyine çıkarma yarışına girmiştir.

Yapılan işleri sayıp dökmek kolay değildir. Atatürk'ün "Yaptıklarımızı asla yeterli göremeyiz; çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak zorunluluğunda ve kararlılığındayız." sözüyle vurguladığı gibi, ülke olarak geldiğimiz düzeyi hiçbir zaman yeterli görmemeliyiz. Ülkemizin gelişmesi için daha çok çalışmalı, yeni kuşaklara yurttaşı olmaktan gurur duyacakları güçlü bir ülke bırakabilmek için birlikte çaba göstermeliyiz. Bizlere düşen en büyük görev, Cumhuriyetimizi tüm kazanımlarına sahip çıkarak korumak, yeni eserlerle yücelterek, geleceğe taşımak, genç kuşaklara yurttaşı olmaktan onur duyacakları bir ülke bırakmaktır. Atatürk ilke ve devrimlerinin korunması, Cumhuriyet'in tüm değerleriyle sonsuza değin yaşatılması hepimizin ortak sorumluluğudur

Bir toplum geçmişi ile, hele de yakın geçmişi ile ne kadar ilgili ise geleceğini de o kadar doğru şekillendirebilir, geçmişini bilmeyen unutkan toplumların geleceğinin aydınlık olması beklenemez. Ümmet olmak yerine ulus olmayı içlerine sindiremeyen Cumhuriyet düşmanları, Kemalist ideolojiden ve devrimlerinden öç almayı hiç bir zaman akıllarından çıkarmadılar. Kurulduğundan itibaren dört koldan saldırıya uğrayan, her türlü tahribat ve tahrifat çabalarına direnen Cumhuriyet'in 87 yıllık kazanımları, onurlu bir Ulus olarak geleceğe güvenle bakmamızı olanaklı kılmaktadır.

87 yıl önce onca yokluklara, olanaksızlıklara karşın; bir karış denilebilecek yerleri işgalcilere vermemek için yüz binlerce şehit vermekte tereddüt etmeyen bu ulusun; bugün Cumhuriyet’e karşı içten ve dıştan yapılan saldırılara, yeterli duyarlık göstermemesi düşündürücüdür. Bu durumun nedenini bugünde değil elli küsur yıllık hükümet politikalarında aramak gerekir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün deyişiyle “vaziyet ve manzara_i umumiye” hiç de iç acı değildir.

Bütün bunlara rağmen, Cumhuriyete ve onun ilkelerine sürekli bir saldırıyla, ilerlemeyi tersine döndürüp ulusu yenden ortaçağın karanlığına sürüklemek isteyen gerici eğilimlerin varlığına ve tarihin çöp sepetine atılmış ümmetçiliğin ve padişahlık özlemlerinin artışına da tanık olmaktayız.

Bu durum Cumhuriyet ilkelerine daha çok sahip çıkılmasının gerekliliğini de bizlere göstermektedir.
Atatürk’ün Türk Gençliğine ve genellikle Türk ulusuna, “varlığının ve geleceğinin biricik temeli, en değerli hazinesi” olarak emanet bıraktığı Türkiye Cumhuriyeti ise, doğru anlamı ve dürüst uygulaması ile:

1) Sömürgeciliğin askeri saldırısının da tepelenebileceğini;
2) Cumhuriyet Devrimleriyle gerçekleştirilen laik devlet, kadının eşi insanlık değerini gerçekleştiren aile, özgür akla ve gerçek ilime dayalı eğitim, ileri teknolojili ulusal ekonomi kurumlarının ve çağdaş uygarlığın üstün-değerlerini anlatan dil, yazı, sanat, felsefe .. Devrimlerinin sömürgeciliğin bir daha hortlamamasını sağlayacak gerçek güvenceler olduğunu;
3) Gerçek gelişmenin kapitalizmi de, sosyalizmi de “demokrasinin belirgin nitelikleri açısından aşan” “demokratik devletçilikle sağlanabileceğini;
4) Eğitimin hem demokratik hem de ekonomik gelişmenin en etkili kaldıracı olduğunu;
5) İslam dininin özünün bilim ve demokrasi ile bağdaşmaz olmadığını, bunun kavranmasının tüm İslam dünyasını “şunun, bunun tutsaklık ve aşağılayıcılık zincirleri altında kalmaktan” kurtaracağını anlatan, bunları başarılı uygulamasıyla kanıtlamış da olan bir kutsal emanettir.

Bu kutsal emanete doğrulukla sahip çıkmak, bireyler olarak da, ulus olarak da “şerefli, haysiyetli ve namuslu” yaşamanın zorunlu gereğidir. Atatürk, bu uygarlık projesi değerindeki düşüncesiyle, dünya durdukça her türlü “karanlığın üstüne güneş gibi doğmaya” devam edecektir.

Tüm uygar insanlığın övüncü, eşsiz önder Atatürk’ü saygıların en derini, gönül borçları ve teşekkürlerin en büyüğü ile anıyor, ulusumuzun Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız