SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dakikada Çeyrek Milyon Dolar Yutuyor!

A- A+ PAYLAŞ

5. yılına giren Irak'ın işgalinin ABD'ye maliyetinin dakikada 250 bin dolar olduğu açıklandı.

Irak'ın işgali 4. yılında tüm ülkede protesto edildi. Özellikle başkent Washington, New York, San Francisco, Portland ve Seattle'da yoğunlaşan protesto gösterilerinde, Bush yönetimine duyulan tepkiler dile getirildi. Irak'ta binlerce ABD askerinin öldüğü, ayrıca bir türlü durdurulamayan şiddet yüzünden sivillerin hayatını kaybetmeye devam ettiği vurgulanan eylemlerde ABD Başkanı George W. Bush'a 'savaşı durdur' çağrısı yapıldı. Göstericiler, Irak savaşına verilen maddi desteğin kesilmesini de istedi. Protesto gösterilene Irak'ta ölen ABD askerlerinin anneleri de katıldı. Gözyaşlarına hakim olamadıkları gözlenen asker annelerinin Kongre Başkanı Nancy Pelosi ile görüşmelerine ise izin verilmedi.

DAKİKADA 250 BİN DOLAR

İşgalin 5. yılı başlarken Irak için harcanan paralar yeniden tartışma konusu oldu. 1993-1997 yılları arasında Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Bütçesi yetkilisi olarak çalışan Gordon Adams'ın yaptığı araştırmaya göre, ABD Irak için ayda yaklaşık 10 milyar dolar, dakikada ise 245 bin 370 dolar harcıyor. 2003 yılında Beyaz Saray tarafından maliyeti 50 milyar dolar olacağı duyurulan Irak Savaşı için şu ana kadar harcanan para ise neredeyse bu rakamın 10 katı. Her yıl Pentagon için ayrılan bütçenin yüzde 75'inin harcandığı Irak'ın yeniden yapılandırılması için gerekli olan para miktarına yönelik tahminler de tutmadı. Elektrik, su, ulaşım, eğitim, sağlık ve güvenlik konularını içine alan yeniden yapılandırmanın Dünya Bankası 36 milyar, ABD ise 50 milyar dolar tutacağını bildirmişti. Ancak şu ana kadar 103 milyar dolar harcanmasına rağmen hala bir ilerleme kaydedilebilmiş değil.

3 BİN 200 ABD ASKERİ, 65 BİN SİVİL

Yapılan tahminlere göre, ABD askerlerinin 10 yıl daha Irak'ta kalması durumunda ise en az 406 milyar harcanacak. Bu rakamın 368 milyar doları savunmaya, 30 milyar doları yeniden yapılandırma ve Iraklı güvenlik güçlerinin eğitimine, 8 milyar doları ise eski askerlerinin masrafına gidecek.

Bush, Irak'ta istikrarın sağlanabilmesi için 21 bin 500 askerin daha gönderilmesini öngören bir planı açıklamış, hem kendi partisinden hem de Demokratlar'dan büyük tepkiler almıştı. Ayrıca, Irak'ta yaklaşık 3 bin 200 ABD askeri hayatını kaybetti, 33 bini de yaralandı. Irak'taki sivil kayıplar ise www.iraqbodycount.org sitesine göre, 65 bini geçti.

Öte yandan, bu haberin okunması süresince Irak için yaklaşık 1 milyon dolar daha harcandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız