SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Gün 7. Üste Neler Olmuş?

0
Güncellendi - 2016-07-18 05:00:09
O Gün 7. Üste Neler Olmuş?
A- A+ PAYLAŞ

  • O gün Erhaç 7. Ana Jet Üssü'nde olanlar, darbenin 2. dalgasının buradaki engellemeler ile önlendiği şeklinde kamuoyuna duyuruldu

Silahlı Kuvvetler içerisinde bir grubun geçtiğimiz 15 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilen darbe girişiminde 7. Ana Jet Üssü’nde de önemli olayların yaşandığı ortaya çıktı. Bu gelişmeler ve üste olanlar, Hürriyet Gazetesi'nde "Darbenin 2. dalgası böyle önlenmiş" başlığıyla duyuruldu. Kayseri’den izinsiz kalkış yapan ve izinsiz olarak Malatya 7. Ana Jet Üssü7ne iniş yapan 7 adet askeri nakliye uçağının yeniden kalkış yapmaması için, önce havaalanındaki iş araçları ile pist kapatıldı, ardından ise Büyükşehir Belediyesinin iş makinesi ile otobüsler piste yerleştirildi. Belediye şoförlerinin ‘pisti açın’ talebine ‘bize yazılı kağıt getirin’ cevabını verdikleri de belirtildi.

Silahlı Kuvvetler içerisinde bir grubun darbe girişimi esnasında şehirden uzak olması nedeniyle kamuoyuna yansımayan gelişmelerden biriside 7. Ana Jet Üs Komutanlığında yaşandı.

İZİNSİZ HAVALANDILAR, İZİNSİZ İNİŞ YAPTILAR

Darbe girişimi esnasında 15 Temmuz akşamı Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından 7 askeri nakliye uçağı izinsiz olarak havalandı. Nakliye uçakları, kendi üstlerine dönüş için izin verilmeyince, Malatya 7.Ana Jet Üssü’ne yine izin almadan iniş yaptılar.

Yaşanan gelişmenin duyulmasının ardından Vali Mustafa toprak, havaalanı yönetimine talimat vererek, gelen uçakların yeniden kalkış yapmasını engellemek için pistlerin havaalanındaki kurtarma ve itfaiye araçları ile kapatılmasını istedi. Ardından ise Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile irtibata geçen Vali Toprak, büyük iş makinesi ile otobüslerin havaalanına götürülmesini istedi. Çok sayıda otobüs, TIR ve iş makineleri hızlı bir şekilde Malatya Havaalanına götürüldü ve polis ile jandarma ekiplerinin güvenliği altında araçlar tek tek pistlere yerleştirildi.

ŞOFÖRLERDEN: BİZE YAZILI KAĞIT GETİRİN

Vali Toprak’ın bölgeye yerleştirilen Emniyet ve jandarma birimlerine, nakliye uçaklarındaki askeri personelin olası karşı duruşunda vurulması emrini verdiği öğrenildi. Çakır’ın ise araç sürücülerine, ‘Bizden talimat gelmeden, kim olursa olsun, araçlar çekilmeyecek” dedi. Çakır daha sonra, bu talimatını daha sonra Emniyetin güvenlikle ilgili çalışmaları koordine etmesinden sonra, “Sadece Emniyet Müdürlüğü ekiplerinden talimat gelirse araçları çekebilirsiniz” diyerek, araçların hiçbir şekilde çekilmemesini istedi.

Havaalanındaki kurtarma ve itfaiye araçları şoförlerinin de askerler tarafından tehdit edildiği, ancak araçları geri çekmedikleri de belirtildi.

Belediye araç sürücülerinin askerler tarafından araçların pistten çekilmesinin kendilerinden istendiği esnada, “bize yazılı kağıt getirin’ cevabını verdikleri de belirtildi.

Pano01Pistlerin kapatılması sonrasında tekrar havalanamayan 7 nakliye uçağındaki görevli bir yarbay ve bir binbaşı, 9 yüzbaşı ve üsteğmen ile 19 astsubaydan oluşan toplam 39 askeri personel gözaltına alındı. Gözaltına alınan personel arasında bir kadın pilotta bulunuyor.

7. Ana Jet Üssü’ndeki pistlerin kapatılması sonucunda 7. Ana Jet Üssü’ndeki askeri uçaklarında darbeye destek için kalkışları engellenmiş oldu.

7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık, 17 Temmuz Pazar sabahı, polis ekiplerince gözaltına alındı.

Nakliye uçaklarının 39 askeri personeli, Pazar günü Kayseri’ye gönderildi.

İKİ AYRI İDDİA VAR

AA tarafından servis edilen haber de ise, “Zanlıların, Kayseri'deki 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından 7 askeri nakliye uçağı ile izinsiz havalandıkları, Siirt, Şırnak, Hatay ve Denizli'nin Çardak ilçesinden asker takviyesi yaparak darbe girişimine destek vermek istedikleri öğrenildi. ” şeklindeki bilgi paylaşılırken, Hürriyet.com.tr’de yayınlanan haberde ise, “15 Temmuz gecesinde Kayseri Erkilet’teki 12’nci Hava Ana Üs Ulaştırma Komutanlığı’ndan izinsiz olarak havalanan 8 askeri nakliye uçağının sabah erken saatlerde Malatya Erhaç’taki 7’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’na indi. İki Airbus A400M ve 6 adet C-130 askeri nakliye uçaklarında 39 yüksek rütbeli subay, uçak teknisyeni ve silahçı astsubayları ile mühimmat taşıdığı öğrenildi. Bu ekip, Malatya’daki üs komutanlığındaki F-4E 2020 savaş uçaklarına bomba ve füze yükleyerek darbe girişiminin ikinci dalgasını başlatacaktı.” şeklindeki bilgi paylaşıldı.

Vali Mustafa Toprak, “Kapatılmasına rağmen talimat aksine radar yardımıyla Malatya havalimanına indirilen 7 askeri uçağın 39 personeli gözaltına alınmıştır” şeklindeki biliyi twitter sayfasından paylaştı.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- hurriyet.com.tr- AA

pist

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız