SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Daha Güzel Şeyler Ortaya Çıkacak"

0
Güncellendi - 2016-09-24 04:32:48
A- A+ PAYLAŞ

Arslantepe Höyüğü, İtalya’nın Roma kentinden gelen belgesel yapım ekibinin çekeceği Arslantepe belgeseli ile dünyaya tanıtılacak. Belgesel yapımcıları Isabella Astengo ve Lorenda Bobolı Delama, beraberinde Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane ile birlikte Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret etti.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İtalya’nın Roma kentinden gelen belgesel yapım ekibini makamında ağırladı. 5 yıl önce Malatya’ya gelerek Arslantepe’nin belgeselini çekerek İtalya’nın devlet televizyonlarında yayınlanmasını sağlayan İtalyan belgesel yapım ekibi, Arslantepe belgeseli ile Amerika başta olmak üzere İspanya ve Makedonya’da ödül aldı. Arslantepe Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmalarında tarihin akışını değiştirecek bulguların ortaya çıkması ile birlikte 5 yıl önce Arslantepe belgeselini çeken İtalyan belgesel yapımcıları, Arslantepe’nin yeni belgeselini çekmek üzere Malatya’ya gelerek, çekimlere başladı.

Arslantepe’nin çekimlerine başlanan belgeselinin başta İtalya devlet televizyonları olmak üzere National Geographic kanalında yayınlanacağı ifade edildi. Arsalentepe Höyüğü’nün yeni belgesel çekimlerini sürdüren İtalyan belgesel yapım ekibi, belgeselde yer vermek üzere Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın Arslantepe ile ilgili görüşlerini aldı.

İtalyan belgesel yapım ekibine konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arslantepe’nin önemine dikkat çekerek, “Marcella hanım 40 yıl önce buraya gelip, kendisini bilime adayarak hem insanlık tarihi açısından, hem ülkemizin tarihi açısından ve gelecekteki insanlara ışık tutacak, buradaki kazı çalışmalarında önemli bulgulara rastladı. Bunu da hem kamuoyuyla, hem de dünya bilim dünyasıyla paylaştınız. Sizlere Türkiye’de yaşayan insanlar ve Malatya’da yaşayan bir Şehrül-Emin olarak belediye başkanı olarak şükranlarımı ifade ediyorum. Sizleri 15 yıldır takip ediyoruz. Geçmiş tarihimize sahip çıkmanın sorumluluğu ve bilinci içindeyiz. Bu tarih hem ilimiz, hem ülkemiz, hem de dünya tarihi, aynı zamanda da insanlığın tarihidir. Geçmiş 9 bin yıllık bir süreç içindeki burada sürdürülen ve süregelen hayatı, oradaki katmanlardaki göz nuru ve el emeğinizle ve ekibinizle birlikte sergilediğiniz büyük gayret tabiri caiz ise iğneyle kuyu kazma gibi bir çalışma ile o insanlığa ışık tutacak geçmiş insanlık değerlerimizi gün yüzüne çıkarıp, gelecek kuşaklara aktarmak, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü oluşturma gayreti ve çabanız bizim açımızdan takdire şayan çalışmalardır. Sizin şahsınızda tüm ekibinizi kutluyoruz. Arslantepe dünya insanlık tarihi açısından, insanlık tarihinin ortak mirasıdır. İlk devlet hayatının, ilk saray devletinin, ilk bürokrasi hayatının, ilk ambar kayıtlarının tutulması ve bundan sonraki yapacağınız çalışmalardaki yeni bulgular ve insanlık tarihine yeni notlar düşürüp ve tarihin genel geçmişindeki yazılımları değiştirecek bulguların bulunması insanlığın geleceği açısından da önemlidir. İnsanlık tarihinin ortak tarihi olgusu açısından Birleşmiş Milletler, UNESCO kültürel miras listesine de girmesi gerekir. Tüm insanlığın buradaki medeniyetin, geçmişin insanların bilinçlendirilmesi açısından da sizin çalışmalarınızı önemsiyoruz” dedi.

Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane ise, Arslantepe’de tarihi akışını değiştirecek bulgulara rastladıklarını ifade ederek, “Çok dikkatli ve çok yavaş bir iş lazım. Bunun için 40 yılımız burada geçti. Bu iş çok zaman aldı, ancak şimdi Malatya tarihi ve dünya tarihini daha iyi biliyoruz. Belki çocuklara okutacağımız derslerdeki bilgileri değiştireceğiz. Tarihin akışını değiştireceğiz. Daha yeni bir şey var şimdi burada. Malatya her zaman eskiden olduğu gibi sınır bölgesidir. Değişik kültürler vardır burada. Değişik kültürler burada yoğrulmuş. Bu durumda bizim için çok önemlidir. Değişik kültürleri birada çalıştığımız için daha güzel bir çalışma ortaya çıkıyor. Değişik kültürlerin birleşmesiyle daha güzel şeyler ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Bülten

arslantepe1

arslantepe2

arslantepe3

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız