SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Kadar Başsız mı Kaldık Yahu!. Dün Poz Verenler Nerede?"

0
Güncellendi - 2017-06-09 03:00:20
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya'daki Darbe Girişimi davasında 3. duruşma sona erdi, sanıkların tahliye talepleri reddedildi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine Malatya’dan destek veren 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’ndeki darbe girişimine ilişkin 28’si tutuklu 76 sanıklı davanın 3. duruşması 2 oturum halinde tamamlandı. Mahkeme tahliye taleplerini red ederek, duruşmayı 28 Haziran'a erteledi.

Mahkeme salonuna dönüştürülen Yakınca Spor Salonu’ndaki Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan duruşmaya 2. Ordu Eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun ile birlikte 6’sı tutuklu, 5 tutuksuz olmak üzere 11 sanık katıldı. Orgeneral Adem Huduti, Tümgeneraller Mustafa serdar Sevgili, Zeki Karataş, Ersin Yıldırım ve Emin Ayık ile diğer tutuklu sanıklar ise bulundukları cezaevlerinden duruşmaya SEGBİS üzerinden duruşmaya katıldılar.

Duruşma heyetine Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Koç’un dayısının vefat etmesi nedeniyle üye hakim Turan Kılıç başkanlık etti.

Duruşma da 2.Ordu’ya bağlı Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler (MEBS) Alay Komutanlığında görevli olan ve darbe girişimine tanık olan askeri personeller tanık olarak dinlendi.

ASKERLERİN WHATSAPP KONUŞMLARI….

Malatya darbe girişimi davası dosyasına gelen evraklarda 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin ilginç belge ve bilgilerde yer alıyor.

2. Ordu Komutanlığında vatanı görevini yapmakta olan er İ.Ş.’nin cep telefonundaki ‘daki whatsapp grup konuşmalarında 15 Temmuz darbe girişimi esnasında askerlerin yaşamı olduğu psikolojik durum ve tanık olukları gelişmeler yer alıyor:

Asker H.: (16.07.2016 / 08:37) Lojmana giriş ve çıkış kapatılmış

Asker F.: (16.07.2016 / 08:38) Nizamiyede bir yzb var. Kemal Keskin. Ben akşam 08.39 servisine çıktım. Geri geldiğimde içeri almadı. Tartıştık.

Asker F.: (16.07.2016 / 08:39) Arkamdan ‘İçeriye kim girerse vurun’ gibi emirler veriyordu.

Asker A.: (16.07.2016 / 08:40) Polisler orduevinde nöbet tutuyorlar halk içeri girmesin diye.

Asker F.: (16.07.2016 / 08:41) Yzb. Yaralanmış.

Asker A.: (16.07.2016 / 08:41) Geceden bu yana polis olmasaydı girmişlerdi içeri.

Asker O.: (16.07.2016 / 08:47) Gece Orduevine girmeye çalıştı halk, kapıları tekmeledi. Polis nizamiyede önlem aldı.

Asker F.: (16.07.2016 / 09:04) Lojmana geldim, İnönü Kışlasına giremeyince 2 araç 6 personel sosyal tesislerde sabahladık.

-ORDU KOMUTANI ODASINDA, ASKER BİR KÖŞEDE SAKLANIYOR

Asker Y.: (16.07.2016 / 11:37) Kışlada bilgisi olan var mı?

Asker F.: (16.07.2016 / 11:39) Zeki, Serdar paşa çatışmaya devam ediyor. Ordu komutanı odasında. Askerler başıboş hepsi bir köşede saklanıyor. Teslim oluyor.

Asker M.: (16.07.2016 / 12:18) Teslim olacaklarda kime olacaklar. Başlarında nöbetçi amiri ne derse onu yaparlar. Kışla komple boşaltılırsa kime teslim edilecek. Bu kadar başsız mı kaldık yahu. Dün komutanlık pozu verenler nerde şimdi.

Asker H.: (16.07.2016 / 12:19) Şimdi polis onları alacak.

TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ, DURUŞMA 28 HAZİRAN’A ERTELENDİ

Tanık ifadelerinin alınmasının ardından duruşma savcısı Muhittin Atlı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Atlı, Malatya Kara Havacılık Alay Komutanı Albay Hakan Keleş’in ile Adana Garnizon Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş’ın tanık olarak dinlenmesine, Malatya Valisi Mustafa Toprak ve Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz’ın dönemin 2.Ordu kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Avni Angun ve 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ile görüştüğü telefonun HTS kayıtlarının istenmesini talep etti.

Avukatların beyanlarının alınmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

Ara kararını açıklamak üzere 19.47’de ara veren mahkeme heyeti, 22.20’de toplandı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmayı sonlandırarak ara kararlarını açıkladı. Mahkeme Heyeti, 2’nci Ordu Komutanı ve darbe girişimi sırasında Van Asayiş Kolordu Komutanı olarak görev yapan Korgeneral İsmail Metin Temel’in bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, MİT’in 15 Temmuz öncesi hazırlamış olduğu subaylarla ilgili dosyadan dolayı darbe girişiminin öne alınması ile ilgili iddianın da ilgili kurumdan sorulmasını da kararlaştırdı.

Tahliye taleplerini red ederek, 6’sı general 28 sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı 28 Haziran’a erteledi.

Malatya darbe girişimi davasında 3 duruşmada gerçekleştirilen 15 oturumda toplam 76 sanıktan 74 sanığın savunması alındı.

Malatya darbe girişimi davasında Toplam 76 sanıklı dava kapsamında general olarak 2. Ordu eski komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, 2. Ordu eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, 2. Ordu Eski Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Yıldırım ve 7. Ana Jet Üssü’nün eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık tutuklu bulunuyor.

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcıvekili Mehmet Badem tarafından hazırlanan, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede, dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti "bir numaralı şüpheli" olarak yer alıyor.

İddianamede, sanıkların, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'yi görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "FETÖ üyesi olmak" suçundan da on beşer yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız