SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"DAEŞ'e Karşı Ortaklığa Devam"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:21:30
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen zirvede Erdoğan, ABD Başkanı Obama ikili görüşme için bir araya geldi. 1 saatten fazla süren görüşmenin ardından Erdoğan ve Obama ortak açıklama için kamera karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörün dini, dili, ırkı ve cinsiyetinin olmadığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Obama görüşmesi kalabalık bir heyetle gerçekleşti. Toplantıya Türkiye tarafından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Binali Yıldırım ve Berat Albayrak katıldı. Toplantıda Suriye ve mülteci krizi, IŞİD ile mücadele ve Paris'teki terör katliamı ele alındı.

“TERÖRİZM OLAYLARINA KARŞI TAVRIMIZ G20’DE KESKİN İFADELERLE KARŞILIĞINI BULACAKTIR”

Fransa’nın Paris şehrinde 129 kişinin ölümü ile sonuçlanan terör olayının, herkesi derinden üzdüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şiddetle kınadığımız bir netice olarak bu döneme damgasını vurdu. Buna rağmen G20 Zirvesi'ni tabi ki belirlenen başlıklar altında devam ettireceğiz. Ancak dünyadaki uluslararası terörizm olaylarına karşı tavrımız G20’de keskin ifadelerle karşılığını bulacaktır. Kolektif bir terörizm anlayışıyla karşı karşıyayız. Terörün din, dili, ırkı, cinsiyeti yoktur. Paris’te olan terör olayları tıpkı Ankara, Gaziantep, Suruç ve Diyarbakır’daki ile aynıdır. Bu terör olayı sadece Fransız halkına karşı değildir tüm insanlığa karşıdır. Aynı zamanda tabi ki G20’nin zirvesinde gerek iklim değişikliği, gerek mülteci sorunu, gerek dünyadaki finansal durumları değerlendireceğiz. Sayın Barack Obama ile Suriye’de DAEŞ ile ilgili konuyu da ele alma şansımız oldu. Koalisyon güçlerle ilgili durumda bundan sonra atacağımız adımları değerlendirme fırsatını bulduk. Stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz” dedi.

“DAEŞ’E KARŞI TÜRKİYE İLE ORTAK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye ve Türk halkına misafirperliği için teşekkür ederek konuşmasına başlayan ABD Başkanı Barack Obama, “G20 geleneksel olarak küresel ekonomik konularını konuşmak için platform oluşturmuştur. Sayın Erdoğan’ın söylediği gibi 1,5 gün Paris’te yaşanan olaylar gündemimizde olacak. Ankara’daki saldırıda olduğu gibi Paris’te yaşanan olaylar sadece Fransa ve Türkiye’ye değil tüm insanlığa yapılmış saldırılardır. İkimizin de Fransa Başkanı Hollande’ye söylediğimiz gibi onlarla dayanışma içinde bulunuyoruz. Bu hain saldırıların faillerinin adalete teslim etmek için elimizden geleni yapmalıyız. Türkiye hem Suriye hem de Irak’ta DAEŞ ile mücadele konusunda önemli bir koalisyon ortağı olmuştur. NATO’da müttefik olarak DAEŞ’e karşı mücadelede Türkiye önemli bir orak olmuştur. Aynı zamanda Türkiye bu felaket ortamını gidermek için önemli bir ortak olmaya da devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE IRAK VE SURİYE’DEN 2 MİLYON MÜLTECİ BARINDIRIYOR”

ABD Başkanı Obama, “Çok olumlu bir toplantı oldu. Suriye, Türkiye sınırında DAEŞ’e karşı neler yapmalıyız onları görüştük. Hem Ankara hem Fransa hem de Türkye’de olaylar çıkartan DAEŞ’e karşı nasıl hareket etmeliyiz onları görüştük. Türkiye ve Türkiye halkı çoğu Suriye ve Irak’tan olmak üzere 2 milyon mülteci barındırıyor. ABD de Suriye halkına insancıl yardım yapan öncü devletlerden bir tanesidir. Bu krize yardım konusunda diğer ülkelerin neler yapabileceğinden konuştuk. Aynı zamanda da iklim değişikliği gibi G20 için önemli konular hakkında konuştuk. Tekrar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum.”

OBAMA’DAN SURİYE SORUSUNA BASIN TOPLANTISINI BEKLEYİN CEVABI

Açıklamaların ardından ABD Başkanı Barack Obama, karşılama alanına yürüyerek geçti. Obama’nın geçişi sırasında bir Amerikalı gazetecinin "Paris saldırılarının ardından Suriye’de ek operasyonlar yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna Barack Obama, “Sizce bu soruyu şuan yanıtlayabilir miyim? Basın toplantısını bekleyin” diye cevap verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız