SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Damızlık Sığır İşletmelerine Destek

A- A+ PAYLAŞ

Doğu Anadolu Projesi(DAP) Kapsamındaki İllerde Etçi ve Kombine Irklarla Kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesi projesi için Erzurum’da bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Erzurum Tarım İl Müdürlüğü tarafından ETSO salonunda düzenlenen toplantıya Vali Sebahattin Öztürk, Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu ve çok sayıda çift katıldı.

Toplantıda Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, DAP Kapsamındaki İllerde Etçi ve Kombine Irklarla Kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesi projesi hakkında bilgiler verdi.

Altun, etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmesi yatırımları destekleme konuları ve hibe oranları, etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmesi yatırımlarının desteklenmesinin alt ve üst sınırı, etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmesi yatırım desteklemelerinden yararlanmak için başvuru yeri, zamanı ve aranacak şartlar ve hayvancılık desteklemeleri ile ilgili konularda katılımcıları aydınlattı.

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk'te konuşmasında DAP Kapsamındaki İllerde Etçi ve Kombine Irklarla Kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesi projesiyle bölge ekonomisine katkı sağlanacağını belirtti.
Toplantıda daha sonra şu projeyle ilgili şu bilgilere yer verildi: "Damızlık amaçlı sığır işletme yatırımlarına projede yer alan inşaat yatırımına, yatırımın gerçekleşme tutarının yüzde 30’u, hayvan alım tutarının yüzde 40’ı, makine alımı yatırımında da tutarının yüzde 40’ı oranında hibe desteği uygulanacak. Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki illerde etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmesi yatırımlarına destek verilecek.

Damızlık amaçlı sığır işletme yatırımlarına projede yer alan inşaat yatırımına, yatırımın gerçekleşme tutarının yüzde 30’u, hayvan alım tutarının yüzde 40’ı, makine alımı yatırımında da tutarının yüzde 40’ı oranında hibe desteği uygulanacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Doğu Anadolu Projesi Kapsamındaki İllerde Etçi ve Kombine Irklarla Kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinde büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulmasını, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması ve bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik olarak üreticilerin, etçi ve kombine ırklarla kuracakları damızlık amaçlı sığır işletme yatırımları desteklenecek.

Başvurusu onaylanarak yeni inşaat yapımı, damızlık gebe düve alımı ve kombine ırklarla kurulacak işletmelerde sabit süt sağım ünitesi ve soğutma tankı alımını birlikte gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler ile ayrıca işletmesinde başvuru öncesinde destekleme konularındaki bir veya iki yatırımı olup, eksik kalan bir veya iki yatırımları için başvurusu onaylanan ve yatırımı gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler de desteklemeden yararlandırılacak. Ancak, etçi ırklarla damızlık işletmesi kuranlar sabit süt sağım ünitesi ve soğutma tankı alımı desteğinden yararlandırılmayacak. Yatırım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, yılı için Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanacak olan uygulama rehberinde belirtilen usul ve esaslara göre yatırımı yapacağı yerdeki il müdürlüğüne başvuracak.

Başvuru sahibi olan gerçek ve tüzel kişiler uygulama rehberindeki şartları taşıyacak. Damızlık amaçlı sığır işletme yatırımlarına projede yer alan inşaat yatırımı konusunda, yatırımın gerçekleşme tutarının yüzde 30’u oranında hibe desteği uygulanacak. Bu sadece yeni yapılacak kapalı veya yarı açık sistemli ahırları kapsayacak. Projede yer alan hayvan alımı yatırımı konusunda, hayvan alım tutarının yüzde 40’ı kadar hibe desteği verilecek ve bu sadece alınacak damızlık gebe düve alımını içerecek. Makine alımı yatırımı konusunda da, tutarının yüzde 40’ı oranında hibe desteği uygulanacak.

Kombine ırklarla kurulan işletmelerdeki süt sağım ünitesi veya soğutma tankı alımını hibe desteği kapsamında yer alacak. Yatırımcı, uygulanacak hibe desteğinden bir kez yararlandırılacak. Onaylanan yatırım proje tutarının üst sınırını aşan kısmı, ayni katkı olarak yatırımcı tarafından karşılanacak. Her bir proje sahibi sadece bir projesi için hibe desteğinden yararlanabilecek. Başvurusu uygun bulunan yatırımcı, uygulama rehberine göre hazırlamış olduğu yatırım projesinin onaylandığı tarihten itibaren projesinde belirtilen süre içerisinde yatırıma başlamak ve bitirecek. Termin planındaki sürede tamamlanamayan yatırımlar için asıl sürenin yüzde 50’sini aşmamak şartıyla ek süre verilmesi il proje değerlendirme komisyonunun yetkisinde olacak.

Uygulama projesinde yer alan termin planında, hibeye esas olan yatırımların tamamlanma tarihi ek süre dahil aynı yılın 15 Aralık tarihini geçemeyecek. Termin planına göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya yatırım yapmaktan vazgeçen yatırımcının projesi iptal edilecek ve hibe desteğinden yararlandırılmayacak. Karar uyarınca yapılacak yılı ödemeleri için gerekli kaynak 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun geçici 23’üncü maddesi uyarınca, bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik yatırımların finansmanı için ayrılan kaynaktan Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili yıl bütçesine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemeler Banka aracılığıyla yapılacak. Bu Kararın uygulanması ile Ziraat Bankası’na destekleme tutarının yüzde 0.2’si oranında hizmet komisyonu ödenecek."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız