SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Darbe Zihniyeti AKP'yle Sürüyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:04:20
A- A+ PAYLAŞ

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, AK Parti iktidarının çözüm süreciyle ilgili hiçbir adım atmadığını savunarak, çözüm sürecini Abdullah Öcalan’ın başlattığını iddia etti. 

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Tuncel, 27 Mayıs 1960 darbesine değindi. 27 Mayıs 1960’ta gerçekleşen darbe gerçeğinin o günden bugüne devam ettiğini söyleyen Tuncel, “Biz HDP olarak bütün darbeleri kınadığımızı, darbeci zihniyetin değişmesi gerektiğini ifade ettik. Biraz önce sayın Başbakanı hayretler içerisinde dinledim. Sayın Başbakan konuşmasında hiç kendi sorumluluğundan bahsetmedi ve hep CHP’den bahsetti. Başbakan da 12 Eylül yasalarına öyle bir sarılmış ki bugün kendi iktidarını 12 Eylül yasalarıyla gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bu darbe zihniyeti, AK Parti’nin zihniyetiyle devam ediyor. AK Parti’nin derdi Anayasayı’yı değiştirmek filan değil aksine kendisine yönelik çıkar elde etmektir” ifadelerini kullandı.

NURİ BİLGE CEYLAN’IN ÖDÜL ALMASI

Cannes Film Festivali'nde "Kış Uykusu" filmiyle "Altın Palmiye Ödülü"nü kazanan Nuri Bilge Ceylan'ı da tebrik den Tuncel, “Türkiye açısından önemli bir ödül. Kendisini bu ödülü alırken Türkiye’de yaşamını yitiren gençlere ve Soma’daki katliam da yaşamını yitirenlere adamış olmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bize Yılmaz Güney’i hatırlattı. Bu ülkenin çok ender yetiştirdiği devrimci sanatçılardan biriydi. Bedelini de ödedi zaten. O sadece sanat yapmadı, sanatıyla muhalefet yaptı. 32 yıl sonra Nuri Bilge Ceylan tıpkı Yılmaz Güney’in yaptığı sağ elini kaldırarak yumruk yaparak bu mücadeleyi devam ettiriyor olması bizim açımızdan çok önemlidir” dedi.

YEREL SEÇİMLER

Ağrı’da iptal edilen 30 Mart yerel seçimleriyle ilgili konuşan Tuncel, “Türkiye’nin en şaibeli yerel seçimlerini geçirdik. Birçok yerde seçim sonuçlarına itiraz edildi, birçok kez oylar sayıldı. 2 ilde ve 5 ilçede seçimin yenilenmesi kararı alındı. Özellikle Ağrı’da BDP’nin kazanmış olmasına rağmen AK Parti her türlü hileye başvurdu. AK Parti yılmadı, yıkılmadı YSK’ya başvurdu ve en son seçim iptal edildi. Biz inanıyoruz ki yeniden BDP kazanacaktır. Başbakan Ağrı’ya gidecek diye BDP’nin parti bayraklarının indirildiğini biliyoruz. Korkunun ecele faydası yok Ağrı bizimdir, bizim kalacak” ifadelerini kullandı.

SOMA’DAKİ MADEN FACİASI

Soma’daki maden faciasına değinen Tuncel, şunları kaydetti:

“Oradaki madendeki sorumluluk sadece patronda, teknisyende değildir. Oranın siyasi sorumlusu AK Parti’dir. Kaldı ki 13 Mayıs’tan bugüne kadar çıkan durumların orada ne kadar çok kuralsızlığın olduğunu, hiçbir denetimin olmadığını bir kez daha göstermiş durumda. Biz Soma’daki katliamın peşini bırakmayacağız çünkü biz peşini bıraktığımızda AK Parti bunu Türkiye’ye unutturacak. Roboski katliamının üzerinden 882 gün geçti ve unutturulmaya çalışılıyor. Ama bu ülkenin mahkemeleri İsrail’in eski Genelkurmay Başkanı ve komutanlar hakkında yakalama kararı çıkartıyor, Roboski katliamının sorumlusu hakkında yakalama kararı çıkartmıyor. Yakında da İsrail Roboski’nin sorumlularını yargılamak için Türkiye’nin Genelkurmay Başkanını yakalama kararı çıkartacak.”

“Başbakan tek kişilik tiyatro oynuyor. Kendisi söylüyor, kendisi izliyor" diyen Tuncel, Soma'da AK Parti'nin siyasi sorumluluktan kaçamayacağını söyledi.

UĞUR KURT’UN YAŞAMINI YİTİRMESİ

İstanbul Okmeydanı'nda yaşanan olaylar sırasında Uğur Kurt’un açılan ateşin başına isabet etmesi sonucu ölmesiyle ilgili Tuncel, “Bunun bir kaza olmadığını, AK Parti hükümetinin polis devletine dönüştüğünün altını çizmek istiyorum” dedi. Asıl hedefin Kurt’un yanında bulunan Cemevi Başkanı Zeynel Şahin’in olduğunu iddia eden Tuncel, Alevilerin sürekli hedef gösterildiğini öne sürdü. Tuncel, “Alevi açılımı yapılacakmış. Biz buradan diyoruz ki, Sayın Başbakan sakın açılım yapmayınız. Açılım yaptınız cezaevleri açıldı, mezarlar açıldı. Sizin açılımızın bize getirdiği şey ölüm, zulüm ve tutuklamadır” dedi.

Gezi olaylarının yıldönümü olduğunu hatırlatan Tuncel, Başbakan'ın olayı ağaçlara bağladığını kaydetti. Tuncel, “Mesele 12 ağaç meselesi değil. Başbakan olmuşsun ama anlayamamışsın" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreciyle ilgili de konuşan Tuncel, “Ne yaptı AK Parti Hükümeti çözüm süreciyle ilgili? Bu çözüm sürecini başlatan Başbakan Erdoğan değil, Kürt halkı önderi sayın Abdullah Öcalan'dır" şeklinde konuştu. 

Başbakan'ın sürece ilişkin Kürt halkına bilgi vermediğini savunan Tuncel, yargı paketlerinin çözüm süreciyle bir ilgisinin olmadığını öne sürdü. Kalekolların yapılmaya devam edildiğini söyleyen Tuncel, “Biz bu ülkede savaş olmasın, ölüm olmasın istiyoruz. Meclis’in çalışmalarının bitmesine az kaldı, sonra Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Sonra da ülke genel seçim havasına sokulacak. Bu süreç sürekli oyalanıyor. Eğer samimiyseniz gerekli adımları atın. Aksi taktirde sizin bu konudaki samimiyetinizi sorgulayacağız” diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız