SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çürük 'Hayrat'ın Sonu!.

A- A+ PAYLAŞ

1980’li yılların ortalarında Eğitim Tesisi Alanı olarak ayrılan ve tapuya da tescili yapılan Çöşnük’teki 13.5 dönümlük arsa üzerine İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından kaçak olarak başlanılan ve karkas halde bırakılan bina, çürük olduğu gerekçesiyle İl Özel İdaresince yıktırılmaya başlandı.

Dernek tarafından İmam Hatip lisesi yapılması amacıyla ruhsat alınmadan başlanılan inşaat, vatandaşın ve Merkez ve bağlı beldeler ile bazı ilçe belediyelerin de gayri resmi ayni (kum-çakıl- çimento) ve nakdi (para- altın) yardımları ile kısa sürede kaba inşaatı bitirilen inşaat daha sonra kaderine terk edildi.

Parasal yardımlarda bulunan bazı vatandaşlar “Allah rızası için yaptığımız yardımlar kimlerin cebine girdi? Bunların hesabını soracak yetkili bir makam yok mu? Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin “İl merkezinde okul binası eksikliğimiz var fakat arsa bulamıyoruz.” açıklamalarına karşın 20 yıldır eğitim tesisi alanı olarak ayrılan fakat bir türlü değerlendirilemeyen arsanın öyküsü şöyle:

ARSANIN TARİHÇESİ
Tapu kayıtlarında mülkiyeti; Maliye Hazinesi, Malatya Belediyesi ve 26 vatandaş adına kayıtlı Çöşnük Mahallesindeki (Sağlık Ocağı Karşısı) yaklaşık 13 dönümlük arsa Tapu kayıtlarına ve İmar planlarına “Eğitim Tesisi Alanı” olarak 1980’li yılların sonlarında tescil ettirildi.

1990’lı yılların başında kurulan “İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği” tarafından yapılan başvuru üzerine Belediye İmar İşleri Müdürlüğü tarafından 04.01.1994 tarih ve 03 no’su ile İmam Hatip Lisesi ve Sosyal Tesis alanı için imar durumu verildi. Dernek, vatandaşlardan aldığı nakdi yardımların yanı sıra, merkez ile çevre belediyelerin bazılarında da gayrı resmi olarak topladığı ayni yardımlarla Maliye hazinesine ait olan 1138 ada 10 No’lu yaklaşık 4372 m2’lik parsel üzerinde inşaat ruhsatı almadan temelini attı ve inşaata başladı. 1996 yılına kadar süren inşaat çalışmaları bu tarihten sonra durduruldu. 2000’li yılların ortalarında binada yapılan ölçümlerde binanın “çürük” olduğu belirlendi. Dernek, binanın kullanım hakkını “Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne” devretti.

2000’li yılların başlarında başta Çöşnük Mahallesi muhtar ve sakinleri olmak üzere civardaki vatandaşlar, bu alanda bir lise binası yapmak için kamuoyu oluşturma çalışmalarına başlamaları üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, dernek yönetimi ile defalarca bir araya gelerek bu alanın kendilerine verilmesini istedi. Fakat dernek yöneticileri, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu önerilerine “İmam Hatip Lisesi” olma koşulunu öne sürdü.

RESMİ YAZIŞMALAR..
Mülkiyeti hazine arazisine ait olan parsele ruhsatsız olarak yaptırılan binanın akibeti ile ilgili yerel basında yer alan haberler üzerine 2005 yılında Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla yerel basına gönderdiği yazılı açıklamada;

“1- İlimiz Merkez Çöşnük mahallesinde mülkiyeti Maliye hazinesine ait, kullanım hakkı Din Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde olan İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği ve vatandaşların katkıları ile başlanmış olup 1995 yılında karkas ve duvarlar bitirilmiştir. Ancak 10 yıldır atıl haldedir.

2- Anadolu İmam Hatip Lisesi inşaat projesine uygun olarak Yap-İşlet-Devret modeli ile tamamlanarak 2006-2007 yılında eğitim öğretime açılacaktır. Bakanlığımız Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce uygun görüş alınıp, protokole bağlanmıştır. Protokol gereğince ruhsatı, depreme yönelik projeler Bakanlıktan tasdik edildikten sonra inşaata başlanmıştır.

3- Bina, okul öncesi, ilk öğretim ve lise olarak tamamlanacak mevcut haliyle süre bitiminde müdürlüğümüze teslim edilecektir” denilmişti.

“Kocaman” okul binasının “kaçak” olarak yapıldığı haberlerini ilgililerin dikkatine sunan Yorum Gazetesi’ne, 29 Haziran 2004’te yanıt veren Malatya Belediyesi de, 1990’lı yıllarda Mimar Belediye Başkanı Münir Erkal döneminde yapılmış olan inşaatlarla ilgili bir alışkanlığı şöyle ifade etmişti:

“-Okul, İmam Hatip Lisesi Yapma ve Yaşatma Derneği tarafından yapılmaktadır. O yıllarda kamu kurum ile diğer kuruluş ve derneklerin yaptırdığı binalar genelde toplumun geneline hizmet veren açık binalarda yapı ruhsatı alınmadan sadece mülkiyet ve mali konular ile imara uygun bir şekilde inşa edilmesi göz önünde bulundurularak yapılar yapılmakta idi”

Söz konusu okul için, bazı arsa sahipleri de koşullu bağışta bulunmuşlardı. Ancak, kaçak inşaatı aynı zamanda çürük olan dernek, münfesih duruma düşünce, hazineye devredildi. Bazı arsa sahipleri, koşulun yerine getirilmediği gerekçesiyle bağıştan vazgeçtiklerini bildirdiler ve buraya bazı "zorlamalarla" ve takas yoluyla yeniden okul yaptırılması girişimleri üzerine, arsalarının kendilerine iadesi ya da parasının ödenmesi için mahkemeye başvurdular. Bu dava da devam ediyor. Milli Emlak Müdürlüğü'nün, "yasal olmayan" ve "pek rastlanmayan" bir şekilde takas yoluyla okul inşa ettirmeye kalkışması da eleştirilere neden olmuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız