SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Daha Çok Özkaynakla..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Park Alışveriş Merkezi'nin de ortaklarından olan işadamı hemşehrimiz Erman Ilıcak'la yapılan bir röportaj, Sabah Gazetesi'nde yayınlandı. Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olan Ilıcak, Rusya'dan sonra yatırım yapacakları ikinci büyük pazarın İran olacağını söyledi.

Ilıcak'la yapılan röportaj şöyle:

"Rönesans, İran'da 1 milyar dolarlık AVM inşa edecek

Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, taahhüt işleri haricinde Rusya'dan sonra direkt yatırım yapacakları en büyük ikinci pazarın İran olacağını açıkladı. Ilıcak, İran'ın başkenti Tahran'da şehrin en büyük meydanlarından biri olan Vanak'ta 1 milyar dolarlık bir alışveriş merkezi (AVM) projesine başladıklarını ve Nisan 2013'te projeyi tamamlayacaklarını söyledi. AVM yatırımını Settat adı verilen bir vakıf ile birlikte yaptıklarını da dile getiren Ilıcak, vakfın arazinin sahibi olduğunu kendilerinin ise hem inşaat hem de işletmeyi üstleneceklerini söyledi. Ilıcak, yatırımın 700 milyon dolarını arsa bedelinin oluşturduğuna da değinerek "İran'da hiçbir yerde olmadığı kadar yüksek, metrekare başına 10 bin dolar ruhsat harcı var" diye konuştu. Ilıcak, AVM'yi Optimum markası ile açmayacaklarını da dile getirirken bu yatırımın ardından pek çok Türk şirketin İran'da işlerinin açılacağını kaydetti. Ilıcak, "Yurtdışında yatırımını hangi firmanın yaptığına bakmıyorlar. Orada ülkenizi temsil ediyorsunuz. İyi de yapsanız kötü de 'Türkler yaptı' diyorlar. Kimse Rönesans ya da şu şirket diye bilmiyor" diye konuştu. Ilıcak, böylece Türk perakendecisini de İran pazarına taşıyacaklarını söyledi.

YABANCI CEO TRANSFERİ
Ilıcak, Rönesans İnşaat'ın, geçtiğimiz yıl Avusturyalı Porr AG ile ortaklığının ardından uluslararası çapta hedeflerini büyüterek yönetici transferleri ile şirketi dünya çapında konumlandırmaya odaklandılarını söyledi. Dünyanın dördüncü büyük inşaat şirketi Strabag'ın yönetim kurulu üyesi Nematullah Farrokhnia'yı CEO olarak transfer eden Rönesans İnşaat, holdingin satın almadan sorumlu işler görevine de Deutsche Bank'taki Türk yönetici Özgür Canbaş'ı transfer ederek hedeflerini büyüttü. Erman Ilıcak, hedefimiz Almanca konuşulan pazarlarda bizim bulunmadığımız raylı sistemler, metro gibi alanlarda uzman şirket satın alarak altyapımızı geliştirmek.

ERMAN Ilıcak, Zeytinburnu'nda aldıkları ancak yürütmeyi durdurma kararı bulunan Zeyport projesinin İstanbul turizmine katkı sağlayacağını da söyledi. Bu projeyi araştırma süresinde kruvaziyer turizminde önemli deneyimler elde ettiklerini söyleyerek "Danıştay kararını bekliyoruz" dedi. Zeyport olmazsa Galataport gibi projelere de talip olabileceklerini söyleyen Ilıcak, Şişli'de 4 yıldızlı bir otel projeleri de olduğunu, AVM sektöründe Optimum markası ile de büyüme hedefinde olduklarını belirtti. Ilıcak, Adana ve İzmir Gaziemir'de projelerinin devam ettiğini ayrıca İstanbul Avrupa Yakası, Bursa, Samsun ve Antalya için de arsa geliştirdiklerini kaydetti.

İRAN gibi ülkelerde Türkiye'nin popülaritesinin olduğunu belirten Erman Ilıcak "Benzer olayları 90'lı yılların başında Türki Cumhuriyetler'de yaşadık. Ancak bu avantajımızı iyi kullanamadık. Yeterince bilgi birikimimiz yoktu" diye konuştu. Ilıcak, taahhüt işlerinde Türkmenistan pazarında büyüme hedeflediklerini söyledi. Ilıcak, Rusya'da gayrimenkul sektörünün krizin ardından hâlâ kendine gelemediğini belirterek bu ülkede sanayi yatırımlarının artması nedeniyle kendilerinin de bu alana yöneldiklerini belirtti. Ilıcak, Rusya'da 10 sanayi tesisi, 3 AVM, bir de havaalanı projesine devam ettiklerini, sanayi tesislerin aldıkları işler içinde yüzde 60-65'lere çıktığını eskiden ise bu dengelerin tam tersine olduğunu söyledi. Ilıcak bu yıl Rusya'da 600 milyon euro, toplamda ise 1.1 milyar euro ciro hedeflediklerini belirtti.

YATIRIMLARI finanse etmede son dönemde bazı değişikliklerin gözlemlendiğine de değinen Erman Ilıcak, "Şimdi yatırımlar yüzde 40 özkaynak, yüzde 60 kredi ile yapılıyor. Eskiden yüzde 20'ler seviyesinde özkaynakla yatırım yapılabiliyordu. Şimdi daha çok özkaynakla daha az iş yapılabilir hale geldi" diye konuştu. Ilıcak Türk bankalarının kredi vermede çok titiz davrandığına da değindi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız