SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Cumhuriyetle Taçlandı'

A- A+ PAYLAŞ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 90.Yıldönümü törenlerle kutlandı. İlimizdeki ilk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti. Buradaki törende Anıta çelenkler sunuldu. Kutlamalar kapsamında daha sonra birer öğrenci sembolik olarak Valilik, 2. Ordu Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü makamlarına sembolik olarak oturdular.

Kutlama töreni İnönü Stadyumu'nda yapıldı.

Buradaki törene Vali Ulvi Saran, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 7.Ana Jet Üs Komutanı Yılmaz Özkaya, 2.Ordu Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Avni Angun, 2.Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Kurmay Albay Necdet Tuna, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Orhan Erdim, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, CHP İl Başkanı Veli Ağbaba, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören Vali Ulvi Saran, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın öğrenciler ve törene katılanların bayramını kutlamalarıyla başladı.

Ardından günün anlamını belirten konuşmayı Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut yaptı. Bulut konuşmasında şöyle dedi:

“Ulusların tarihinde önemli günler vardır.Bizim tarihimizde ise çok sayıda önemli günler vardır.Bunlardan bir tanesi de 23 Nisan 1920 tarihidir. Büyük Milletimizin bir taraftan kurtuluş mücadelesi verdiği,bir taraftan da modern Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerini atmaya hazırlandığı yorucu,zorlu ve çok önemli günlerdendir. Bu gün Milli Devlet için Milli Egemenliğe doğru gidişin adıdır

Milli Mücadelemizin her karesinde güçlü karakteri ve askeri dehasıyla bir lider olarak mücadele eden Mustafa Kemal Atatürk, Milli Güçleri etken ve Milli İradeyi egemen kılmak için kararlılığını ortaya koydu. Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara Milli Egemenliğe giden yolun adı oldu. 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. Üç yıl sonra da Milli Egemenlik Cumhuriyetle taçlandırıldı.

Tam bağımsızlık için atılmış bu adımlar Milli İradeyi egemen kılmıştır.Hiç bir surette bu hakkımızdan kısmen veya tamamen vazgeçmeyeceğiz. Egemenlik hakkımızı başka hiç bir ülkenin veya yabancı kuruluşların tekeline asla vermeyeceğiz. Şartlar ne olursa olsun bu hakkımızı sonuna kadar kullanacak ve koruyacağız. Sevgili çocuklar, büyükleriniz olarak milletin egemenliği esasına dayalı Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletini çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma gayret ve azmi içindeyiz.Bu amaçla yeni okullar yaparak fiziki şartlarınızı iyileştirmeye çalışıyoruz. Eğitim teknolojisini kullanarak 21.yüzyılın donanım ve davranışlarını kazanmaya çalışıyorsunuz.Bilim insanı olma yolunda gösterdiğiniz çabalar ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlamaktadır.”

Bulut konuşmasında öğrencilere çok okumaları gerektiğini Malatya Valiliğince başlatılan ‘Malatya Okuyor’ kampanyasının kendileri için hazırlanmış büyük bir fırsat olduğunu da belirterek konuşmasını daha sonra şöyle tamamladı:

“Okuyarak kendinizi geliştirmek ve geleceğe hazırlamak zorundasınız. Kampanya kapsamında daha şimdiden üçyüzbine yakın kitap okudunuz. Sizleri tebrik ediyorum. Değişen müfredat programları ile düşünen, sorgulayan, Türk dilini doğru kullanan araştırmacı, özgüveni yüksek, mutlu çocuklar olmak zorundasınız. Büyüklerinize saygıyı asla ihmal etmeyiniz. Anne ve babalarınıza, öğretmenlerinize çok şey borçlusunuz. Onları üzmemelisiniz. Evrensel değerlere olduğu gibi milli değerlerimize bağlı, ülkesini ve milletini seven, dostluğu ve kardeşliği öne çıkaran öğrenciler olmalısınız. Birbirinizi seviniz. Hoşgörülüyü çocuklar olunuz. Sevgili çocuklar, değerli Malatyalılar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun”

Bulut’un konuşmasından sonra 2 öğrenci tarafından şiir okundu. Ardından bir öğrenci tarafından ‘Andımız’ okundu, törene katılan diğer tüm öğrenciler tarafından da tekrarlandı.

Daha sonra 2.Ordu Komutanlığı Bölge Bandosu eşliğinde geçiş töreni düzenlendi.

Tören öğrenci gruplarının gösterisi ile sona erdi.

Törenin ardından, 23 Nisan dolayısıyla düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren Kazım Karabekir İlköğretim Okulu’ndan Büşra Kurnaz, Mehmet Emin Bitlis İlköğretim Okulu’ndan Rabia Nur Kocatürk ve Atatürk İlköğretim Okulu’ndan Gonca Nur Arslan ile şiir yarışmasında dereceye giren Mehmet Emin Bitlis İlköğretim Okulu’ndan Şakire Kapudere, Tevfik Memnune Gültekin İlköğretim Okulu’ndan Melike Gül ve Abdulkadir Eriş İlköğretim Okulu’ndan Yasemin Yıldırım’a ödülleri protokol tarafından verildi. Protokol tarafından, törende emeği geçen Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile Beden Eğitimi öğretmenleri de tebrik edildi.

MESAJLAR..
AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, bayram dolayısıyla şu mesajı yayınladı:

"Bugün 20 Nisan 1920 de kurulan Büyük Millet Meclisinin çatısı altında, aziz Türk Milletine hizmet etmekten büyük onur ve gurur duyduğumuz bir günü yaşıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1920’de yakılan Milli Egemenlik Meşalesi, Anadolu’nun düşman işgalinden kurtuluşuna giden mukaddes mücadelenin öncüsü ve önderi olmuştur. Kuruluşunun 90. yılını kutladığımız Büyük Millet Meclisi, Türk Demokrasinin nirengi noktasıdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iki temel düsturu vardır. Bunlardan birincisi Egemenliğin kayıtsız, şartsız millete ait olduğu gerçeğidir. İkincisi ise, Türk Milletinin her türlü meselesinin, Milletin iradesinin doğrudan yansıdığı Büyük Millet Meclisi’nde çözülebileceği gerçeğidir. İstiklal Harbi bu hakikatin en canlı tanığıdır. İstiklal Harbinde, Milletin istiklalini, Milletin verdiği yetkiye dayanarak, milletten aldığı ilham ve güçle bu Meclis kurtarmıştır. Memleketin en zor ve sıkıntılı günlerinde, Milletin asli temsilcileri, Anadolu’nun her köşesinden gelerek Büyük Millet Meclisi çatısı altında düşüncelerini özgürce ifade etmişler ve vatanın düşman işgalinden kurtarılması için hal çareleri üretmişlerdir. Bu kurtuluşun merkezinde yer alan Büyük Millet meclisi, kurulduğu ilk günden itibaren, Milli İradenin vücut bulmasında tarihi görevler üstlenmiştir. Dün olduğu gibi, bugün de bu tarihi görevlerini, aynı azim ve kararlılıkla yerine getirmeye devam edecektir.

Türkiye Milli iradeye ipotek koymak isteyen bazı çevreler, demokrasimizin çocukluk çağından çıkıp yağız bir delikanlı olmasını hiçbir zaman istememişlerdir. Anadolu’ya ayak bastığı ilk günden bugüne diğer topluluklarla barış ve kardeşlik içinde yaşayan, gittiği her yere sevgi ve hoşgörü tohumları eken Türk Milletine, demokratik bir yaşam sürmeyi çok gören birtakım güçler, her vesileyle Milli İradenin tezahürü olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararlarını değersiz göstermeye çalışmışlardır. Milli İradenin tezahür ettiği Büyük Millet Meclisinden, Türk Milletinin aleyhine kararlar çıkacağını düşünmek, Millete saygısızlıktır.

Tanzimat Fermanı ile başlayan süreci bir kenarda tutarsak, 90 yıllık demokrasi tarihimizde büyük badireler atlattık, önemli mesafeler kat ettik. Bugün geldiğimiz nokta, asla geri dönülemeyecek bir noktadır. Türkiye için büyük ve önemli değişimlerin arefesinde olduğumuz şu günlerde, hepimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisinin yeniden inşa ve ihya etmeye çalıştığı Milli iradenin yanında olmalıyız.

Çocuklarımıza miras bırakacağımız aydınlık ve güzel Türkiye için, Türkiye Büyük Millet Meclisinde vücut bulan Milli İradeye hepimiz sahip çıkmalıyız. Çünkü Milli Egemenliğimizin ve herkesin hayalindeki güçlü Türkiye idealinin teminatı bu Meclistir.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 90. yılı hepimiz için daha demokratik ve müreffeh bir Türkiye’nin müjdecisi olsun."

CHP İl Başkanı Veli Ağbaba da yayınladığı mesajda şöyle dedi:

"23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının kendisini, seçtiği temsilcileri aracılığı ile yönetmeye başladığı ve egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

Atatürk’ün “Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.” Sözünden de anlaşılacağı üzere Cumhuriyetimizin en önemli kuruluş felsefesi olan “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” ilkesi, ülkemizi ilgilendiren siyasal, ekonomik, iç ve dış her türlü kararların sadece Türk Ulusuna ait olduğu, başkaca hiçbir ülkenin veya yabancı kuruluşların bu kararlarda hükümranlık hakkı olamayacağı ve egemenlik haklarımızdan kısmen veya tamamen vazgeçme anlamına gelen her tür teslimiyetçi siyasal anlayışlara kesinlikle izin verilemeyeceğini ifade eder.

Ancak ne yazık ki son yıllarda demokrasi, insan hakları ve yerel yönetimleri güçlendirme adına dış güçlerin etkisiyle yapılan bazı düzenlemelerin etnik ve dinsel ayrılıkçı hareketleri cesaretlendirdiği ve ülkemizde bir kardeş kavgası yarattığı bir gerçektir. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve Anayasamızın değiştirilemez ilkeleri çerçevesinde bağımsız bir ülke olarak tek amacımız akıl ve bilimin önderliğinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu da aşmaktır.

Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, yarınlarımızın güvencesi çocuklarımıza hediye ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı, bu alanda hem dünyada bir ilki oluşturmakta, hem de geleceğin cumhuriyet nesillerine, Atamızın verdiği önemi ifade etmektedir. Devletimize, Cumhuriyetimizin temel değerlerine ve milletimizin bütünlüğüne yönelik saldırılar bugün olduğu gibi, yarın da devam edecektir. Gelecek nesillerin uyanık ve bu gibi saldırılara karşı hazırlıklı olması için onlara gerçekleri anlatmalı, yüklendikleri emanetin büyüklüğünü bugünden öğretmeliyiz. 23 Nisan'da hepimizin öncelikli görevi bu olmalıdır.

CHP olarak Ulusumuzun ve çocuklarımızın bayramını kutluyor, bu vesileyle bu günü bize armağan eden Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün anısı önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz."

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız