SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çürük" Raporuna Rağmen..!

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:43:55
A- A+ PAYLAŞ

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurtlardan Malatya Battalgazi Erkek ve Battalgazi Kız yurtlarının, depreme dayanıklılık açısından yapılan incelemelerde can güvenliği açısından sakıncalı olduklarına dair rapor düzenlenmesine karşın, her iki yurtta herhangi bir destek onarımı yapılmadan, yeniden öğrenci alınacak olması tepki görüyor.

Sözcü Gazetesi Yazarı Emin Çölaşan’ın, “Unutulan Rezalet” ve “Öğrenci Cesetleri Çıkmadan Önce Son Uyarı” başlıklı iki yazısına konu olan, “depreme dayanıksız yurt binaları”yla ilgili belgeler de bu yazılarda yeraldı. 

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü İnşaat Emlak Dairesi Başkanı Tacettin Tuncay imzasını taşıyan ilk yazıda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince detaylı inceleme yapılan öğrenci yurtlarından Malatya Battalgazi Erkek Öğrenci Yurdu ile Malatya Battalgazi Kız Öğrenci Yurdu’nun “çürük” durumu da yeraldı. Kasım 2013 tarihli yazıda, aralarında Malatya’daki iki yurdun da bulunduğu yurt binalarıyla ilgili olarak, “..Bloklarının betonarme taşıyıcı sisteminde 2007 deprem yönetmeliğine göre farklı deprem düzeylerinde yapılan analizler sonucunda, yurt binaları için öngörülen binimum performans hedefleri olan ‘hemen kullanım’ ve ‘can güvenliği’ performans değerlerini sağlamadığından mevcut haliyle kullanılmasının can güvenliği bakımından sakıncalı olduğu belirtilmektedir.” denildi.

Ancak, bu rapora rağmen bahse konu yurtlarda öğrenci barındırılırken, araya giren yaz tatilinde de onarım için herhangi bir girişimde bulunulmadığı gibi, bu yurtlarda 2014-2015 eğitim ve öğretim döneminde de öğrenci kabul edilmeye başlandı.

“Çürük” raporuna rağmen, yurtlara öğrenci kabul edilmesine ilişkin olarak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Prof.Dr. Recep Kaymakcan imzasıyla, Yurt İdare ve İşletme Daire Başkanlığı’na yazılan Nisan 2014 tarihli yazıda, bugüne kadar güçlendirme projesi uygulanmamış ise bu işlerin ikinci bir talebe kadar ertelenmesi talimatı verildi.

Genel Müdür imzalı yazıda, “..Halen yurtlarımızda barınan öğrencilerimizin can ve mal güvenliği için, yürürlükte olan deprem yönetmeliğinden önce, projelendirilip inşa edilen yurt binalarının da depreme karşı mevcut durum performans değerlerinin belirlenerek gerekli tedbirlerin alınması amacıyla detaylı inceleme yapılması ve projesi yapılanların ihale edilerek güçlendirme inşaatlarının yapılması için kurumumuz tarafından bakanlığınızdan yazılı talepte bulunulmuştur.

Ancak yükseköğrenimde okuyan öğrencilere verilen yurt hizmetinde aksamaya meydan verilmemesi için güçlendirme inşaatlarının yurtların kapalı olduğu tarihlere denk gelecek şekilde (aynı yıl içerisinde Haziran ile Eylül ayları arasında) bitecek ise uygulamaya geçilmesi, yazılı talepte bulunduğumuz halde halihazırda ihalesi yapılmamış güçlendirme projesi işlerinin ise ikinci bir talebimize kadar ertelenmesi..” denildi.

Malatya’daki iki yurdun da, genel müdürün bu yazısı doğrultusunda, güçlendirilmeden öğrenci kabul etmekte olduğu belirtilirken, bu talimat da Çölaşan’ın yazısına konu edilerek, ağır şekilde eleştirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız