SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Darende Çorbası Tok Tutar"

0
Güncellendi - 2016-06-11 03:15:00
A- A+ PAYLAŞ

Malatya mutfağının en önemli lezzetlerinden yoğurtlu soğuk Darende çorbası, sıcak ve uzun günlere denk gelen ramazanda, susuzluğu önemli miktarda azaltarak oruç tutanlara büyük bir kolaylık sağlıyor.

Yöre halkı tarafından sıcak yaz günlerinde çokça tüketilen Darende Çorbası, kısa sürede hazırlanması, içeriğinde kullanılan gıdaların uygun ve kolay temin edilebilmesi, hafif, lezzetli, serinletici ve sağlıklı olması dolayısıyla Malatyalı kadınların ramazan sofralarında en çok yer verdiği yöresel tatlar arasında bulunuyor.

Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Celal Alandağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın sıcak yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle sahurda tüketilen yiyeceklerin öneminin daha da arttığını söyledi.

Yaz aylarına rastlayan ramazanda uzun saatler oruç tutulduğunu ifade eden Alandağ, "Genel olarak 17 saat boyunca yemek yemiyor, su içmiyoruz. Dolayısıyla sahur ve iftar öğünlerinde vücudumuzun ihtiyacı olan glikoz, yağ, protein, su ve minarelerin dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Yöre halkının tüketmiş olduğu yoğurtlu soğuk Darende çorbasında nohut, buğday, ıspanak, nane ve yoğurt var. Vücudun önemli besin ihtiyaçlarını karşılayan çorba, gün boyu hem tok tutmakta hem de susamamızı engellemektedir." diye konuştu.

Darendeli ev hanımı Fadime Kozanoğlu (55) da ramazan sofralarının olmazsa olmazı olarak görülen yoğurtlu soğuk Darende çorbasının iftar ve sahurda belirli bir miktar tüketilmesi halinde gün boyu susuzluk çekilmeyeceğini söyledi.

Çorbanın sağlıklı ve doyurucu olduğunu dile getiren Kozanoğlu, yörede yapılan her yemeğin yanında mutlaka bu çorbanın tercih edildiğini aktardı.

Kozanoğlu, yapımı da zahmetli olmayan Darende çorbasının tarifini şöyle anlattı:

"Aşurelik buğday suyla pişirilir. İçine nohut ilave edilir. Dövmeler iyice açılıp pişince ocaktan alınıp içerisinde ıspanak bulunan düz bir tepsiye yayılarak karıştırılır. İçine buz veya soğuksu ilave edilebilir. Soğuyan malzemelere doğranmış yeşil veya kuru nane ilave edilip yoğurda katılır. Damak tadına göre sarımsak ilave edilebilir. İçine buz atılırsa hem yaz günleri için serinletici bir yemek olur hem de kıvamı daha güzel olur. Yoğurtlu soğuk Darende çorbası, her yemeğin yanında servis edilir."

AA

darendeçorbası3

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız