SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dağ Koptu, Yola Geliyor!.

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:12:16
Dağ Koptu, Yola Geliyor!.
A- A+ PAYLAŞ

Karayolları tarafından bu yılın Nisan ayında yapımına başlanan Arguvan’daki 6.6 km’lik yeni yolda da heyelan oluştuğu bildirildi. Arguvan’ın hem çevreyolu olarak kullanacağı hem de civar ilçe ve Malatya’ya bağlantısını sağlayacak olan yolun üst ve alt bölgelerinde düşey çökmelerin başladığı kaydedildi.

Eski yol, heyelan nedeniyle kapatılmıştı

Arguvan’ın ilçe bağlantısın sağlayan 14 km’lik yol, geçtiğimiz yıllarda meydana gelen heyelan ve yarılmalar nedeniyle ulaşıma kapatılmış ve Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından ilçenin çevreyolu diye adlandırılan 6.6 km’lik yeni yolun yapımına bu yılın Nisan ayında başlanmıştı. 

Ancak yapımı devam eden yeni yolun özellikle Kerimker ve Çalğan Tepesi denilen mevkiinde derin yarıklar ve düşey çökmeler meydana geldi. 

Karayolları Bölge Müdürlüğü, bitme aşamasına gelen yeni yoldaki heyelan tehlikesini doğrularken, heyelan bölgesi olduğu bilinen Arguvan’da gerekli jeolojik testler ve zemin etütlerinin yapılmadan yol yapımına başlanması ‘Kamu kaynaklarının israfı’ olarak değerlendiriliyor. 

Kızıldaş: Uyarılarımız dikkate alınmadı

Geçtiğimiz hafta yapılan İl Koordinasyon Kurulu’nda Arguvan’da yapılan yeni yoldaki heyelan gündeme geldi. Toplantıda söz alan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, yeni yolun yapıldığı güzergahın çok sağlıklı olmadığı yönünde Karayolları Bölge Müdürlüğü’nü uyardıklarını ama bu uyarıların dikkate alınmadığını söyledi. Kızıldaş “İlçemizde eskiden bir karayolumuz vardı. Heyelan nedeniyle ulaşıma kapatıldı ve şu anda bu ulaşım servis yolundan sağlanıyor. Karayolları tarafından ayrıca 6.6 km uzunluğunda bir karayolu yapılıyor. Ancak bu yola başlanıldığında biz o zamanda bu bölgenin çok sağlıklı bir zemini olmadığını ve heyelan bölgesi olduğu yönünde uyarılarda bulunmuştuk. Kaymaların olabileceği uyarılarımıza rağmen bu dikkate alınmadı ve asfalt aşamasına gelen yolda yine heyelan oldu. Heyelan kırılmaları mevcut yapılan yolun üzerine gelmiş durumunda. Mevcut yol da belki kullanılamaz duruma gelecek.  Belediye meclis üyelerimizle birlikte geçtiğimiz günlerde yolda inceleme yaptık ve bu kırılmaları fotoğrafladık. Kırılmalar, yeni yapılan yolun altından geçip diğer tarafa ulaşmış vaziyette.  Bu yolun yapımına başlandığında, Arguvan halkı istemedi. 20 km’lik daha uzun olan güzergahı istedi. Ancak Karayolları, daha kısa olan 6.6 km’lik güzergahı tercih etti.  6.6 km yol ile 20 km yol arasındaki maliyet farkı gözetilirken, henüz yol tamamlanmadan meydana gelen bu kırılmalar, kısa olan bu yola harcanan paranın boşa gideceğinin işaretlerini veriyor” diye konuştu. 

Özendi: Maalesef düşey kırılmalar oldu

Koordinasyon Kurulu toplantısında kurumun yatırımları hakkında bilgiler verdikten sonra Arguvan Belediye Başkanını yanıtlayan Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, heyelan tehlikesini doğruladı. Özendi, “Bu yolun yapımına sene başında başladık. 5 ay içinde nerdeyse asfalt seviyesine geldi.  Yalnız bundan 10 gün önce yine kötü bir haber geldi. Kesinlikle heyelan olması mümkün olmayan dümdüz bir arazide bu kez de düşey oturma başladı” dedi. 

Özendi, şunları söyledi: “Belediye Başkanımız kısmen haklı. Mevcut Arguvan yolumuz, Malatya’dan Arapgir’e giden yoldan ayrılıp 14 km bir yolla Arguvan’a bağlanan kısımda geçen sene bir heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle yol ulaşıma kapandı. Biz de acil olarak servis yolu yapıp trafiği sağladık. Hemen ardından bir proje hazırladık ve Arguvan’ın hem çevreyolu olarak kullanacağı hem de bağlantısını sağlayacağı yolun yapımına başladık. O dönemde Arguvan kamuoyu bizim bu yaptığımız 6.6 km yol için ‘Biz bu yolu istemiyoruz, bizi direkt Yazıhan’a bağlayın’ dediler.  Yazıhan tarafına bağlantı istedikleri yolun da toplam uzunluğu 20 km çıkıyor. Biri 20 km, biri 6 km olan iki alternatiften doğal olarak kısa olanı tercih ettik.  Nisan ayında yolun yapımına başladık. Müteahhit firma da hakikaten orada çok hızlı çalıştı ve biz o yolu bir yıl içinde bitirme noktasına geldik.  Yani 5 ay içinde nerdeyse asfalt seviyesine geldi.  Yalnız bundan 10 gün önce yine kötü bir haber geldi. Kesinlikle heyelan olması mümkün olmayan dümdüz bir arazide bu kez de düşey oturma başladı.”

Yağışların  durmasını beklediklerini ifade eden Hüsamettin Özendi, yolu asfaltlayıp heyelan için gerekli tedbirleri alacaklarını, heyelanın devam etmesi ve yolun trafiğe kapatılmasını gerektiren bir durumun yaşanması halinde 20 km’lik alternatif diğer güzergahta yeni bir yol yapımının gündeme gelebileceğini ifade etti.

“Diyelim ki yanlış yaptılar…”

Koordinasyona başkanlık eden Vali Süleyman Kamçı da, bitme aşamasına gelen yolda gerekli önlemlerin alınacağını ancak yolun güzergahında şimdilik bir değişikliğin olamayacağını söyledi. Vali Kamçı, Arguvan Belediye Başkanı Kızıldaş’a yanıt verirken “Yani o yolu bırakıp başka bir yol mu yapacaklar. Beton döşeyecekler. Belki, başka bir şey yapılacaklar ama mutlaka çözüm bulacaklar. Eğer o yolu çözemezlerse, mevcut yolu adam edemezlerse başka bir yol yapacaklar. Artık  Karayolları bunun önlemini alacaktır”  dedi. 

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız