SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Darende Evleri'ne İTÜ İncelemesi..

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Malatya'ya gelen bir heyet, Darende İlçesi'ndeki tarihi evlerde inceleme yaptı.

Darende İlçesi'ndeki tarihi kerpiç ev ve sokakların bir kısmının yıkılmaktan kurtarılması için Darende Kaymakamlığı'nın girişimleri üzerine şehre gelen İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutgün Eyüpgiller başkanlığındaki heyet çalışmalarına başladı.

Eyüpgiller başkanlığında araştırma görevlisi Mine Topçubaşı ve Zeynep Eres, yüksek lisans öğrencileri mimar İrem Yaylalı, inşaat mühendisi Murat Alaboz ve mimar İsmail Erdem, ilçedeki tarihi evlerde incelemelerde bulundu.

Yuvalı ve Sönmezler sokaklarındaki evler ile Namık Paksoy Konağı'nda inceleme yapan heyet üyeleri, kent ölçeğindeki bir sokağın evlerinin ve cephelerinin yenilenmesi ile Namık Paksoy Konağı'nın restorasyonuna esas teşkil edecek çalışmaların kalan kısmına İstanbul'da devam edecek.

Aslen Darendeli olan İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ocakçı'nın da çalışmalara destek verdiği ve heyeti Darende'ye yönlendirmede pay sahibi olduğu kaydedildi.

Tarihi Balaban Evleri'nde de incelemelerde bulunan Doç. Dr. Kutgün Eyüpgiller, Darende ve Balaban'da karşılaştıkları kültürel miras olan tarihi evlerden ve mimari birçok eserden etkilendiklerini belirtirken, yıllardır bu yapıların ihmal edildiğini söyledi.

Geleneksel evlerin ve kentsel dokunun bir an önce koruma altına alınması gerektiğini belirten Eyüpgiller, bir koruma planı yapılmasına gerek duyulduğunu dile getirdi. Heyet incelemelerin ardından İstanbul'a döndü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız