SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dana Alımı..

A- A+ PAYLAŞ

Et ve Balık Kurumu, et ithalatı için ihale şartlarını belirledi. Öncelikle 4 bin 25 tonluk canlı hayvan alacak kurum, ihaleyi 4 Mayıs’ta Ankara’da yapacak.

Et ve Balık Kurumu (EBK), canlı hayvan ithalatı için şartnameyi açıkladı. Başvuruların 4 Mayıs’ta sona ereceği ithalatla, 7 bin 500 başcivarında dana alınacak. EBK tarafından yayınlanan ihale şartnamesine göre ithalat Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’dan yapılabilecek. Yaşları 16 ay ile 28 ay arasında danaların alınacağı ihaleye göre bu danaların kiloları 450 kilo ile 650 kilo arasında olabilecek. Toplam 4 bin 25 ton canlı hayvanın alınacağı belirlenirken, ortalama 550 kiloluk danalardan yapılan hesaplamaya göre 7 bin 318 hayvan alınacak. Bu rakam, alınacak hayvanların kilolarına göre 6 bin 192 ile 8 bin 944 arasında değişebilecek. Et ve Balık Kurumu yetkililerinden alınan bilgiye göre, ithalat sadece kurum tarafından yapılabilecek; bunun dışında şirketler ya da kişiler, bu ithalata aracılık edemeyecek. Buna karşın, ihalede belirtilen Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’da faaliyet gösteren Türkler, o ülkenin ‘ihracatçısı’ olarak ihaleye katılabilecekler.

ANKARA’DA YAPILACAK

4 Mayıs 2010’da EBK’nın Ankara’daki Genel Müdürlüğü’nde yapılacak ihalede, yine 4 Mayıs saat 10.00’a kadar son teklifler alınacak. Sadece erkek hayvanların satın alınacağı belirtilen ihalede, ithal edilecek canlı kasaplık sığırların, Holstein, Angus, Hereford, Simental ırkı veya melezleri olabileceği ifade edildi.

Ankara’da ‘pazarlık usulü’ yapılacak ihalenin şartnamesinde şu bilgilere yer verildi: “Birden fazla gerçek veya tüzel kişi, iş ortaklığı oluşturmak suretiyle teklif verebilir. Konsorsiyumlar ihaleye teklif veremezler. İhale konusu olan alımın tamamı veya bir kısmı alt yüklenicilere yaptırılamaz.”

‘Et Balık da kendine çekidüzen verecek’

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) piyasayı speküle ettiği haberlerine ilişkin olarak “Et Balık da artık kendine
çekidüzen verecek, herkes kendine çekidüzen verecek” dedi.Bakan Eker, SETBİR’in olağan genel kurulunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetelerde et fiyatlarını EBK’nın yükselttiğine yönelik dün çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Eker, şunları söyledi: “Et Balık’la da ilgili bir takım tedbirler aldık. Örneğin kesim standardını değiştirdik, kesim sistemini değiştirdik. Dolayısıyla Et Balık da artık kendi kendine çekidüzen verecek, herkes kendine çekidüzen verecek.” “Et ithalatının çeşitli sıkıntılara yol açacağı ve bazı hayvan hastalıklarının Türkiye’ye gelebileceği söyleniyor’’ sözleri üzerine Eker, “Biz sıkıntılı bir iş yapmayız” dedi. Bakan Mehdi Eker, kırmızı et fiyatları konusunda, fiyatların düşmeye başladığını belirterek, bunun hem toptan kesimlere, hem de perakendeye yansıdığını söyledi. “Türkiye'de tarımın diğer sektörler içinde üvey evlat'' olduğunu, bunun tarihsel sebepleri bulunduğunu belirten Eker, tarımın içerisinde de hayvancılığın daha düşük düzeyde muameleye tabi tutulan bir alt sektör olduğunu kaydetti.

‘FİYATLAR DÜŞTܒ

Eker, et fiyatlarının ne zaman oturacağı ve hangi rakamın makul olduğu sorusuna şöyle yanıt verdi: “Fiyatlar düştü. Hem toptan kesimlerde hem de bu perakendeye yansıdı. Onun yansıması daha sonra hissedilir. Şu anda Ankara’da marketlerde satılan kıyma 20 liranın altında.’’

‘Et ithalatı ancak kısa dönemli çözüm olabilir’

SETBİR’in Olağan Genel Kurulu, dün Ankara’da yapıldı. Başkanlığa seçilen Tat Konserve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Güler, et ithalatının palyatif, belki haftalık, 10-20 günlük bir çözüm olabileceğini belirtti. Güler, 1985 yılında Türkiye’nin büyükbaş hayvan varlığının 10-12 milyon olduğunu, günümüzde nüfus artmasına rağmen büyükbaş hayvan sayısının 10 milyona düştüğünü ifade ederek, “Bu süreç görülmeli, gıda güvenilirliğini sağlamak için besicilik tarım içinde ayrı bir yere oturtulmalı” dedi. Güler, et ithalatına sıcak bakmadıklarını da belirtti.

GAZETE HABERTÜRK

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız