SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Davulcu' Davasında Karar

0
Güncellendi - 2016-03-29 19:16:43
'Davulcu' Davasında Karar
A- A+ PAYLAŞ

Doğanşehir Sürgü'de 2012 yılında Ramazan ayında sahurda meydana gelen ve 'Davulcu Davası' olarak adlandırılan olayın yargılaması yerel mahkemede sona erdi. Mahkeme kalabalık grup tarafından evleri taşlanan Evli ailesinden Servet Evli 'ye tehdit suçundan 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme saldırıda bulundukları öne sürülen kişilere mala zarar verme ve hakaret suçları gerekçesiyle ise adli para cezası verdi.

Olay

Evli ailesinin 29 Temmuz 2012 tarihinde Ramazan davulcusu Mustafa Efşi'ye evlerinin önünde sahurda davul çalmamasını söylemeleriyle başlayan olay sonrasında iddiaya göre kalabalık bir grup Evli ailesinin evine doğru yürüyerek evi taşladılar.

Kalabalık grubun Evli ailesinin evine doğru yürümesi ve taş atmalarının yaşanması üzerine olay yerine gelen Jandarma görevlileri tarafından kalabalık dağıtıldıktan sonra olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Doğanşehir Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın son duruşmasında mahkeme avukatların son savunmalarını aldıktan sonra kararını açıkladı.

Evli ailesinin avukatı Ali Hamamcı, son savunmasında, "Kamuoyunda 'Davulcu Davası' olarak bilinen davada soruşturma aşamasında kollukça hiçbir araştırma yapılmamış, suça ve suça ilişkin maddi deliller somutlandırılmamış olaydan 3 gün sonra olayın kamuoyunda yer alması üzerine kolluk soruşturma başlatmış ,savcılık talimatı ile kollukça olay yerinde yapılan incelemede suça ve suçluya ilişkin hiçbir maddi delil bulunamamıştır. Sürgü beldesinde yaşanan olaylar açıkça anayasal düzene karşı kalkışma suçu, insanlığa karşı nefret suçu ve adam öldürmeye topluca tam teşebbüstür" dedi.

Av. Hamamcı son savunmasında ayrıca, "Olay hepimizce kutsal kabul edilen Ramazan orucu içinde oruç tutup tutmamak, sahura kalkıp kalkmamak sebebi ile meydana gelmiş bir olaydır. Yapılması gereken eyleme katılan kişilerin kim olursa olsun güttükleri amaç ne olursa olsun tespit edilip adaletin önüne çıkartılmasıydı. Davulcu Efşi ve Evli ailesinin kavgasından sonra yaşananlar kısmen sanal ortamda paylaşılmış olay günü akşamı ve sırasında yaşananlara ilişkin görüntüler de sanal ortamda paylaşılmıştır. Evinizi 300-500 kişinin sardığı ortamda içerideki 3-5 kişinin sözleri ve davranışlarıyla bu kalabalığı tahrik etmesi madden mümkün değildir. Evli ailesi evinin içinde kalabalığa tepki vermiş olabilir, bu tepki yakılarak ölme ya da linç edilerek ölme korkusundan kaynaklıdır. Evli ailesinin devasa kalabalığı tahrik etmesi mümkün değildir. " dedi.

Mahkeme Kararını Açıkladı

Mahkeme tarafları dinledikten sonra verdiği kararda Hasan Evli'nin Mustafa Efşi'ye karşı kasten yaralama suçundan dolayı 2 Bin TL adli para cezası verip hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Mahkeme Hasan Evli'nin, davulcu Mustafa Efşi'ye karşı hakaret suçundan dolayı bin 740 TL adli para cezasına çarptırıp hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Mahkeme Servet Evli'ye ise Bin 740 lira adli para cezası verirken, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verip para cezasını ertelemedi. Mahkeme ayrıca Servet Evli'ye tehdit suçundan 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme bu cezayı 2 yıl denetim altında bulundurulmasına karar vererek erteledi.

Leyla Evli hakkında tehdit suçundan beraat kararı veren mahkeme Hasan Hüseyin Evli hakkında ise Mustafa Efşi'yi kasten yaralama sonucundan 2 bin TL adli para cezası verip hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Hasan Hüseyin Evli'nin, davulcu Mustafa Efşi'ye karşı hakaret suçundan bin 740 lira adli para cezası verdi ve hükmü açıklanmasını geri bıraktı.

Mahkeme davada müşteki-sanık durumunda olan ve aralarında davulcu Mustafa Efşi'nin de bulunduğu 45 kişi hakkında kasten yaralama suçundan 2'şer bin TL para cezası verdi ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Müşteki -sanık 45 kişinin hakaret suçundan dolayı ise 109'ar gün adli para cezası olan 2 bin 180'er TL para cezası verdi. Mahkeme bu karar içinde hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Müşteki-sanık 45 kişi ile ilgili olarak mahkeme ayrıca mala zarar vermek suçundan ayrı ayrı 2'şer bin TL adi para cezasına çarptırıldı. Mahkeme bu paranın 20 eşit taksitte ödenmesine karar verdi ve cezanın ertelenmesine yer olmadığını hükmetti.

Mahkeme arıca Gülbahar Efşi ve Mustafa Efşi hakkında suç işlemeye tahrik suçundan beraat kararı verdi.

Jandarmalar İçin Yargılama İzni Verilmeyince..

Bu arada Sürgü Jandarma Karakol Komutan Vekili R.K ile Astsubay M.K. ile ilgili olarak da mahkeme dosyanın düşürülmesine karar verdi.

Mahkeme her iki Jandarma görevlisi ile ilgili olarak, " ... R.K. ve M.K. hakkında görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmaları istemi ile dava açılmış ise de yargılama sırasında sanıklar hakkında soruşturma için alınamadığından sanıklar hakkında kovuşturmanın durdurulmasına karar verildiği, daha sonra Malatya Bölge İdare Mahkemesi'nin kararı ile sanıklar hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verildiği anlaşıldığından sanıklar R.K. ve M.K. hakkında açılan görevi kötüye kullanma davasının CMK nın 223/8.maddesi gereğince düşürülmesine...."

Selahattin GÖKATALAY, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • SinanA (7 yıl önce)
    Bir Türkiye gerçeği. Hakim ideolijiye yakın değilsen seni vursalar bile 'niye vurularak insanların mermisini ziyan ediyorsun' diye hakkında dava açılır, yargılanır ve ceza alırsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah sayın (7 yıl önce)
    İşte devletin adaleti. Yazıklar olsun!
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (8 yıl önce)
    İŞTE TÜRKİYE DE YARGI. BİR ÜLKEDE ADALET YARA ALIRSA O ÜLKE BİTMİŞ DEMEKTİR.
    0
    0
    Yanıtla