SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Daha Çok Ağırlık Vereceğiz"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:46:26
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Engel tanımayan mutlu bir ülke hedefiyle, engelli kardeşlerimizin her alanda engelsiz bir şekilde aynı haklardan istifade etmesi için Türkiye genelinde kapsamlı politikalar hayata geçirdik." dedi. Öz, engelli ve muhtaçlara yönelik olarak Malatya'da yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Öz'ün konuşması şöyle: 

"Dünya Engelliler Günü dolayısıyla söz almış bulunmaktayım. Toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan engelli vatandaşlarımızın hatırlanması açısından bugün önemli bir gündür.   Bu vesileyle başta tüm engelli kardeşlerimiz olmak üzere, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. 

Malumunuz olduğu üzere, Anayasal ve evrensel değerler bir yana, engellilerin dertleriyle dertlenmek, sorunlarını gidermek bizim için insani bir görevdir. Bu görev aynı zamanda yasama hizmetini yerine getirmemizin yanı sıra, inanç değerlerimizin, örf ve ananelerimizin de bize yüklediği bir sorumluluktur. 

Engellilik hali, insanın temel fonksiyonları açısından günlük hayatını idame ettirebilmesi için eksiklik olsa da, insanî yönden asla bir kusur değildir. 

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin şiirinde,

Harâbât ehline hor bakma şâkir

Defineye mâlik virâneler var

dediği gibi, dış görünüşü itibariyle hor görülen veya engelli olduğu için toplum tarafından acınarak bakılan pek çok kimse, zengin ve diri bir gönül yapısıyla Allah katında diğerlerinden çok daha değerli olabilir. 

Hepinizin bildiği gibi asıl engel bedende değil zihindedir. Asıl engelli ise Allah tarafından kendisine verilen sağlığı bir kibir aracı görüp bir gün kendilerinin de engelli hale gelebileceğini düşünmeyenler;  kendilerini farklı görüp başkanlarına tepeden bakanlardır. 

Bu inançla 12 yıllık AK Parti döneminde, engelli vatandaşlarımızın hak ettikleri hayat şartlarına kavuşabilmeleri, sosyal yaşama, toplumsal alana, iş hayatına en iyi şekilde entegre olabilmelerini sağlamak için reform sayılabilecek çok önemli adımlar attık. 

Bu doğrultuda, 2005’teki engelliler kanunu başta olmak üzere, çeşitli yasal düzenlemelerle pek çok konuda engelli kardeşlerimize haklarını teslim ettik. 2013’te Türk hukuk mevzuatından yasal bir değişiklikle onur kırıcı ifadeleri, özürlü, sakat, çürük gibi ifadeleri tümüyle kaldırdık ve sadece engelli ibaresini koyduk. Aileleri ile birlikte geleceğe daha güvenle bakabilmeleri için çözümler ürettik; önlerindeki hukuki, sosyal ve fiziki engelleri peyderpey kaldırdık ve kaldırmaya devam edeceğiz. 

Sokakları, toplu taşıma araçlarını ve kamu hizmet binalarını engelliler için yeniden düzenleme noktasında çalışmalar başlattık. İş gücüne katılımlarını teşvik ettik. Kamuda engelli istihdamını beş katına çıkardık. 

Değişik branşlarda engelli öğretmen istihdamını arttırdık. Bu çerçevede 2013’ün rakamlarıyla 1.311 öğretmen istihdam edilmektedir. Engelli çalıştıran işverenlere prim teşviki sağladık. Engellilere kolay emeklilik imkânı sağlamakla beraber, engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkânı getirdik. Engelli maaşı alan vatandaşlarımızın sayısını iki katına çıkardık. Ek ödeme ve eğitim-öğretim yardımının kapsamını genişlettik. 

Yeni özel eğitim programları geliştirdik. İhtiyaçlarına göre engelli öğrencilerimizin kitaplarının üretimini sağlayarak bunları ücretsiz dağıttık.  Engellerinden dolayı zorunlu öğrenim çağında olup, okula gidemeyen öğrencilerimize evde eğitim hizmeti sağladık. 

Engellilere mahsus eğitim kurumlarında öğrenim gören engelli öğrenci sayısını dört katına çıkardık. Sporda engelleri kaldırmak amacıyla politika belirledik. Sokakları, toplu taşıma araçlarını ve kamu hizmet binalarını engelliler için yeniden düzenlemeye başladık. Görme engelli vatandaşlarımıza “Gören Göz” cihazları armağan ettik. Engellilere pozitif ayrımcılığı anayasal düzeyde güvence altına aldık.  

Engel tanımayan mutlu bir ülke hedefiyle, engelli kardeşlerimizin her alanda engelsiz bir şekilde aynı haklardan istifade etmesi için Türkiye genelinde kapsamlı politikalar hayata geçirdik. 

Malatya özelinde baktığımızda şuan 5.084 kardeşimize evde bakım ücreti olarak aylık 760 lira ödüyoruz.  Kimsesi olmayan, bakıma muhtaç 189 kişiyi ise ücreti devlet tarafından karşılanmak üzere, özel bakım evlerine yerleştirdik. Ayrıca Malatya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 8.301 kişiye 2022 Sayılı Engelliler Kanunu çerçevesinde ücretler ödenmektedir.  Şu an Malatya’da Engelli Yaşam Merkezimizin yapımı bitmek üzere; 3 aya kadar tamamlanıp, hizmete girecektir. Bunların yanı sıra şu an Malatya’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı engellilere özel eğitim kurumlarında 2.405 öğrencimiz öğrenim görüyor.

Biz Ak Parti hükümeti olarak, engelli kardeşlerimizin toplumda var olma noktasında bütün gayretlerini destekliyor, bugün büyük başarılara imza attıklarını gördüğümüzde kendileri ile iftihar ediyoruz. 

Bu çerçevede hiçbir ferdin kendisini yalnız, öteki hissetmesine, ayrımcılığa maruz kalmasına rıza göstermedik, göstermemiz de söz konusu olamaz. 

Hiç şüpheniz olmasın; bundan sonra da bu alanda var olan eksiklikleri gidererek engelli kardeşlerimizin engelsiz ortamda yaşamalarını, engelsiz ortamlarda eğitim görmelerini, engelsiz ortamlarda spor yapmalarını destekleyecek düzenlemelere devam edeceğiz. Ayrıca bu alanda eksikliğini hissettiğimiz kültürel ve sanatsal faaliyetlere bundan sonra daha çok ağırlık vereceğimizi de özellikle belirtmek isterim. 

Sözlerime son verirken; zihinlerdeki ve kalplerdeki engellerin kalktığı bir dünyaya hep birlikte ulaşmak dileğiyle  tüm engelli kardeşlerimizin “Dünya Engelliler Günü”nü kutluyor ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum."  

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız