SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Darende'de Asırlık Pişmaniye Geleneği

0
Güncellendi - 2020-02-25 04:20:03
Darende'de Asırlık Pişmaniye Geleneği
A- A+ PAYLAŞ

Darende ilçesinde kış şartlarının çetin geçtiği ocak ve şubatta mahalle halkının bir evde toplanıp pişmaniye yapma geleneği asırlardır birlik ve beraberlik içinde yaşatılıyor.

Baytarbağı Mahallesi'nde geçmişi yad etmek, örf ve adetleri geleceğe aktarmak için asırlardır sürdürülen gelenek, yaşlısından gencine her yaş grubunun katılımıyla büyük bir eğlenceye dönüşüyor.

Hazırlanması zahmetli olan, aynı zamanda "saray tatlısı" olarak da bilinen pişmaniye, sadece havanın eksi derecelere düştüğü kış günlerinde yapılıyor.

Kadınlar un kavurup ön hazırlığı yaparken, erkekler de "agıt" adı verilen kaynamış şeker halkasını koparmadan sürekli bükerek tel tel pişmaniyeye dönüştürüyor.

Pişmaniye, 4-5 saati bulan zorlu mesai sonucunda hazır hale geliyor.

- Mahalleli için birlik ve beraberliğin sembolü

İlçenin kırsalındaki mahallede yaşayan pişmaniye ustası Faruk Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylülerin asırlardır yaşattığı pişmaniye geleneğinin soğuk kış gecelerinde insanları bir araya getirdiğini söyledi.

Bunun mahalle halkı için birlik ve beraberliğin sembollerinden olduğunu dile getiren Akbaş, şöyle devam etti:

"Komşularımızla her defasında farklı bir yerde toplanıp bu geleneği yaşatıyoruz. Püf noktaları çok tabii ki, bunları iyi bilmek gerekir. Bilmeden yaparsanız toplandığınız insanlara rezil ve pişman olursunuz. Biz şimdi pişmaniyeyi çekmek için, özellikle 10 derece soğuklarda, sobanın üzerinde 4 saat kaynattığımız şekeri istenilen kıvama getirdik. Agıtımızı sekiz çizerek defalarca büktükten sonra sıcak un olan sinide 5 kişi koparmadan büyük bir hassasiyetle büküyoruz. Defalarca büktüğümüz agıt, bir müddet sonra tel tel pişmaniyeye dönüşüyor. Pişmaniye yapımı, güç, aynı zamanda bilgi isteyen zahmetli bir iş. Zamanla yarış içinde her şeyi doğru yapmanız gerekir. Aksi takdirde 5 saatin sonunda yaptığınız pişmaniye hamur olabilir."

Pişmaniyeyi tatlı yapanın emek ve birliktelik olduğuna işaret eden Akbaş, gençlere de öğrettikleri bu geleneği ömür boyu sürdüreceklerini kaydetti.

Mahalle sakinlerinden Nuri Akbaş da şeker ve suyun marifetli ellerde pişmaniyeye dönüşmesinin kış aylarında yaşatılan en güzel geleneklerden olduğunu belirtti.

Ayhan İŞCEN, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Ali (4 yıl önce)
    Günün en güzel haberi. Malatya kokan umut aşılayan sevgi barındıran geleneği yaşatan hoş bir haber. Darendede bu geleneği yaşatanların yüreğine eline emeğine sağlık. Bu Haberle mutlu olanların gönlüne sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • HasMalatyalı (4 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Her satırına katılıyorum. İnsanın içini ısıtan bir haber.
    0
    0
    Yanıtla
  • DONDURMACI (4 yıl önce)
    Harika Böyle Bir gelenek devam ediyor çok hoş çok güzel Ellerinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (4 yıl önce)
    Elinize emeğinize sağlık.Çok güzel görünüyor.Meğer biz pişmaniyeyi İzmit yapıyor diye biliyorduk.Oysa DARENDEMİZ de pişmaniye yaparmış. Gelenek- göreneklerimizi; örf-adetlerimizi yaşatmak ne güzel bir duygu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gündüzbeyli (4 yıl önce)
    Elinize yüreğinize sağlık. İnşallah bu geleneklerimiz kíyamete kadar súrer.
    0
    0
    Yanıtla