SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"D Vitamininiz Bol Olsun"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:34:55
A- A+ PAYLAŞ
 
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İbrahim Şahin, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeni ile insanların D vitaminine daha çok ihtiyaçları olduğunu söyledi. 
 
Prof.Dr. Şahin , yaptığı değerlendirmede,  "D vitamini son yıllarda kalsiyum ve kemik üstüne olan olumlu etkilerinin yanında yepyeni farklı etkileri ortaya çıkmaktadır. Bunlardan belki de en önemlisi başta meme ve kalın bağırsak kanserleri olmak üzere pek çok farklı kanser türü üzerine olan koruyucu etkileridir. ABD'de yapılan bir çalışmada güneş ışığının daha az olduğu kuzey eyaletlerinde, güney eyaletlerine göre meme ve kalın bağırsak kanserlerinin yüzde 50 oranında daha fazla görüldüğü bildirildi. Başka bir olumlu etkisi de kan şekeri üzerine olan olumlu etkisi, hem tip 1 hem de tip 2 diyabet üzerine olan olumlu etkilerinin pek çok çalışmada ortaya çıkarılmasıdır. Enfeksiyonlara karşı vücudun doğal bağışıklığını yani direncimizi artırdığı 1900'ların başından beri bilinmektedir. Yapılan başka bir çalışmada da kan basıncı ile D vitamini düzeyinin ters orantılı olduğu. D vitamin düzeyi düşük olanlarda hipertansiyon sıklığının arttığı ve kalpte hipertrofiye (büyüme) yol açtığı ortaya kondu. Ayrıca başta multipl skleroz, yangınlı bağırsak hastalığı, Celiac hastalığı olmak üzere pek çok hastalığın da D vitamin düzeyi ile ilişkili olduğu gösterildi. Bu çalışmaların ışığında cevabımız, yeterince gün ışığından faydalanamıyorsak (günde 5-10 dakika kollarımızı ve bacaklarımızı güneşlendirme) veya bol D vitamin içeren gıdalar (balık yağı gibi) ya da D vitamin eklenmiş (özel D vitamin katkılı ekmek, süt gibi) gıdalar tüketme imkanımız yoksa, cevabımız evet. Nasıl kullanacağımızın sihirli formülü olmamakla birlikte belli yaş ve risk grubundaki insanların alması gereken D vitamin miktarlarını gösteren, doktorunuzun kolaylıkla ulaşabileceği; konu ile ilgili uluslar arası derneklerin yayınladığı listeler mevcuttur. Güneşiniz ya da en azından D vitamininiz bol olsun." ifadelirini kulandı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız