SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Darbe mi, Devrim mi?

A- A+ PAYLAŞ

Mısır’da Hüsnü Mübarek’in halk protestolarına dayanamayarak görevini orduya devretmesi, ‘Darbe mi devrim mi?’ tartışmasını başlattı

Bazı uzmanlar ülkeyi uzun zamandır zaten asker kökenli ‘siviller’in, şimdi de Mübarek’in atadığı askerlerin yönetmesi nedeniyle sistemsel değişiklik yaşanmadığını savunurken, bazısı da askerin yönetimi halk desteğiyle devralması nedeniyle Mısır’a özgü bir durum yaşandığını ve yorum yapmak için beklemek gerektiğini belirtiyor.

‘Sessiz askeri darbe’
Washington Post, Mısır ordusunun anayasayı askıya alıp parlamentoyu feshetmesine dair haberini ‘Generaller sıkıyönetim uyguluyor’ başlığıyla verdi. Zira anayasanın askıya alınması ülkenin fiilen sıkıyönetim yasasına tabi olması ve ordunun askeri mahkeme kurabilmesi anlamına geliyor. İsrail gazetesi Haaretz de yaşananları ‘sessiz askeri darbe’ diye tanımlarken, birçok Mısırlının sivil diktatörlüğün yerini askeri diktatörlüğün almasından korktuğunu savundu. ABD’deki Penn State Üniversitesi’nde Mısır tarihi uzmanı Arthur E. Goldschmidt ise halkın Mübarek’i istifa ettirme başarısının ülkede ilk olduğunu söyleyip, “Fakat devrim demek için erken” yorumunu yaptı.

Fisk: Ordu Mübarek’le aynı
İngiliz gazetesi Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk ise ordunun parlamentoyu feshedip anayasayı askıya alarak hâkimiyetini sağlamlaştırdığını yazdı. Fisk, ordunun ‘kaos ve düzensizliği engelleme’ yönündeki açıklamasının bizzat Mübarek tarafından sık sık dile getirildiğini savunarak şu yorumu yaptı: “Mübarek rejimini deviren kadın ve erkeklerin talepleri ile ordunun vermeyi düşündüğü tavizler arasındaki fark belirginleşiyor.”

‘Askere güvenmek için sebep var’
Londra’da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesi yazarı Cihad el Hazin ise darbe olmadığını, ordunun halkın ‘uyan’ çağrısına uyduğunu yazdı. Irish Independent gazetesi de benzer bir yorumda bulundu: “Yarı demokratik bir maske altında darbe yaşandığından şüphelenilebilirdi. Fakat Askeri Konsey’e güvenmek için sebep var, ordu itidal gösterdi. Bunun sonucunda iktidar geçişinde önemli bir rol oynamaktan kaçamazdı.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız