SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dava Sayısı Önemli Ölçüde Azalacak"

0
Güncellendi - 2016-04-15 18:33:36
A- A+ PAYLAŞ

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Dairesi tarafından iş adamlarına arabuluculuk hakkında bilgiler verildi.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ortaklaşa oda binasında düzenlenen toplantıda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, arabuluculuk sistemiyle ticaret ve diğer konularda toplumun zaman kaybına uğramadan çözümlenmesi gereken olayların kısa sürede çözüleceğine ve mahkemelerin rahatlayacağına inandığını ifade etti.

Erkoç, arabuluculuğun geçmişten gelen bir konu olduğunu ifade ederek, "Bizim kültürümüzde olan bir konuyu sizlerle burada paylaşır olmak bizleri son derece mutlu ediyor. Bizim kültürümüzde geçmişten beri örfümüzde, adetimizde, kültürümüzde arabuluculuk vardır. Aksakallılar diye ifade ettiğimiz bir problem olduğunda ticareti, arazi işleri olsun bütün konularda aklıselim, akil dediğimiz insanlar devreye girerler, her iki tarafı sulh etmek içinde bir çaba gösterirlerdi. Bence bu önemli bir töre, adet ve düşünce tarzıdır. Ahilik kültüründe de bu vardır" şeklinde konuştu .

Arabuluculuğun mahkemelerin yükünü hafifletmesi ve sorunların kısa sürede çözülmesi noktasında önemli olduğuna dikkat çeken Erkoç, şunları söyledi: "Özellikle çağdaş hukuk sistemlerinin vazgeçilmez bir unsuru olan alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle, uyuşmazlıklar kısa sürede daha az giderle ve tarafların daha yüksek bir memnuniyetiyle çözülebilmektedir. Her ülkenin kültürüne, deneyimlerine ve hukuk sistemine göre farklılık göstermekle birlikte gelişmiş hukuk düzenlerinde uyuşmazlıkların alternatif çözüm yöntemleriyle giderilmesinin oranı yüzde 98'dir. Avrupa'da gelişmiş ülkelerde bu çok önceden başlamış ama son yıllarda Türkiye'de bu konuyla ilgili yapılan çalışmalarda bizleri de son derece özellikle iş dünyasını sevindirmiştir. Bu uygulamayla mahkemelerdeki dava sayısı önemli ölçüde azalacaktır. Bu arada avukat arkadaşlarımızın işlerinde de biraz aksama olabilir. Türk yargı sistemi açısından da alternatif çözüm yöntemlerinin uygulanması konusunda son yıllarda önemli çalışmalarda görmekteyiz, izlemekteyiz."

bDaha sonra Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuklu ilgili bir sunum yaptı.

Öztatar, Malatya Adliyesi içerisinde Arabuluculuk Merkezi'nin kurulduğunu kaydederek, "Amacımız yeni olan kurumda arabuluculuğa ulaşmayı daha kolaylaştırmak, insanlarımızın arabuluculuğa ulaşmasını rahatlatmak. İş adamlarımız, esnaflarımız, ticaret erbabı, işçiler ve vatandaşlarımız çok rahatlıkla giderek, arabuluculuk müessesine orada görevli olan personel vasıtasıyla rahatlıkla ulaşabilecek" diye konuştu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

 

b1b2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız