SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Darbe Dönemlerinde Artıyor"

A- A+ PAYLAŞ
 
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Yılmaz, Türkiye'de siyaset üzerindeki bürokratik vesayetin darbe dönemlerinde arttığını söyledi. 
 
AKP  Malatya İl Başkanlığı'nın organize ettiği Siyaset Akademisi 4. dersinde Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Yılmaz, 'bürokratik vesayetin' tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verdi. AKP  İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ile parti yöneticilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Yılmaz, Türkiye'nin çok partili hayata geçiş nedenlerinden birisinin CHP'nin tek parti dönemindeki bürokratik sisteme karşı halkın olan tepkisinin de önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, darbe sonrasında yapılan 1961 Anayasası'nın siyaset üzerinde bürokratik vesayetin gücünü kurduğunu vurgulayarak, "Seçimlerde ortaya çıkan çoğunluğun yönetme hakkını elinden alacak, bir takım kurumlar, müesseseler oluşturdu. Bunlara bürokratik vesayet kurumları deniliyor. Yani bir yandan seçim olacak, ama diğer yandan da bu seçimde çıkan çoğunluk ülkeyi yönetemeyecek. Üzerlerinde Anayasa Mahkemesi olacak, Danıştay olacak. Bu öyle bir hal ki, mesela Demirel, 1960'lı yıllarda, 'Taylar bıraksa, kır at şaha kalkacak' diyor. Tay dediği yani, Yargıtay, Danıştay, bunlar hükümetin aleyhine gösteriler yapıyorlar, açıklamalar yapıyorlar, hükümetin çalışmalarını engelliyorlar. Sistemin mantığı bu. Bu süreç devam ediyor. 12 Mart ve 12 Eylül müdahaleleri oluyor. Buradaki vesayet anlayışı giderek katmerleşiyor" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız