SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dalbastı Kirazı Üreticinin Yüzünü Güldürdü

0
Güncellendi - 2017-09-13 16:26:36
Dalbastı Kirazı Üreticinin Yüzünü Güldürdü
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kayısıdan sonra kentin önemli geçim kaynaklarından olan ve kendine has tadıyla bilinen dalbastı kirazında üreticiler bu yıl 2 milyon 500 bin liralık ihracat gerçekleştirdi.

Yeşilyurt ilçesinde üretilen kiraz, bu yıl çarşı-pazarda 4-6 liraya kadar alıcı buldu. Yaklaşık 570 ton kiraz ihraç edilirken iç piyasada yaklaşık 400 ton kiraz tüketildi. İhracatın büyük bölümü Avrupa ülkeleri yanı sıra Rusya ve Çin'e gerçekleştirildi.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kirazın rekoltesinin ve kalitesinin yüksek olduğunu söyledi.

Solmaz, yörelerine özgü kirazın hem kalite hem de kalibre yönünden kaliteli bir tür olduğunu belirterek, kirazın ihracata da uygun olduğunu ifade etti.

İlçenin bulunduğu konum itibarıyla kiraz üretimi için elverişli, burada yetişen "dalbastı" diye adlandırılan kirazın da aroma ve tat bakımından farklı olduğunu aktaran Solmaz, şöyle devam etti:

"Yaz mevsiminde ilçe gündüzleri sıcak, geceleri ise serin bu durum kirazın aromasına farklı bir tat katarak, kirazımı aranan bir ürün yapıyor. Bu yıl ilçemizde 970 ton kiraz üretildi. Bunun 570 tonunu ihraç ettik, yaklaşık 400 tonu da iç piyasada değerlendirildi.

Yöremize özgü kiraz, yurt içi ve dışında yoğun talep görüyor. Kirazın tadını ve aromasını bilenler özellikle bizlerden kiraz talep ediyor. Bu yıl kiraz ihracatında üreticilerimiz yaklaşık 2 milyon 500 bin lira, iç piyasadan da ilçe yaklaşık 2 milyon lira gelir elde etti. Kirazımızın kilogramı piyasada 4 ila 6 lira arasında satıldı. Kiraz, kalibresi yüksek ve kaliteli olduğu için kolay alıcı buldu. Üreticilerimiz bu yılki üründen memnun."

Solmaz, kiraz ihracatının daha çok Almanya, Belçika gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya ve Çin'e gerçekleştirildiği de sözlerine ekledi.

- Üretici memnun

Üreticilerden Mehmet Aslan ise bu yıl ürünün kalitesinden ve rekolteden memnun olduklarını belirterek, maddi olarak da yüzlerinin güldüğünü söyledi.

Üretici Abuzer Arıkan da Yeşilyurt Ziraat Odasının ilçede kiraz bahçelerini toplu ilaçladığını dolayısıyla ürünlerinde kiraz sineği ile diğer hastalıkların görülmediğini anlatarak, bu yıl kaliteli kiraz ürettiklerini söyledi.

Kaliteli ürünün talebi de artırdığına dikkati çeken Arıkan, "Kirazlarımıza adeta gözümüz gibi baktık ve kaliteli ürünler ortaya çıktı. Kirazımız kaliteli ve kalibresi yüksek olduğu için de kolay alıcı buldu. Bu yıl dalbastı kirazını pazarlamada sıkıntı çekmedik. Elde ettiğimiz gelirden de son derece memnunuz." diye konuştu.

 AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • bekir (6 yıl önce)
    işleri para toplamak başka bir şey yok.Çine nasıl gönderdiniz merak ettim.uçaklamı
    0
    0
    Yanıtla
  • Çırmıhtılı (6 yıl önce)
    Başkan herhalde İstanbul''un Yeşilyurt ilçesi Ziraat odasından sorumlu , anlattıkları şeyler ile gerçeklerin arasında tek bir bağ yok. Kiraz ölü fiyattan iç piyasaya gidiyor işçilik yüksek satış fiyatı ölü nasıl üreticinin yüzü güldü , ben üreticiyim yüzüm son yıllarda hiç gülmedi !
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (6 yıl önce)
    Yav sallama. İhracatçı bile gelmiyor. Hiç olumsuz bişey yokmu. Herşeyden memnun süs diye başkan. Formaliteden...
    0
    0
    Yanıtla