SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dayanışma Günü Olmalı'

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:52:29
'Dayanışma Günü Olmalı'
A- A+ PAYLAŞ

Basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yapan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, “24 Temmuz, bir bayram olarak kutlanmasa da Gazetecilerin Dayanışma günü olarak kutlanmasını gerekli ve önemli görüyoruz” dedi. 

“24 Temmuz Türk basınında sansürün kaldırılışının yıl dönümüdür” diyen Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, “Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler, sansür memurlarının denetim ve kontrolünden geçtikten sonra yayınlanıyordu. 10 Mayıs 1876’da başlatılan bu uygulama 24 Temmuz 1908 tarihinde, ikinci meşrutiyetin yürürlüğe girmesi ile sona ermiştir. Bu tarih günümüzde sansürün kaldırılması olarak nitelendiriliyor ve 24 Temmuz tarihi basın bayramı ve Gazeteciler günü olarak kutlanıyor” diye konuştu.

Ülkelerin gelişmesinde, kalkınmasında, çağdaşlaşmasında basının önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Karaduman, basının halkı bilgilendirdiğini ve bilinçlendirdiğini söyledi. Karaduman, “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için üstlendiği görevi yerine getirmeye çabalıyor. Son yıllarda basın ve ifade özgürlüğü alanında getirilen sınırlamalar, yaşanılan ağır sorunlar, basında dolaylı, gizli sansür uygulamasının göstergesi olmuştur. Gazeteciler işsizlik, tutukluluk, sendikasızlık sorunlarından, yayın yasaklarına, akreditasyon uygulamalarına, yasalarda basın ve düşünce özgürlüğünü engelleyen maddelerle karşı, karşıyadır. Bu nedenle ülkemizde gerçek anlamda basın özgürlüğünün varlığından söz edebilmek ne yazık ki mümkün değildir. Malatya Gazeteciler Cemiyeti olarak basının içinde bulunduğu sorunların gündeme getirildiği, gazetecilerin bir araya geldiği 24 Temmuz, bir bayram olarak kutlanmasa da Gazetecilerin Dayanışma günü olarak kutlanmasını gerekli ve önemli görmekteyiz” sözlerini kaydetti.

MGTC BAŞKANI PELİT..

Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti Başkanı Mikail Pelit, “24 Temmuz Basın Bayramı, Türk basını açısından çok önem taşıyor” dedi. 

Basından sansürün kaldırılması manasını taşıyan basın bayramını kutlamanın sevincini yaşadıkları ifade eden Başkan Pelit, “Malatya’da ve tüm Türkiye’de türlü zorluklara katlanarak halkımızın haber alma özgürlüğünü etkin bir şekilde kullanabilmelerine hizmet eden çok değerli basın mensubu arkadaşlarımın Basın Bayramlarını en hasbi duygularımla tebrik ediyorum. 24 Temmuz Basın Bayramı hakikaten Türk basını açısından çok önem taşıyan bir gündür. Gazetecilerin üzerilerindeki baskının, sansürün kaldırılması ile insanımızın haber alma noktasındaki eksikliklerinin giderilmesi ile demokrasi ve özgürlük açısından çok büyük bir adım atılmış ve bu bayrak elden ele geçerek günümüze kadar ulaştırılmıştır. Basın mensubu arkadaşlarımın bayramlarını kutlarken bugüne kadar bu bayrağı getiren emektar basın mensuplarına da teşekkür ediyor, dar-ı bekaya intikal edenlere de Cenâb-ı Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.

Yerel medyanın önemine dikkat çeken Mikail Pelit, “Memleketimizle ilgili haberlere ulaşma haklarını ulusal medya vasıtasıyla kullanan halkımız kendilerini bazen daha çok ilgilendiren haberlere de daha detaylı bir şekilde yerel medya sayesinde ulaşabilmektedir. Dolayısı ile yerel medyanın bölgesel açıdan önemi büyüktür ve giderek büyümektedir. Yerel medya, yerel demokrasinin varlığı açısından çok kritik bir önem taşımaktadır. Malatya’mızda hemşehrilerimizin bu ihtiyaçlarına cevap verebilmek için gece gündüz demeden koşturan saygıdeğer meslektaşlarımın da bu bayramlarını özellikle tebrik ediyor emekleri için teşekkür ediyorum” sözlerini kaydetti.

MESAJLAR..

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık

!Hızla gelişen teknolojiye paralel olarak gelişen kitle iletişim araçlarıyla gücü ve etkinliği her geçen gün biraz daha artan basın, haber verme, bilgilendirme, kültürel ve manevi değerleri aktarma, kamuoyu oluşturma gibi birçok fonksiyona sahiptir.

Yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvet olarak da bilinen basın, kamuoyunun düşüncelerini gündeme taşıma gibi çok önemli bir işleve sahiptir.

Basında sansür, basını bu temel işlevlerinden uzaklaştırır ve objektifliğini gölgeler.

Şuna inanıyoruz ki, özgür ve bağımsız basın, özgür ve bağımsız toplumun garantisidir. Ki zaten Anayasamızda “Basın hürdür, sansür edilemez..” denilerek basın özgürlüğü güvence altına alınmıştır.

Ülke demokrasimizin terakki göstermesi, insan hakları, düşünce ve kanaat  özgürlüğü, kültürel ve ekonomik gelişmişlikte arzu ettiğimiz seviyelere ulaşabilmemizde geçmişte olduğu gibi gelecekte de basının yeri ve önemi büyük olacaktır.

Basın sektöründe çalışan ve emek veren gazetecilerin gece gündüz demeden, yağmurda, çamurda, zaman zaman ise canını da tehlikeye atarak gerçekleştirdiği özverili çalışmaları sayesinde ülkemizde basın önemli bir konumda bulunuyor.

Bu vesileyle kıymetli basın mensubu arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyor; onların  24 Temmuz gazeteciler ve Basın Bayramını kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

"Türkiye, AKP iktidarı ile birlikte her geçen gün basın özgürlüğü sıralamasında koşar adım geriye gitmiştir. ‘Sınır Tanımayan Gazeteciler’ basın özgürlüğü endeksinde 2005’te 98. sırada olan Türkiye,  2014’te  Irak, Kongo ve Malezya’dan sonra 154. sırada yer almıştır. Türkiye bu tablo ile basın özgürlüğü sıralamasında; sansürün kaldırıldığı 2. Meşrutiyet’ten bile daha geriye götürülmektedir.

Sansürün kaldırılmasından 105 yıl sonra AKP iktidarında ''Alo Fatih''ler ile sansür devam etmiştir. Kendisi gibi olmayan her kesim için bir suç üreten ve ürettiği her suç için bir terör örgütü yaratan siyasi iktidar, hizaya getiremediği basın mensuplarını da hedef tahtasına oturtmuştur. Gazetecileri potansiyel terörist olarak yaftalayan AKP zihniyeti aslında özgür basın üzerinde terör estirmiştir. Sansür, otosansür, baskı, tehdit, gözaltı ve tutuklama uygulamaları zirveye ulaşmıştır.

Son olarak Milliyet Gazetesi yazarı Kadri Gürsel'in işine, hükümetin dış politikasını eleştirdiği gerekçesi ile son verilmiştir. Türkiye Basın Bayramı'na yine bir basın mensubunun kalemini kırarak girmiştir. 27 Ekim 2014'te yayınlanan ''Kalemi Kırılan Gazeteciler'' kitabımızda AKP iktidarında işine son verilen basın mensubu sayısının 1863 olduğunu açıklamıştık. Bugün bu sayı 2 Bin  üzerine çıkmış durumda. Bu tabloda Basın Bayramı kutlanması hem Türkiye gerçeklerine hem de vicdanlara uygun düşmemektedir. Sansüre karşı direnen, baskıya boyun eğmeyen gazetecilerin özgürce kalem tutabildiği günlerde Basın Bayramı gerçek anlamıyla kutlanacaktır."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

"Halkın haber alma hakkını kullanmasını sağlayan basın, toplumun gereksinim duyduğu her konuda, araştırma, bilgilendirme, aydınlatma, devlet ve millet yararına kamuoyu oluşturma gibi önemli bir kamu hizmetini yerine getirmektedir. Bu önemli görevi yerine getirirken, basın özgürlüğünün büyük önemi bulunmaktadır.

Demokrasilerin vazgeçilmezi olan özgür basın, basın meslek ilkeleri doğrultusunda yaptıkları haber ve yayınlarla kurum ve yetkililerin kendilerini kontrol etmesine de önemli katkılar sunmaktadır. 

Basın meslek ilkeleri doğrultusunda; evrensel hukuk kurallarına bağlı kalarak, basın özgürlüğünün istismar edilmemesi, doğru ve tarafsız haberciliğin düstur edinilmesi, özel hayata ve kişi haklarına saygı gösterilmesi gibi ilkelerin gözetilmesi de sorumluluk açısından büyük önem taşımaktadır.

Tüm basın kuruluş ve temsilcilerinin Basın Meslek İlkeleri doğrultusunda yapacakları özverili çalışmalar sayesinde, Malatya’mızın ve ülkemizin daha da ilerlemesine, gelişmesine büyük katkı sağlayacaklarına inanıyorum. 

Bu vesile ile tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar, başarılı çalışmalar dilerim."

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, basında sansürün kaldırılışının 107’nci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan, halkı bilgilendiren ve aynı zamanda bir kamu görevi yapan basın çalışanlarının zor şartlarda önemli görevler üstlendiğini belirtti.

Basında sansürün kaldırılışının 107’nci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan,  “Basında sansürün kaldırılışının bu yıl 107. yıldönümüdür. Basın, bir milletin gözü, kulağı ve özgür sesidir. Basın kuruluşları, ülkemizde yöneticiler ile halk arasında iletişim köprüsü görevini sağlamanın yanında halkın haber alma özgürlüğüne büyük katkılar sunmaktadır. Objektif  bir basın, ülke kalkınmasında, demokrasinin gelişmesinde ve ifade özgürlüğü noktasında en önemli unsurdur.  Malatya’mızda görev yapan yerel ve yaygın medya temsilcilerinin zor şartlarda görev yaptığını biliyoruz. Biz yöneticilere düşen sorumluluklarımızın da farkındayız. Sorumluluklarını sorunlarından önde tutan tüm medya çalışanlarının bu önemli gününü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” ifadelerine yer verdi. 

Malatya Barosu Başkanı Avukat Enver Han

Baro Başkanı Enver Han, 24 Temmuz'un “Türk basınında sansürün kaldırılışı”nın yıldönümü olduğunu ve  “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlandığını ve 1908’den beri özgür basın için bir milat olduğunu da anımsattı. 

Türk basınında sansürün kaldırılmasıyla basının çok hızlı bir ilerleme ve gelişme sağladığını belirten Han, “Türk basının gelişmesi hem Cumhuriyetimizin hem demokrasimizin hem de hukukumuzun gelişmesinde mihenk taşı görevi görmüştür. Elbette bu ilerleme ve gelişmenin en önemli aktörleri basın çalışanları gelmektedir. Bu vesile ile büyük bir özveri ile çalışmalarını yürüten değerli basın mensuplarının ‘Gazeteciler ve Basın Bayramını’ en içten duygularımla kutlarım” ifadelerini kaydetti.  

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız