SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Daha İyi Festivaller Yapacağız'

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:23:50
'Daha İyi Festivaller Yapacağız'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Süleyman Kamçı, 6. Uluslararası Malatya Film Festivali’ne Malatya halkının büyük ilgi gösterdiğini belirterek “Bu yıl sinema salonlarımız doldu. Malatya halkı festivale büyük ilgi gösterdi. Biz henüz yeni emekleyen bir film festivali olarak Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu’ndan ve Kültür Bakanlığı’ndan en büyük desteği biz alıyoruz. Zamanla daha iyi festivaller de yapacağız” dedi.

Uluslararası Malatya Film Festivali’nin devam ettirilmesi yönünde kentte güçlü bir iradenin ortaya çıktığını ifade eden Vali Kamçı, “Malatya Uluslararası Film Festivali, gelecek yıl yine Kasım ayında Malatyalı sinemaseverle buluşacak” dedi.

Malatya Film Festivali’nin ardından Vali Süleyman Kamçı başkanlığındaki istişare toplantısı festivalin sponsor kuruluşları arasında bulunan Malatya Büyükşehir Belediyesi, Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyeleri yetkililerinin katılımıyla Hilton Otel’de yapıldı.

“Vatandaş sinema ile buluştu”

Festivale ilişkin görüş, öneri ve eleştirilerin de değerlendirildiği toplantıda kısa bir açıklama yapan Vali Süleyman Kamçı, festivalin bu yıl zirve yaptığını ve halktan büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Bu tür toplantılarla daha iyi bir festival hazırlamak için görüş alışverişinde bulunmayı amaçladıklarını kaydeden Vali Kamçı, “Diğer yıllarda yapılmayan sinema-vatandaş buluşmasını bu yıl gerçekleştirdik. Festival süresince sinema salonları en üst seviyede doldu. Özellikle bu yıl sponsorların desteği ile sinema biletlerinin de ücretsiz verilmesi ile filmlere ilgi yüksek oldu. Gelecek yıl daha iyi bir festival için çalışacağız” diye konuştu.

“Önümüzdeki yıl kortej var”

Film festivallerinin vazgeçilmezi olan korteji bu yıl gerçekleştirmediklerini belirten Vali Kamçı, önümüzdeki yıl özellikle nostaljik araçlarla şehir kortejinin yapılmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Bu yıl ayrıca genç sinema yüzlerini de festivale çağırarak katılımın artmasını sağladıklarını belirten Kamçı, basının da desteği ile festivalin her sene daha da büyüyerek devam edeceğini sözlerine ekledi.

23 bin sinemasever film izledi

Öte yandan, toplantı öncesinde Malatya Film Festivali’ne ilişkin ayrıntılı bir basın bilgi notu basın mensuplarıyla paylaşıldı. Festival boyunca yapılan etkinliklerin yer aldığı bülten şöyle:

Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda Malatya Kayısı Vakfı tarafından, Malatya Büyükşehir Belediyesi ana sponsorluğunda düzenlenen 6. Malatya Film Festivali 12 Kasım 2015 Perşembe günü sona erdi.

Malatya Film Festivali’nde geçtiğimiz günler boyunca meydana gelen terör olayları nedeniyle önceki yıllarda konuklarını kırmızı halı ile karşılayan Malatya Film Festivali’nde bu yıl açılış ve kapanış törenlerinde “yaşanan acılara saygı ve minnet çerçevesinde” kırmızı halı yerine siyah halı kullandı.

Bir hafta boyunca Malatya Park Avşar ve Yeşil Sinemaları’nda 4 sinema salonu, DoubleTree by Hilton Oteli ve İnönü Üniversitesi dâhil 6 farklı salonda, 152 seansta, 19 bölümde, 48 ülkeden, 139 yönetmenin 136 filminin gösterildiği festivali toplam 23.000’e yakın sinemasever izledi. Ayrıca Suriyeli mültecilerin kaldığı konteyner kentte tüm gün boyunca film gösterimleri gerçekleştirildi. Festival boyunca %80’e yakın dolulukla geçen film gösterimlerinin yanı sıra festival konuklarının katılımıyla renklenen söyleşi, sergi, imza günleri, atölye gibi pek çok etkinlikle buluşan Malatya sinemaya doydu.

Malatya Film Festivali tanıtım açısından da bu yıl bir rekora imza attı. Şehrin en görülür alanlarında asılan Billboardlar, viniller, durak raketleri, festival bayrakları; araç giydirmeleri; 40.000 flyer (el broşürü) dağıtımı; LED ekran kullanımları; 2.000 adet basılan ve ücretsiz dağıtılan Festival Gazetesi; belediye otobüslerine afiş asımları; yerel ve ulusal medya sponsorlukları ile gazete, dergi, TV ve internete verilen reklamlar ve çıkan haberler ile 350.000 kişiye ait mobil telefon datasına atılan kısa mesajlarla (SMS) gün gün etkinliklere ait bilgilendirme yapılarak, Malatyalıların festivalden haberdar olması ve festivale katılımları sağlanmıştır. 

136 film gösterimi yapıldı

Malatya Film Festivali’nde bu yıl 94’ü uzun film, 31’i kısa film, 11’i belgesel; 67’si yerli, 69’u yabancı olmak üzere toplamda 136 film yer aldı.

Malatya Film Festivali’nin bu yıl ki yeni bölümleri: Öteki Dünyanın Renkleri, Amerikan Bağımsız Sinemasının Taze Yetenekleri, Retrospektif: Nuri Bilge Ceylan, Romen Yeni Dalgası, Ustaların Gözünden, En İyi On Kısa sinemaseverlerden büyük ilgi gördü. Festivalin artık gelenekselleşen bölümleri Dünya Panoraması, Ulusal Panorama, Ortadoğu Sineması Ulusal Belgesel Panoraması, Mişmiş (Çocuk Filmleri), Suriyeli Misafirler, Onurlandırılan Filmler, Anılarına Bölümü, Kısa Film Dünya Panoraması her zaman olduğu gibi yine ilgiyle takip edildi. Festivalin Ulusal ve Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması ile Ulusal Kısa Film Yarışması seyirciden yine büyük ilgi görürken, yarışma ödülleri 12 Kasım Perşembe günü DoubleTree by Hilton Malatya’da yapılan Ödül Töreni’nde sahiplerini buldu.

Malatya Film Festivali, bu yıl Malatya’da ağırladığı yönetmen ve oyuncularla da öne çıktı. Festivalin açılışından kapanışına kadar geçen 7 günlük süre içinde Emin Alper, Barış Atay, Faruk Hacıhafızoğlu, Çiğdem Sezgin, Murat Saraçoğlu, Mehmet Eryılmaz, Fatih Hacıosmanoğlu, Selim Evci, Çağıl Nurhak Aydoğdu, Caner Erzincan gibi yönetmenler Malatya’ya geldiler. Ayrıca Şerif Sezer, Hikmet Karagöz, Mesut Akusta, Osman Sonat, Berkay Ateş, Hakan Çimenser, Gökhan Mumcu, Ece Dizdar, Özgür Emre Yıldırım, İnanç Konukçu, Özay Fecht, Can Kolukısa, Zümrüt Erkin, Melek Çınar, Sema Moritz, Esme Madra, Rıza Akın, Sarper İlhan, Settar Tanrıöven, Ece Tatay, Serhat Yiğit, Hülya Böceklioğlu, Ahmet Kaynak, Soner Erzincan, Cenan Çamyurdu gibi oyuncular da filmlerinin gösterimleri ve ödül töreni için Malatya’daydı.

Film ekipleri seyirciyle buluştu

Festivalin Ulusal Film Yarışması’nda yer alan 14 filmin yönetmen, yapımcı veya oyuncularının katılımıyla film sonrası söyleşiler gerçekleştirildi. Abluka, Çekmeceler, Eksik, Kar Korsanları, Kasap Havası, Memleket, Misafir, Nefesim Kesilene Kadar, On Adım, Saklı, Sarmaşık, Yarım ve Yeni Dünya filmlerinin ekipleri filmleri öncesinde seyircilerle buluşup, film sonrasında sinemaseverlerin sorunlarını yanıtladılar.

Festival bu yıl Danışma Kurulu ile de çok güçlüydü. Sinema Yazarı Kerem Akça, yapımcı Serap Engin, senaryo doktoru ve akademisyen Özgür Şeyben ve oyuncu İpek Tuzcuoğlu görüşleriyle festivale güç kattılar.

Ulusal Uzun Film Yarışma Jürileri Ercan Kesal, İpek Tuzcuoğlu, Cansel Elçin, Handan İpekçi, Aytekin Çakmakçı, Mustafa Ziya Ülkenciler ve Cüneyt Cebenoyan; Ulusal Kısa Film Yarışma Jürileri Ufuk Bayraktar, Özge Özberk, Natali Yeres, Ömür Atay gibi isimler ve Daniel Burlac, Ken Kelsch, Leo Soesanto, Roman Gutek ile Tevfik Başer’den kurulu Uluslararası Jüri Üyeleri bir hafta boyunca Malatya’da, sinema salonlarında Malatyalı sinemaseverlerle birlikte filmleri izleyerek değerlendirdiler.

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Jürisi bu yıl Engin Ayça, Barış Saydam ve Murat Tırpan’dan oluştu. Jüri 14 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Film Yarışması’nda en iyi filmi belirledi.

Kısaca Asya Film Ağı olarak adlandırabileceğimiz sinema yazarları, sinema sektör insanlarından oluşan geniş ağı ile festivallerde yarışan Asya filmlerini değerlendiren ve ödül vermeyi kabul ettiği festivallere saygınlık kazandıran NETPAC Jüri ise Axel Estein, Roya Sadat ve Doç. Dr. Nilay Ulusoy isimlerinden oluştu.

6. Malatya Film Festivali, Festival ana sponsoru Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri, İnönü Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle düzenlendi. 10 Kasım Salı günü Ramada Oteli’nde düzenlenen Sponsorluk Gecesi’nde festival sponsoru olan tüm kurum, kuruluş, yerli ve ulusal medya temsilcilerine teşekkür plaketleri sunuldu.

Malatya Film Festivali bu yıl sosyal medya hesapları ile de oldukça güçlüydü. Sinemaseverler festival filmlerini, etkinlikleri, program bilgilerini anlık olarak takip edebildiler. #MUFF2015 etiketini kullanarak festivalle ilgili tüm görüşlerini ve fotoğrafları sosyal medyada paylaştılar.

İzleyiciler festivalle ilgili tüm bilgilere festivalin resmi web sitesi malatyafilmfest.org.tr adresinin yanı sıra, bu yıl ilk kez hayata geçirilen Malatya Film Festivali mobil uygulamasından da tüm bilgilere anında erişerek kendi festival takvimlerini oluşturabildiler. IOS ve Android telefonlarına festival mobil uygulamasını indiren kullanıcılar, uygulama bildirimleri ile festivali anlık olarak takip ederken bir yandan da festivalden fotoğraflar paylaştılar.

Festival açılış ve kapanış törenlerini bu yıl sinema ve tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı ve yazar Yekta Kopan üstlendi. Kopan, geceye katılan konuklardan tam not aldı.

Film gösterimleri

Festival filmleri bu yıl 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarında gösterildi. Malatyalı sinemaseverler festivale büyük ilgi gösterirken, festivali biletli olarak Avşar ve Yeşil sinemalarından takip ettiler. Festival biletleri öğrenci 2 TL, tam 3 TL olarak belirlenen Malatya Film Festivali bu fiyatlar ile Türkiye’nin en ucuz biletli Festivali oldu.

Biletli gösterimlerin dışında Avşar ve Yeşil sinemalarında 11.00 seansında gösterilen çocuk filmleri; Double Tree by Hilton’da ki engelli, kısa ve belgesel gösterimleri; İnönü Üniversitesi gösterimleri; 8.000’e yakın Suriye vatandaşının bulunduğu konteyner kentte yapılan tüm gösterimler ile huzurevinde yapılan film gösterimleri ücretsiz olarak gerçekleştirildi.

Bu yılın en sevindirici tarafı Malatya Film Festivali’ne yoğun katılım olmasıydı. Özellikle ücretsiz olan çocuk filmleri ve geçtiğimiz yıllarda engelli seyircilerin fiziki şartlardan dolayı takip etmekte zorlandığı engelli gösterimler, bu yıl oldukça ilgi gördü.

Malatya Film Festivali’nde bu yıl ilk kez uygulanan ve 15 TL’lik ücreti ile festival filmlerine sınırsız giriş hakkı sağlayan FestivalKart sinemaseverlerden büyük ilgi gördü.

Onur ödülleri, Perihan Savaş, Serdar Gökhan ve Eldar Shengelaia’ya verildi

Festivalin “Onur Ödülleri”, Türk Sineması’na imzasını atan iki büyük isme Perihan Savaş ve Serdar Gökhan’a festivalin açılış töreninde verildi. Gürcü sinemasının usta ismi Eldar Shengelaia’da Onur Ödülü almak üzere Malatya’daydı.

Malatya Film Festivali’nde ilk kez geçtiğimiz yıl verilmeye başlanan Emek Ödülleri’nin bu yıl ki sahipleri sinema yazarı ve tarihçisi Agâh Özgüç ve sinema makyajını bir sanata dönüştüren makyaj ustası Suzan Kardeş oldu. Emek Ödülü sahipleri ödüllerini festivalin açılış gecesinde aldılar.

Geçtiğimiz yıl Onur Ödülü alan Hocakulu Narlıyev bu yıl da festival konuğu olarak Malatya’daydı. Ünlü yönetmenle bu yıldan itibaren festival kapsamında her yıl yer alacak Türki Cumhuriyet’ler programını yapmak üzere anlaşıldı.

Malatya Film Festivali, Türkiye sinemasının bilgilerini derleyen, ülkemizdeki tek yayın olma özelliğiyle kaçırılmaması ve tüm kütüphanelerde bulunması gereken bir yayını bu yıl ilk kez hayata geçirdi. Türk Sinema Yıllığı festivale gelen konuklar tarafından büyük ilgi gördü.

Her yıl yayınlanan sinemaseverlerden ve özellikle akademisyenlerden büyük ilgi gören sinema teknik kitaplarına bu yıl da devam edildi. Christopher Kenworthy’nin “Master Shots / Profesyonel Çekimler” kitabı sinemaseverler için Türkçeye çevrildi. Basından kitabı takip eden pek çok üniversite şimdiden kütüphanelerinde yer alması ve özellikle öğrenciler için ders kitabı olarak okutmak üzere festival merkezinden talep etmeye başladı.

Perihan Savaş ve Serdar Gökhan için hazırlanan Onur Ödülü kitapları da Türkiye Sinema Tarihi’nde önemli bir belge olarak kütüphanelerdeki yerini aldı.

Malatya’nın en önemli değerlerinden biri olan ve yüzlerce beste yapmış, 60’tan fazla senaryo yazmış ve şu an görüntüleri elimizde olmayan 2 filmde de oyuncu olarak yer almış Fahri Kayahan’ın kitabı, Ali Can Sekmeç tarafından, bir yıl süren bir araştırma ve arşiv çalışmasının ardından kaleme alındı. Kitapta, Fahri Kayahan’a ait gün yüzüne çıkmamış bilgiler ve fotoğraflar yer alıyor.

Malatya Film Festivali, film gösterimleri dışında yaptığı etkinlikler ile de Malatyalılardan büyük ilgi görüyor. Banu Bozdemir'in Küçük Sinemacılar kitabından yola çıkarak hazırladığı Küçük Sinemacılar Atölyesi, Özgür Şeyben’in Sit-com (Sitkom) Yazım Tekniği Atölyesi, Hasan Deniz’in Uygulamalı İleri Fotoğrafçılık Atölyesi özellikle çocuk sinemacılardan ve öğrencilerden büyük ilgi gördü.

Malatya Park AVM içerisinde sinemaseverlerle buluşan Perihan Savaş, Serdar Gökhan ve Fahri Kayahan Fotoğraf Sergisi ve Minder Sohbetleri; senaryo yazarı, oyuncu ve yazar Ercan Kesal’ın ve Selda Alkor’un kitap imza günleri yoğun ilgi gördü ve bir saatlik olarak planlanan etkinlikler 2 saate yakın sürdü.

Malatya Film Festivali, bu yıldan itibaren, Yeşilyurt Belediyesi’nin tahsis ettiği, Malatya girişinde bulunan Tavşan Tepe Mevkiindeki 20 dönümlük alanda Kayısı Bahçesi oluşturmaya başladı. Her yıl, onur ödülü ve emek ödülü alan sanatçılar adına kayısı ağacı dikilecek olan Festival Kayısı Bahçesi’ne bu yıl Perihan Savaş, Serdar Gökhan, Eldar Shengelaia, Hocakulu Narlıyev, Selda Alkor, Suzan Kardeş ve Agâh Özgüç için kayısı fidanları dikildi.

Malatya’nın her geçen gün markalaşan bir şehir olmasında önemli bir yeri olan Malatya Film Festivali’nde, konuklara Malatya’nın turizm potansiyelini göstermek ve bir cazibe merkezi oluşturmak için, Aslantepe, Sultansuyu, Battalgazi, Nemrut gibi tarihi ve turistik mekânlara geziler düzenlendi.

Malatya Uluslararası Film Festivali, gelecek yıl yine Kasım ayında Malatyalı sinemaseverle buluşacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız